Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Gisteren is flink wat sneeuw gevallen in de zuidelijke Alpen. Vandaag doet de zon goede zaken, maar nieuwe sneeuw is in aantocht. Hoe ziet de rest van de week eruit?

Frisse nacht

Na de verse sneeuw van gisteren klaarde het vannacht flink op. Boven de sneeuw daalde de temperatuur daardoor tot ver onder het vriespunt. Zelfs in lagergelegen delen van Zwitserland kwam het to vorst. Deze woensdag start vanwege de aanwezigheid van weinig wolken daarom ook met veel zon. In de middag neemt echter vanuit het westen de bewolking toe op nadering van een nieuwe storing, met verse sneeuw!

Verse sneeuw

De winter zit aardig in het zadel en er valt geregeld sneeuw. Ook vanavond gaat er vanuit het westen enige sneeuw vallen. In de loop van de middag neemt de bewolking toe in de westelijke Alpen en in de avond gaat het vervolgens regenen en sneeuwen. De sneeuwvalgrens zal rond de 1600 meter liggen, regionaal komt deze grens nog wat lager uit. Gedurende de avond en nacht trekt de neerslag verder oostwaarts waarna het weer droog wordt vanuit het westen. Op sommige plaatsen kan er 20 cm verse sneeuw vallen, maar over het algemeen zal het zo’n 5 tot 15 cm zijn.

Ook donderdag trekken nog enkele sneeuwbuien over de Alpen en kan er regionaal nog iets bijvallen. Uiteindelijk wordt het later op de dag droger als een hogedrukgebied zijn invloed uitoefent boven de Alpen. Vrijdagoverdag kan ook nog een enkel buitje vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog en is er ruimte voor de zon.

Droog weekend?

Ook in het weekend lijkt een hogedrukgebied zich boven de Alpen te manifesteren. De zon doet daarbij goede zaken, zeker in de zuidelijke Alpen. In het noorden kan het soms wel wat nevelig blijven met lage wolken. De temperatuur stijgt daarbij overdag naar een graad of 10, maar vanwege de lange nachten, weinig wind en het vrij heldere weer kan het in de nacht flink afkoelen. Op veel plaatsen komt het dan tot een paar graden vorst.

Na het weekend lijkt het weer wisselvalliger te worden, maar dat is voor een een volgend Alpenweerbericht!

Een hogedrukgebied zorgt in het weekend voor rustige condities.

Nieuwe winterinval Benelux?

Tegelijkertijd kijken we ook even naar de ontwikkelingen op de langetermijn. Er lijkt zich rond de maandwisseling namelijk een hogedrukgebied te vestigen boven Scandinavië en de Baltische Staten. Dat zou betekenen dat er een oostelijke wind op gang komt in de Benelux. Vanuit het oosten stroomt dan koudere lucht naar onze omgeving, maar hoe koud het gaat worden is nog onzeker. De trend van de temperatuur zit in een dalende lijn, dus er voorzichtig wat hoop. We houden het in de gaten en als het echt interessant wordt dan vind je hier de nieuwste inzichten!

Interessante winterontwikkelingen op de lange termijn. We blijven het volgen!
(Visited 877 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier