Algemeen: de Alpen liggen in een sterke westelijke stroming. De komende dagen trekken er meerdere storingen over die zorgen voor veel neerslag in de westelijke en noordelijke Alpen. De kerstdagen zullen dit jaar zacht gaan verlopen, maar er zitten ook een aantal aangename dagen bij met rustig en vriendelijk weer.

Vandaag is de wind flink in kracht toegenomen. Op de bergtoppen waait het stormachtig en zijn er vandaag en ook op de vrijdag rukwinden van 100 tot 130 km per uur mogelijk. Hierdoor moesten sommige liften tijdelijk dicht. In de dalen staat er minder wind, maar zijn ook hier windsnelheden te verwachten van 50 tot 80 km per uur. 

Een westelijke aanvoer zorgt voor een harde tot stormachtige wind in de bergen op vrijdag. Dit gaat zorgen voor zachte lucht een ook veel neerslag in de Weststau-gebieden 

Veel neerslag in de noordelijke Alpen

Vrijdag zorgt een westenwind voor zeer zachte lucht in de Alpen. Met deze zachte lucht komt er ook veel neerslag bij kijken. Op vrijdag stijgt de sneeuwvalgrens naar 2000 tot 2400 meter en daardoor valt de meeste neerslag als regen. Hogerop valt er veel sneeuw tot ruim een meter. In combinatie met de harde wind neemt hier ook het lawinerisico sterk toe. 

Op vrijdag en zaterdag valt er veel neerslag in de noordelijke Alpen. Met een hoge sneeuwvalgrens valt de meeste neerslag als regen. Rekening gehouden moet worden ook met wateroverlast in de Noord-Alpen en ook delen van Zuid-Duitsland waar al waarschuwing zijn uitgegeven.

Hogerop valt veel van de neerslag als sneeuw. Hier kan cumulatief tot een meter sneeuw gaan vallen de komende vijf dagen. Dit geldt met name voor de Weststau-gebieden. 

Zaterdag gaat de temperatuur iets omlaag en komt de sneeuwvalgrens te liggen tussen de 1400 en 1800 meter. Hierdoor profiteren ook de iets lagere skigebieden van verse sneeuw. Het is vooral de noordkant en westkant die profiteren van de neerslag. In de zuidkant van de Alpen blijft het droog en laat de zon zich vaker zien. Hier staat bovendien een lichte Noordföhn.

In de nacht van vrijdag naar zaterdag zakt de sneeuwvalgrens langzaam omlaag. In de Noord-Alpen komt deze te liggen rond de 1800 meter. In de Zuid-Alpen blijft deze hoger liggen en boven de 2000 meter.

Zeer zachte kerstdagen

De kerstdagen zullen ook zacht gaan verlopen met temperaturen die ruim boven het gemiddelde liggen voor deze tijd van het jaar. Op zondag zorgt een tussenhoog voor rustiger weer en neemt de wind in kracht af. In de bergen zal de zon zich vaker laten zien maar in de dalen blijft het vaker grijs en nevelachtig.

Maandag tweede kerstdag en op dinsdag kan er opnieuw wat winterse neerslag gaan vallen. Dit zal vooral aan de noordkant van de Alpen zijn en met een lagere sneeuwvalgrens rond de 1000 meter zal het overal steeds meer wit gaan kleuren.

Toenemende hogedrukinvloeden 

De rest van de eerste week van de kerstvakantie neemt de invloed van hoge druk toe. Hierdoor wordt het rustiger en vriendelijker weer. Het blijft veelal droog en in de bergen is de zon steeds vaker te zien. In de dalen zal echter ook veel mist en Hochnebel voor gaan komen.

De eerste week helft zorgt de invloed van hoge druk voor rustig en stabiel weer in een groot deel van de Alpen. Dit bekent ook kans op inversie en Hochnebel in de dalen.


In de schaduwrijke delen van de berg zal daarom de meeste sneeuw behouden blijven en de nachten kan het wel flink afkoelen waardoor er mogelijk toch nog wat kunstsneeuw geproduceerd kan worden tijdens de avonduren. 

Later opnieuw westcirculatie 

In de tweede week helft komt de westcirculatie weer opgang. Hierdoor kunnen nieuwe storingen de Alpen vanuit het westen bereiken. Het wordt dan opnieuw wisselvallig. Met een Zuidföhn kunnen bovendien ook de temperaturen weer gaan oplopen en gaan waaien. Hoe dit zich precies gaat uitpakken zit nog veel onzekerheid. De kans op zeer koud winterweer lijkt voorlopig op korte termijn nog niet aanwezig.

Tijdens de jaarwisseling lijkt de kans aanwezig op een Genau-laag. Dit kan gaan zorgen voor een nieuwe sneeuwdump in de zuidelijke Alpen. Dit is nog even afwachten want valt nog buiten de betrouwbare termijn.

Kronplatz in Zuid-Tirol. Foto: Edwin Hagenouw

Het lijkt voorlopig dus nog aanhoudend zacht te blijven, maar wel steeds vaker droog weer waardoor het toch vrij aangenaam zal zijn in de Alpen voor de vakantiegangers. Rond de jaarwisseling lijkt de temperatuur langzaam weer omlaag te gaan. Hoe de rest van de kerstvakantie zal gaan verlopen lees je op Alpenweerman.nl. En kijk vooral ook op de weerkaarten. Morgen staat er weer een nieuw weerbericht klaar!

Bekijk hier de verwachte sneeuwval op weerkaarten van Alpenweerman

(Visited 2.318 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!