klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Vandaag domineert het hogedrukgebied boven de Alpen nog het weerbeeld. Het is prachtig weer met zo nu en dan wat hoge bewolking. Het is ook behoorlijk warm, op 1500 meter lopen de temperaturen op tot 10 graden. De sneeuw naast skipistes begint steeds meer groene en bruine vlekken te krijgen maar hier zal hopelijk na komende week verandering in komen. Na vandaag zullen de temperaturen in de Alpen geleidelijk dalen. In Ischgl, waar de maximum temperatuur vandaag nog boven de 6 graden ligt op 2300 meter hoogte, zal het op donderdag een maximum van 1 graad boven het vriespunt worden.

Wisselvalligheid neemt toe vanaf morgen

Het hogedrukgebied dat zich nu boven de Alpen bevindt verplaatst zich woensdag richting het oosten. De Alpen bevinden zich dan tussen twee hogedrukgebieden in, één boven Turkije en één boven de Atlantische Oceaan. Het weerbeeld zal hierdoor veranderen ten opzichte van de afgelopen week. Vanuit het westen zal bewolking toenemen en kleine neerslaggebieden krijgen de gelegenheid om over de Alpen heen te trekken.

Veel neerslag wordt echter niet verwacht. De sneeuwvalgrens ligt op woensdag ook nog vrij hoog tussen de 1500 en 1700 meter. In het oosten van de Alpen blijft de zon woensdag nog schijnen en zal het pas donderdag wisselvalliger verlopen met meer bewolking.


Zin om deze winter nog een keer te gaan skiën? Dan moet je dit maar eens lezen!


Sneeuwdump in de Oost-Alpen

Op vrijdagavond trekt een koufront afkomstig van een lagedrukgebied die zich vanuit Denemarken richting het oosten verplaatst de Alpen binnen. Een neerslaggebied komt vanuit het noorden loodrecht op de Alpenhoofdkam af. Dit kan voor een behoorlijke sneeuwdump zorgen, voornamelijk aan de noordkant van de Oost-Alpen. Met het binnentrekken van het front daalt de sneeuwvalgrens ook aanzienlijk. Hij ligt in de Noord-Alpen tot in de dalen waardoor ook de lagergelegen skipistes weer voorzien worden van een verse laag sneeuw.

Zoveel sneeuw als tijdens de sneeuwdump in Oostenrijk eind januari wordt echter niet verwacht. Wel kan er lokaal tussen 25 en de 35 cm sneeuw vallen, met name in het gebied tussen Oost-Zwitserland en Salzburg.

Door het lagedrukgebied boven Polen wordt vochtige lucht vanaf de Noordzee tegen de Oost-Alpen aangestuwd in de nacht van vrijdag op zaterdag. Hierdoor gaat het vooral in de Noordoost-Alpen sneeuwen. (Bron: wxcharts.com)

Kou op komst vanaf zondag

Vanaf zondag wordt het weer kouder in de Alpen. De Alpen bevinden zich dan tussen een hogedrukgebied boven Schotland en een ontwikkelend lagedrukgebied boven Italië. Dit zorgt voor een oostelijke luchtstroom. De temperaturen zullen op 1500 meter hoogte overdag onder het vriespunt komen te liggen.

Hierboven is de temperatuur op 850hPa volgens het ECMWF model te zien. Koude lucht komt vanuit het oosten over de Alpen heen. (Bron: wxcharts.com)

Ook sneeuw in de Zuid-Alpen?

Door de storing boven Italië is er ook kans op neerslag in de Zuid-Alpen. De hoeveelheid en locatie van neerslag is nog onzeker en is afhankelijk van het verloop van de storing. Het ECMWF model verwacht dat de storing zuidelijker zal liggen dan de GFS en ICON-EU modellen verwachten. Hierdoor bereikt neerslag volgens het ECMWF model de Alpen in mindere mate.

Het is dus nog even afwachten of de Zuid-Alpen ook weer een laagje sneeuw krijgen maar de mogelijkheid is er. De sneeuwvalgrens ligt in ieder geval wel laag op zondag en de dagen daarna waardoor veel van de neerslag, als het komt, als sneeuw zal vallen.

De Alpen bevinden zich op zondag tussen een hogedrukgebied boven Schotland en een lagedrukgebied boven Italië. Volgens het GFS model zorgt de storing boven Italië voor wat neerslag aan de zuidkant van de Alpen. (Bron: wxcharts.com)

GA DEZE LENTE SKIËN IN HET SNEEUWZEKERE OBERTAUERN

Skiën is heerlijk en laat in het seizoen heeft het vaak nét een beetje extra. De dagen worden alweer goed lang, het zonnetje begint steeds feller te schijnen en de temperatuur is heerlijk aangenaam.

Iedereen die gek is op lenteskiën weet ook dat de sneeuw dan wel eens wat minder kan zijn. Maar niet in Obertauern! Wil je er dit seizoen nog wat later op uit, kies dan voor het sneeuwzekere en gezellige Obertauern.

Klik hier voor meer informatie


(Visited 9.716 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer