Advertentie 

De komende dagen sneeuwt het vooral flink in Oostenrijk, lokaal valt hier meer dan 150cm sneeuw. In de andere Alpenlanden blijft het droger. Vooral donderdag, zaterdag en maandag staat er veel verse sneeuw op het programma voor Oostenrijk. Daarbij ligt de sneeuwgrens niet altijd tot in de laagste dalen, vooral op zaterdag valt de sneeuw pas vanaf 1100 meter.

Maar boven de sneeuwgrens valt een dik pak. Lokaal kan er in enkele dagen meer dan 150 centimeter aan sneeuw vallen. Ook staat er veel wind de komende dagen. In de andere Alpenlanden blijft het de komende tijd nagenoeg droog, of valt er naar verhouding veel minder sneeuw dan in Oostenrijk. 

Morgen storm in Oostenrijk

Vandaag is het overal nog rustig wintersportweer. Onder leiding van een hogedrukgebied boven Frankrijk is het vooral in de Franse en Italiaanse Alpen prachtig weer. Hier schijnt de zon vandaag flink en ligt de vorstgrens overdag rond de 1200 meter. Meer bewolking komt in Zwitserland en Oostenrijk voor, vooral in Oostenrijk kan er een sneeuwbui langs de noordkant vallen. Maar grote hoeveelheden worden nog nergens verwacht. 

Totale verse sneeuwval (in centimeters) in het Alpengebied tot vrijdagochtend volgens ICON-D2. Het lagere Inntal en Zillertal vallen direct op: hier valt bijna alles als regen. 

In de nacht naar donderdag volgt vanuit Duitsland een langgerekt stationair warmtefront die de hele donderdag over Oostenrijk en westelijk Zwitserland ligt. Aan de Oostenrijkse noordkant gaat het tot vrijdagochtend non-stop doorsneeuwen.

Meer weerkaarten vind je hier

Met name in de intensiteit van deze neerslag is in gebieden zoals in SalzburgerLand erg hoog, er valt volgens de laatste computerberekeningen soms 3 of 4 centimeter sneeuw per uur. In eerste instantie ligt de sneeuwgrens overal onder de 700 meter, maar vanuit het westen sluipt zachtere lucht binnen. Tot vrijdagochtend stijgt de sneeuwgrens in de Zwitserse Alpen naar 1200 meter en 900 meter in Oostelijk Oostenrijk.

Ook trekt de wind flink aan en komt er op de hoogste bergtoppen een stormachtige windkracht 8 te staan met windstoten tot ruim 100 km/u. Hierdoor zullen niet alle skiliften open blijven. Tegelijkertijd blijft het rustiger en zonnig weer in de Franse en Italiaanse Alpen

Storm in de Alpen. Foto: Edwin Hagenouw

Vrijdag trekt het warmtefront door naar Oost-Europa en is het overal tijdelijk rustiger en droger. De gehele Alpen liggen in zachtere lucht en de vorstgrens stijgt overdag van oost naar west naar 1300 tot 1600 meter. Hieronder dooit het enkele graden. In de lagere delen van Oostenrijk kan de sneeuwgrens de komende dagen duidelijk zichtbaar zijn. 

Zaterdag

In de zachtere lucht trekt zaterdagochtend een gebied met intensieve neerslag over vooral Sankt Gallen, Vorarlberg en Tirol. Doordat de Alpen in de zachtere lucht liggen zal de sneeuwgrens rond de 1100 meter liggen.

Kortom in de lagere dalen valt dan regen, maar hierboven wordt de al flinke laag sneeuw verder aangevuld. Gelukkig staat er wel minder wind dan op donderdag en wordt het zaterdagmiddag overal weer droog. Ook elders in de Alpen is het zaterdag veelal bewolkt, alleen in de Franse Alpen blijft het zonnig. 

Zondag volgt vanuit het noorden een koufront waarbij uiteindelijk de sneeuwgrens weer terugzakt tot in alle dalen.

Zondag koufront, maandag sneeuw tot in de dalen

De zachtere lucht wordt in de loop van zondag alweer verdrongen als een koufront vanaf de Noordzee met hoge snelheid richting het Alpengebied trekt. Achter dit front ligt een portie koude polaire lucht klaar. Op dit moment worstelen de weermodellen nog met de exacte timing van dit front, maar in de loop van zondag begint het op steeds meer plaatsen in Zwitserland en Oostenrijk opnieuw boven de 1000 meter flink te sneeuwen.

Deze sneeuwval houdt tot maandag aan, maar in de nacht naar maandag zakt de sneeuwgrens naar 600 tot uiteindelijk 400 meter. Daarmee komt de sneeuwgrens weer tot in de lagere dalen te liggen. Ook de Italiaanse en Franse Alpen kunnen een korte veeg meekrijgen van dit koufront, toch worden hier niet al te grote hoeveelheden verwacht. 

Alle verse sneeuwval in de Alpen tot aan maandag, Oostenrijk springt eruit. 

Maandag liggen de Alpen weer in de koude lucht, waarbij het nu nog even de vraag is hoelang het blijft doorsneeuwen. Het Europees model komt met nog een volgend sneeuwmoment op dinsdag in de koude lucht. Andere modellen laten het snel droog worden. Hoe dan ook is er al tot aan maandag een dik pak sneeuw in vooral Oostenrijk gevallen. Boven de 1000 meter ligt er op meerdere plaatsen meer dan 1 meter verse sneeuw, met het zwaartepunt rondom de Dachstein. Hier kan lokaal meer dan 150 centimeter sneeuw vallen. 

Droger en meer zon

Na al het sneeuwgeweld in vooral Oostenrijk komen de Alpen rond dinsdag in duidelijk rustiger vaarwater terecht. Een hogedrukgebied vormt zich namelijk ergens net ten noorden van de Alpen. Daardoor draait de stroming naar een meer oostelijke richting en kan koude continentale lucht uitstromen over het gehele Alpengebied. De precieze uitkomst is nog wat onzeker, maar op 1500 meter kan het overdag zomaar eens -10 graden gaan vriezen. Ook wordt de lucht droger en zien we de zon vaker. Kortom er staat na het weekend een mooie wintersportweek op het programma.

Bron: WeerPlaza.nl | Tekst: Jeroen Elferink-Ruijsch

(Visited 17.466 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier