Allereerst wensen wij van Alpenweerman iedereen hele fijne kerstdagen. De kerstdagen verlopen dit jaar met veel zon en ook met vrij hoge temperaturen. Onder invloed van een hogedrukgebied ten oosten van Oostenrijk, wordt zachte en droge lucht aangevoerd. Dinsdag en ook later in de week valt aan de westkant, maar ook aan de noordkant van de Alpen wat verse sneeuw.

De Alpen profiteren van een hogedrukgebied en daardoor verlopen de kerstdagen overwegend droog.

Eerste kerstdag

Op deze eerste kerstdag schijnt de zon overal in de Alpen flink. Van het westen van Zwitserland tot aan het oosten van Oostenrijk is de zon veelvuldig van de partij. Wel kan regionaal in de dalen wat nevel of mist voorkomen, maar als het goed is lost dat later vandaag op. De temperatuur is behoorlijk hoog en ligt veelal tussen 5 en lokaal 14 graden met de hoogste waarden aan de noordzijde van de Alpen.

Ook op hoogte is het zacht met op 1500 meter hoogte temperaturen ruimschoots boven nul. Met een sneeuwgrens van ongeveer 2000 meter en en vorstgrens die nog wat hoger ligt is het ook hoog in de Alpen zacht. Met de zon erbij is dat wel genieten, maar vergeet je niet in te smeren. De zon heeft zeker op hoogte behoorlijk wat kracht. Ook is het verstandig om op tijd de pistes op te gaan, want met die krachtige zon en hoge temperaturen kan de sneeuw hier en daar wel papperig worden.

De sneeuwgrens ligt morgen tussen 1700 en 2000 meter.

Tweede kerstdag

Morgen, tweede kerstdag, is het in grote delen van de Alpen en zeker in Oostenrijk opnieuw zonovergoten. Op de nadering van een koufront neemt vanuit het westen de bewolking toe en later op de dag stijgt in de Franse Alpen en in delen van Zwitserland de kans op neerslag. Aanvankelijk zal het op veel plaatsen regen zijn, maar met een langzaam dalende sneeuwgrens valt boven 2000 meter en later ook op een iets lagere hoogte af en toe sneeuw.

In de dalen valt regen en is het opnieuw zacht met temperaturen van maximaal een graad of 12. Oostenrijk krijgt later op de dag met de neerslag te maken en dan vooral in Vorarlberg. In de nacht naar dinsdag valt op meer plaatsen aan de noordkant van de Alpen wat neerslag die op hoogte in de vorm van sneeuw zal vallen.

De sneeuwgrens daalt steeds verder en vele toppen aan de noordkant van de Alpen zullen wit kleuren.

Dinsdag

In de nacht naar dinsdag valt op veel plaatsen aan de noordkant van de Alpen wat sneeuw en in totaal kan er 5 tot 10 cm vallen. De sneeuwgrens, zoals hierboven goed is te zien, daalt geleidelijk aan de noordkant tot onder de 1000 meter. De veelal groene bergen zullen dan eindelijk weer wit kleuren, ook al valt er niet veel neerslag. De zuidkant van de Alpen zullen geduld moeten hebben, want daar blijft het droog.

Overdag wordt het geleidelijk weer droog en breekt de zon weer door. Het zonlicht op de besneeuwde toppen geven toch een fraai uitzicht. De temperatuur loopt op naar 5 tot 10 graden, maar hogerop is het kouder en op 1500 meter vriest het licht.

Na tijdelijk wat lagere temperaturen loopt het kwik op 1500 meter later in de week weer flink op.

De rest van de week

Vanaf woensdag warmt de bovenlucht weer op en ligt de sneeuwgrens veelal tussen 1000 en 1500 meter. Woensdag is het 4 tot 9 graden, vanaf donderdag warmt het verder op en is het 5 tot 12 graden.

De temperatuurpluim hierboven voor 1500 meter in de omgeving van Innsbruck laat zien dat de temperatuur aan het eind van de week op die hoogte ligt op +5 graden. Een hogedrukgebied zorgt voor rustig en meest droog weer, maar later in de week kan er in de Franse Alpen en in de hogere delen van Zwitserland wat sneeuw vallen. In de dalen valt alles in vloeibare vorm. In Oostenrijk zijn de neerslagkansen de hele week klein en schijnt vaak de zon. De temperatuur ligt in de dalen en in de grote steden steevast tussen 4 en 12 graden.

Foto: Edwin Hagenouw

(Visited 2.873 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer