Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag domineert het hogedrukgebied boven de Alpen nog het weerbeeld. Het is prachtig weer met zo nu en dan wat hoge bewolking. Het is ook behoorlijk warm, op 1500 meter lopen de temperaturen op tot 10 graden. De sneeuw naast skipistes begint steeds meer groene en bruine vlekken te krijgen maar hier zal hopelijk na komende week verandering in komen. Na vandaag zullen de temperaturen in de Alpen geleidelijk dalen. In Ischgl, waar de maximum temperatuur vandaag nog boven de 6 graden ligt op 2300 meter hoogte, zal het op donderdag een maximum van 1 graad boven het vriespunt worden.

Wisselvalligheid neemt toe vanaf morgen

Het hogedrukgebied dat zich nu boven de Alpen bevindt verplaatst zich woensdag richting het oosten. De Alpen bevinden zich dan tussen twee hogedrukgebieden in, één boven Turkije en één boven de Atlantische Oceaan. Het weerbeeld zal hierdoor veranderen ten opzichte van de afgelopen week. Vanuit het westen zal bewolking toenemen en kleine neerslaggebieden krijgen de gelegenheid om over de Alpen heen te trekken.

Veel neerslag wordt echter niet verwacht. De sneeuwvalgrens ligt op woensdag ook nog vrij hoog tussen de 1500 en 1700 meter. In het oosten van de Alpen blijft de zon woensdag nog schijnen en zal het pas donderdag wisselvalliger verlopen met meer bewolking.


Zin om deze winter nog een keer te gaan skiën? Dan moet je dit maar eens lezen!


Sneeuwdump in de Oost-Alpen

Op vrijdagavond trekt een koufront afkomstig van een lagedrukgebied die zich vanuit Denemarken richting het oosten verplaatst de Alpen binnen. Een neerslaggebied komt vanuit het noorden loodrecht op de Alpenhoofdkam af. Dit kan voor een behoorlijke sneeuwdump zorgen, voornamelijk aan de noordkant van de Oost-Alpen. Met het binnentrekken van het front daalt de sneeuwvalgrens ook aanzienlijk. Hij ligt in de Noord-Alpen tot in de dalen waardoor ook de lagergelegen skipistes weer voorzien worden van een verse laag sneeuw.

Zoveel sneeuw als tijdens de sneeuwdump in Oostenrijk eind januari wordt echter niet verwacht. Wel kan er lokaal tussen 25 en de 35 cm sneeuw vallen, met name in het gebied tussen Oost-Zwitserland en Salzburg.

Door het lagedrukgebied boven Polen wordt vochtige lucht vanaf de Noordzee tegen de Oost-Alpen aangestuwd in de nacht van vrijdag op zaterdag. Hierdoor gaat het vooral in de Noordoost-Alpen sneeuwen. (Bron: wxcharts.com)

Kou op komst vanaf zondag

Vanaf zondag wordt het weer kouder in de Alpen. De Alpen bevinden zich dan tussen een hogedrukgebied boven Schotland en een ontwikkelend lagedrukgebied boven Italië. Dit zorgt voor een oostelijke luchtstroom. De temperaturen zullen op 1500 meter hoogte overdag onder het vriespunt komen te liggen.

Hierboven is de temperatuur op 850hPa volgens het ECMWF model te zien. Koude lucht komt vanuit het oosten over de Alpen heen. (Bron: wxcharts.com)

Ook sneeuw in de Zuid-Alpen?

Door de storing boven Italië is er ook kans op neerslag in de Zuid-Alpen. De hoeveelheid en locatie van neerslag is nog onzeker en is afhankelijk van het verloop van de storing. Het ECMWF model verwacht dat de storing zuidelijker zal liggen dan de GFS en ICON-EU modellen verwachten. Hierdoor bereikt neerslag volgens het ECMWF model de Alpen in mindere mate.

Het is dus nog even afwachten of de Zuid-Alpen ook weer een laagje sneeuw krijgen maar de mogelijkheid is er. De sneeuwvalgrens ligt in ieder geval wel laag op zondag en de dagen daarna waardoor veel van de neerslag, als het komt, als sneeuw zal vallen.

De Alpen bevinden zich op zondag tussen een hogedrukgebied boven Schotland en een lagedrukgebied boven Italië. Volgens het GFS model zorgt de storing boven Italië voor wat neerslag aan de zuidkant van de Alpen. (Bron: wxcharts.com)

GA DEZE LENTE SKIËN IN HET SNEEUWZEKERE OBERTAUERN

Skiën is heerlijk en laat in het seizoen heeft het vaak nét een beetje extra. De dagen worden alweer goed lang, het zonnetje begint steeds feller te schijnen en de temperatuur is heerlijk aangenaam.

Iedereen die gek is op lenteskiën weet ook dat de sneeuw dan wel eens wat minder kan zijn. Maar niet in Obertauern! Wil je er dit seizoen nog wat later op uit, kies dan voor het sneeuwzekere en gezellige Obertauern.

Klik hier voor meer informatie


(Visited 9.847 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier