Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De atmosfeer zit redelijk op slot en onder een deken van wolken is het overal vrij koud. Als er neerslaggebieden overtrekken dan valt deze vaak in de winterse vorm. Beneden 1000 meter is het vaak nog regen of natte sneeuw, maar er zijn groeiende kansen op meer sneeuw en ook de lagere gebieden kunnen daar kun graantje in meepikken. Sneeuw valt er vandaag en morgen in het Alpengebied en ook wat dichter bij huis valt sneeuw in het Sauerland en in de Ardennen. Vanaf het weekend neemt op meer plaatsen de kans op sneeuw toe.

De weerkaart van zondagochtend volgens het Europese weermodel. Bron: WXCharts.com

Laten we eerst even naar de situatie op de weerkaart kijken zoals deze hedenochtend door het ECMWF zijn opgesteld. We zien boven de Alpen een lagedrukgebied liggen en dat levert vooral aan de zuidkant van de Alpen sneeuw op. Vochtige lucht uit het Middellandse Zeegebied stuwt tegen de bergen op en levert neerslag op. De sneeuwgrens ligt tussen de 1000 en 1500 meter en daaronder valt de neerslag in vloeibare vorm. Daarboven valt dus sneeuw en er kan 20 tot lokaal 50 cm vallen. Je moet dan denken aan de skigebieden in het noorden van Italië, maar in Oostenrijk zijn dit gunstige omstandigheden voor de Turracher Höhe en in Zwitserland is dit goed nieuws voor het gebied rondom bijvoorbeeld Saas-Fee.

Aan de noordkant van het Alpenmassief overheerst de bewolking en is het vaak grijs. Er kan een enkele bui voorkomen, maar veelal is het droog. De temperaturen zijn ook wat hoger en liggen veelal tussen 5 en 10 graden. Doordat het soms ook wat föhnig is, kan het regionaal ook wat warmer zijn met maxima boven 10 graden.

De verwachte weerkaart voor maandagochtend volgens het Europese weermodel. Bron: WXCharts.com

Ook wat sneeuw dicht bij huis

Een apart front levert dichter bij huis ook sneeuw op. Zo kan er in de Ardennen, maar ook in het Sauerland verse sneeuw vallen. Er ligt momenteel een paar centimeter sneeuw en daar kan dus wat meer vallen. Mogelijk valt er ook in de Limburgse heuvels wat sneeuw vannacht en morgen. In het aller gunstigste scenario voor sneeuwliefhebbers valt in het Limburgse heuvelland tot 5 cm sneeuw. In de lagergelegen gebieden van ons land valt slechts wat natte sneeuw en zit je in het noorden en westen dan valt ‘gewoon’ regen en motregen bij temperaturen van een graad of 5 boven nul. In het zuidoosten wordt het maximaal 2 graden en bij voldoende intensiteit van de neerslag is het kouder.

Terug naar de Alpen want dan zien we in Zwitserland vandaag de sneeuwgrens dalen van 1400 meter naar ongeveer 800 meter. Vooral aan de zuidkant valt verse sneeuw en ook het zuidwesten en in de Franse Alpen kunnen verse sneeuw verwachten. Morgen valt vooral in het centrale deel van Zwitserland en in het oosten sneeuw. Ook Oostenrijk kan morgen sneeuw verwachten en ook hier geldt voornamelijk aan de zuidzijde. Dinsdag en woensdag is het op veel plaatsen droog met een mix van wolken en zonneschijn. De temperaturen weten te stijgen naar een graad of 3.

Het ensemble gemiddelde voor Innsbruck laat zien dat de temperaturen op 1500 meter omlaag gaan de komende dagen. Bron: wetterzentrale.de

Onzekere verwachtingen

Het ensemble hierboven van Innsbruck laat de totale chaos zien in de verwachting voor later deze week en de aanloop naar de kerstdagen. We zien de komende dagen de temperaturen op 1500 meter hoogte dalen tot onder nul. Vooral maandag kan er nog neerslag vallen en de hogere toppen kunnen sneeuw verwachten. Daarna is het een aantal dagen droog. Tegen en in het weekend neemt de neerslagkans weer duidelijk toe en zien we ook de temperaturen weer dalen tot onder nul op 1500 meter.

De aanloop naar Kerst is er een met vele onzekerheden. Zoals gewoonlijk op deze termijn kan het alle kanten op, maar de waaier aan lijntjes gaat alle kanten op. Het ensemblegemiddelde ligt vaak rond of iets onder het langjarig gemiddelde, maar als we puur naar de uiterste kijken dan is het op 1500 meter hoogte over een week of twee +12 graden of -15. Het gemiddeld ligt veelal dan rond het vriespunt en dat betekent niet echt diep winterse omstandigheden.

Het lijkt dan ook kwakkelen te worden voor met name de wat lagere skigebieden. Op hoogte komt het wel goed, zeker als je boven 1500-2000 meter vertoeft, want dan valt er vaak sneeuw. Daaronder is het soms ook gewoon regen.

dit weekend is het waterkoud in ons land. De foto werd gemaakt en ingestuurd door Erica van Leeuwen – de Bruijn

Lage Landen: na koud weekend eerst wat zachter, later weer kouder

Ook in de lage landen wordt het de komende dagen wat zachter met morgen mogelijk wat sneeuw in de Ardennen en in de Limburgse heuvels. Daarna een aantal dagen met regen of buien en temperaturen van een graad of 5. Aan het eind van de week kan het weer kouder worden en stijgt wellicht ook de kans op sneeuw. Momenteel is het nog allemaal erg onzeker en mogelijk kan Maarten daar dinsdag in een nieuw weerbericht antwoord op geven.

Ik sluit af met de pluim voor het midden van het land met vooral op termijn een waaier aan mogelijkheden. Het gemiddelde blijft duidelijk onder de norm voor de tijd van het jaar. We mogen dit dus licht winters noemen. Vooral de periode later in de week en in het volgende weekend is koud te noemen met maxima van hooguit 2 graden boven nul.

Bron: Weerplaza
(Visited 1.295 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier