Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: de Alpen liggen in een sterke westelijke stroming. De komende dagen trekken er meerdere storingen over die zorgen voor veel neerslag in de westelijke en noordelijke Alpen. De kerstdagen zullen dit jaar zacht gaan verlopen, maar er zitten ook een aantal aangename dagen bij met rustig en vriendelijk weer.

Vandaag is de wind flink in kracht toegenomen. Op de bergtoppen waait het stormachtig en zijn er vandaag en ook op de vrijdag rukwinden van 100 tot 130 km per uur mogelijk. Hierdoor moesten sommige liften tijdelijk dicht. In de dalen staat er minder wind, maar zijn ook hier windsnelheden te verwachten van 50 tot 80 km per uur. 

Een westelijke aanvoer zorgt voor een harde tot stormachtige wind in de bergen op vrijdag. Dit gaat zorgen voor zachte lucht een ook veel neerslag in de Weststau-gebieden 

Veel neerslag in de noordelijke Alpen

Vrijdag zorgt een westenwind voor zeer zachte lucht in de Alpen. Met deze zachte lucht komt er ook veel neerslag bij kijken. Op vrijdag stijgt de sneeuwvalgrens naar 2000 tot 2400 meter en daardoor valt de meeste neerslag als regen. Hogerop valt er veel sneeuw tot ruim een meter. In combinatie met de harde wind neemt hier ook het lawinerisico sterk toe. 

Op vrijdag en zaterdag valt er veel neerslag in de noordelijke Alpen. Met een hoge sneeuwvalgrens valt de meeste neerslag als regen. Rekening gehouden moet worden ook met wateroverlast in de Noord-Alpen en ook delen van Zuid-Duitsland waar al waarschuwing zijn uitgegeven.

Hogerop valt veel van de neerslag als sneeuw. Hier kan cumulatief tot een meter sneeuw gaan vallen de komende vijf dagen. Dit geldt met name voor de Weststau-gebieden. 

Zaterdag gaat de temperatuur iets omlaag en komt de sneeuwvalgrens te liggen tussen de 1400 en 1800 meter. Hierdoor profiteren ook de iets lagere skigebieden van verse sneeuw. Het is vooral de noordkant en westkant die profiteren van de neerslag. In de zuidkant van de Alpen blijft het droog en laat de zon zich vaker zien. Hier staat bovendien een lichte Noordföhn.

In de nacht van vrijdag naar zaterdag zakt de sneeuwvalgrens langzaam omlaag. In de Noord-Alpen komt deze te liggen rond de 1800 meter. In de Zuid-Alpen blijft deze hoger liggen en boven de 2000 meter.

Zeer zachte kerstdagen

De kerstdagen zullen ook zacht gaan verlopen met temperaturen die ruim boven het gemiddelde liggen voor deze tijd van het jaar. Op zondag zorgt een tussenhoog voor rustiger weer en neemt de wind in kracht af. In de bergen zal de zon zich vaker laten zien maar in de dalen blijft het vaker grijs en nevelachtig.

Maandag tweede kerstdag en op dinsdag kan er opnieuw wat winterse neerslag gaan vallen. Dit zal vooral aan de noordkant van de Alpen zijn en met een lagere sneeuwvalgrens rond de 1000 meter zal het overal steeds meer wit gaan kleuren.

Toenemende hogedrukinvloeden 

De rest van de eerste week van de kerstvakantie neemt de invloed van hoge druk toe. Hierdoor wordt het rustiger en vriendelijker weer. Het blijft veelal droog en in de bergen is de zon steeds vaker te zien. In de dalen zal echter ook veel mist en Hochnebel voor gaan komen.

De eerste week helft zorgt de invloed van hoge druk voor rustig en stabiel weer in een groot deel van de Alpen. Dit bekent ook kans op inversie en Hochnebel in de dalen.


In de schaduwrijke delen van de berg zal daarom de meeste sneeuw behouden blijven en de nachten kan het wel flink afkoelen waardoor er mogelijk toch nog wat kunstsneeuw geproduceerd kan worden tijdens de avonduren. 

Later opnieuw westcirculatie 

In de tweede week helft komt de westcirculatie weer opgang. Hierdoor kunnen nieuwe storingen de Alpen vanuit het westen bereiken. Het wordt dan opnieuw wisselvallig. Met een Zuidföhn kunnen bovendien ook de temperaturen weer gaan oplopen en gaan waaien. Hoe dit zich precies gaat uitpakken zit nog veel onzekerheid. De kans op zeer koud winterweer lijkt voorlopig op korte termijn nog niet aanwezig.

Tijdens de jaarwisseling lijkt de kans aanwezig op een Genau-laag. Dit kan gaan zorgen voor een nieuwe sneeuwdump in de zuidelijke Alpen. Dit is nog even afwachten want valt nog buiten de betrouwbare termijn.

Kronplatz in Zuid-Tirol. Foto: Edwin Hagenouw

Het lijkt voorlopig dus nog aanhoudend zacht te blijven, maar wel steeds vaker droog weer waardoor het toch vrij aangenaam zal zijn in de Alpen voor de vakantiegangers. Rond de jaarwisseling lijkt de temperatuur langzaam weer omlaag te gaan. Hoe de rest van de kerstvakantie zal gaan verlopen lees je op Alpenweerman.nl. En kijk vooral ook op de weerkaarten. Morgen staat er weer een nieuw weerbericht klaar!

Bekijk hier de verwachte sneeuwval op weerkaarten van Alpenweerman

(Visited 2.349 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier