klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Gisteren is flink wat sneeuw gevallen in de zuidelijke Alpen. Vandaag doet de zon goede zaken, maar nieuwe sneeuw is in aantocht. Hoe ziet de rest van de week eruit?

Frisse nacht

Na de verse sneeuw van gisteren klaarde het vannacht flink op. Boven de sneeuw daalde de temperatuur daardoor tot ver onder het vriespunt. Zelfs in lagergelegen delen van Zwitserland kwam het to vorst. Deze woensdag start vanwege de aanwezigheid van weinig wolken daarom ook met veel zon. In de middag neemt echter vanuit het westen de bewolking toe op nadering van een nieuwe storing, met verse sneeuw!

Verse sneeuw

De winter zit aardig in het zadel en er valt geregeld sneeuw. Ook vanavond gaat er vanuit het westen enige sneeuw vallen. In de loop van de middag neemt de bewolking toe in de westelijke Alpen en in de avond gaat het vervolgens regenen en sneeuwen. De sneeuwvalgrens zal rond de 1600 meter liggen, regionaal komt deze grens nog wat lager uit. Gedurende de avond en nacht trekt de neerslag verder oostwaarts waarna het weer droog wordt vanuit het westen. Op sommige plaatsen kan er 20 cm verse sneeuw vallen, maar over het algemeen zal het zo’n 5 tot 15 cm zijn.

Ook donderdag trekken nog enkele sneeuwbuien over de Alpen en kan er regionaal nog iets bijvallen. Uiteindelijk wordt het later op de dag droger als een hogedrukgebied zijn invloed uitoefent boven de Alpen. Vrijdagoverdag kan ook nog een enkel buitje vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog en is er ruimte voor de zon.

Droog weekend?

Ook in het weekend lijkt een hogedrukgebied zich boven de Alpen te manifesteren. De zon doet daarbij goede zaken, zeker in de zuidelijke Alpen. In het noorden kan het soms wel wat nevelig blijven met lage wolken. De temperatuur stijgt daarbij overdag naar een graad of 10, maar vanwege de lange nachten, weinig wind en het vrij heldere weer kan het in de nacht flink afkoelen. Op veel plaatsen komt het dan tot een paar graden vorst.

Na het weekend lijkt het weer wisselvalliger te worden, maar dat is voor een een volgend Alpenweerbericht!

Een hogedrukgebied zorgt in het weekend voor rustige condities.

Nieuwe winterinval Benelux?

Tegelijkertijd kijken we ook even naar de ontwikkelingen op de langetermijn. Er lijkt zich rond de maandwisseling namelijk een hogedrukgebied te vestigen boven Scandinavië en de Baltische Staten. Dat zou betekenen dat er een oostelijke wind op gang komt in de Benelux. Vanuit het oosten stroomt dan koudere lucht naar onze omgeving, maar hoe koud het gaat worden is nog onzeker. De trend van de temperatuur zit in een dalende lijn, dus er voorzichtig wat hoop. We houden het in de gaten en als het echt interessant wordt dan vind je hier de nieuwste inzichten!

Interessante winterontwikkelingen op de lange termijn. We blijven het volgen!
(Visited 890 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer