klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De voorjaarsvakantie voor Nederland staat op het punt van beginnen en naast carnaval staan deze weken ook in het teken van een wintersportvakantie. Na een periode van veel zon en overdag toch vrij hoge temperaturen mag er wel weer wat verse sneeuw bij vallen. Gaat er verse sneeuw vallen?

Eerst nog zonnig en warm

Al een tijd lang profiteren de Alpen van veel zon en aangezien we al in de tweede helft van februari zitten krijgt de zon steeds meer kracht. Dat is goed te merken aan de temperatuur overdag. Er is sprake van een grote dagelijkse gang; in de nachten vriest het nog stevig, maar overdag kan de temperatuur oplopen tot in de dubbele cijfers. Het is dan ook raadzaam om vroeg de piste op te gaan, want gedurende de middag wordt de sneeuw al snel zwaar en papperig. Op dit moment ziet het er weer flink zonnig uit in de Alpen:

Weersverandering

Morgen zal de dag nog redelijk zonnig starten, maar gedurende de dag zal de bewolking langzaam wat meer toenemen als een warmtefront over Duitsland richting Polen en Tsejchië trekt. In de Alpen zal het daarbij wel droog blijven en het is nog steeds aan de zachte kant. Het koufront zal ook in de Alpen geen neerslag geven, maar wel wolkenvelden. Zaterdag zorgt een rug van hogedruk juist weer voor zonniger weer voordat we op zondag neerslag kunnen verwachten in de Alpen.

Neerslag blijft op vrijdag en zaterdag nog goed als uit in de Alpen. Het hogedrukgebied houdt de neerslag nog buiten de Alpen.

Zondag trekt vanuit het noorden wel een koufront tot aan de Alpen. Het hoog wordt tijdelijk weggedrukt en de neerslag bereikt de Alpen. Het koufront is niet heel actief, maar eenmaal bij aankomst in de Alpen zal het front wat activeren. De timing is nog ietwat onzeker, maar in de meeste modellen zal de neerslag rond het middaguur de alpengebieden bereiken. Met de aanvoer van koude lucht zal de sneeuwvalgrens geleidelijk dalen tot onder de 1500 meter, maar onder de 1200 meter zal het voornamelijk regen zijn. Uiteindelijk kunnen de hoeveelheden hogerop oplopen naar 10 tot 20 cm.

De voorjaarsvakantie voor de regio zuid start dus met droog weer op zaterdag en dus zal de rit naar de Alpen toe over het algemeen goed te doen zijn. Zondag volgt een (kleine) hoeveelheid verse sneeuw en de dagen daarna zien er voor de wintersport rooskleurig uit. Het eerder genoemede hogedrukgebied breidt zich weer tot over de Alpen uit, waardoor de wintersportcondities haast perfect kunnen zijn. Met veel zon kunnen we dan wel weer spreken van echt Kaiserwetter. Daarbij loopt de temperatuur overdag ook weer flink op en dus zullen de beste sneeuwcondities vooral voor de ochtend zijn. De après-ski zal het feest dan compleet maken.

Vooral dinsdag en woensdag zien er uit als stralende wintersportdagen. Dan kan er optimaal genoten worden van Kaiserwetter.

Meer sneeuw vanaf donderdag?

Tot en met woensdag lijkt de verwachting vrij zeker, maar wat er daarna gaat gebeuren is nog wel onzeker. De modellen zijn daarin verschillend maar er is een scenario mogelijk waarin de Alpen in een noordwestelijke aanvoer terecht zullen komen. Koudere lucht kan dan de Alpen bereiken en de stroming brengt neerslaggebieden met zich mee.

Er kan dan tot in de dalen weer sneeuw gaan vallen en met de tweede week van de voorjaarsvakantie in het vooruitzicht zou dat positief kunnen zijn. De onzekerheid is echter nog groot en we zullen de komende dagen in de gaten houden hoe dit zich verder gaat doorontwikkelen.

(Visited 3.570 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer