Afgelopen weekend opende veel skigebieden in de Alpen hun deuren voor het nieuwe seizoen. Maar niet alle skigebieden konden al opengaan. Vooral in de lagergelegen gebieden van de Alpen ligt nog niet al te veel sneeuw. Gelukkig is kouder winterweer en ook sneeuw onderweg. Gisteren trok een relatief zwak neerslaggebied van west naar oost over de Alpen.

Met name langs de noordkant viel sneeuw tot 1000 meter, regionaal lag de sneeuwgrens nog wat lager. Deze dinsdag zien we juist achter dit neerslaggebied veel ruimte voor de zon. Het is een prachtige skidag met echt Kaiserwetter. Daarbij ligt de temperatuur rond de -2 graden op 1500 meter.

Ook morgen is er veel ruimte voor de zon in de Zwitserse, Italiaanse en Franse Alpen. De vorstgrens ligt nog een fractie lager en op 1500 meter vriest het -3 of -4 graden. Toch is het niet overal prachtig zonnig weer, vanuit Duitsland trekken enkele buien de Alpen binnen. Hierdoor kan vooral ten noorden van de hoofdkam in Oostenrijk een winterse bui vallen. Veel verse sneeuw wordt er echter niet verwacht, hooguit een centimeter of 5. Donderdag keert de zon ook in Oostenrijk weer terug en is het overal prachtig skiweer.

Veel sneeuw in grote delen van de Alpen

Vrijdag is het voorbij met het mooie skiweer. Met name in de Franse en Italiaanse Alpen sneeuwt het lange tijd flink. Hierbij ligt de sneeuwgrens rond de 1400 meter. Meer sneeuw wordt op zaterdag en zondag in Oostenrijk verwacht bij een sneeuwgrens die hier zakt tot in de dalen. Daarnaast draait de wind naar het noorden en wordt vrij koude lucht aangevoerd. Op 1500 meter zakt het kwik van -1 graden op vrijdag naar -12 graden op zaterdag. In totaal valt 15 tot 30 centimeter sneeuw in Italië en Oostenrijk. Helaas valt in Zwitserland weinig sneeuw.

Courmayeur in Valle d’Aosta (Italië). Foto: Edwin Hagenouw

Verder blijft het ook na het weekend koud winterweer in de Alpen. Vooral in de oostelijke Alpen gaat het maandag en dinsdag matig tot streng vriezen. Daarbij schijnt de zon wel flink. Iets milder is het in de Franse Alpen, waar halverwege de nieuwe week opnieuw sneeuw kan vallen.

Sneeuw in Winterberg

Ook in Winterberg is het de komende tijd vrij koud winterweer met soms sneeuwval. Op de Kahler Asten, de hoogste top van Winterberg, komt het kwik de hele week niet boven nul. Vooral de eerste dagen valt ook sneeuw, vanaf het weekend kan de zon vaker doorbreken. Maar dan wordt het ook frisser met temperaturen die overdag niet boven de -5 graden uitkomen. Goed inpakken dus en genieten van prachtige pistes.

Bron: Rico Schröder, Weerplaza | hoofdfoto: Edwin Hagenouw

(Visited 471 times, 2 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer