Afgelopen weekend opende veel skigebieden in de Alpen hun deuren voor het nieuwe seizoen. Maar niet alle skigebieden konden al opengaan. Vooral in de lagergelegen gebieden van de Alpen ligt nog niet al te veel sneeuw. Gelukkig is kouder winterweer en ook sneeuw onderweg. Gisteren trok een relatief zwak neerslaggebied van west naar oost over de Alpen.

Met name langs de noordkant viel sneeuw tot 1000 meter, regionaal lag de sneeuwgrens nog wat lager. Deze dinsdag zien we juist achter dit neerslaggebied veel ruimte voor de zon. Het is een prachtige skidag met echt Kaiserwetter. Daarbij ligt de temperatuur rond de -2 graden op 1500 meter.

Ook morgen is er veel ruimte voor de zon in de Zwitserse, Italiaanse en Franse Alpen. De vorstgrens ligt nog een fractie lager en op 1500 meter vriest het -3 of -4 graden. Toch is het niet overal prachtig zonnig weer, vanuit Duitsland trekken enkele buien de Alpen binnen. Hierdoor kan vooral ten noorden van de hoofdkam in Oostenrijk een winterse bui vallen. Veel verse sneeuw wordt er echter niet verwacht, hooguit een centimeter of 5. Donderdag keert de zon ook in Oostenrijk weer terug en is het overal prachtig skiweer.

Veel sneeuw in grote delen van de Alpen

Vrijdag is het voorbij met het mooie skiweer. Met name in de Franse en Italiaanse Alpen sneeuwt het lange tijd flink. Hierbij ligt de sneeuwgrens rond de 1400 meter. Meer sneeuw wordt op zaterdag en zondag in Oostenrijk verwacht bij een sneeuwgrens die hier zakt tot in de dalen. Daarnaast draait de wind naar het noorden en wordt vrij koude lucht aangevoerd. Op 1500 meter zakt het kwik van -1 graden op vrijdag naar -12 graden op zaterdag. In totaal valt 15 tot 30 centimeter sneeuw in Italië en Oostenrijk. Helaas valt in Zwitserland weinig sneeuw.

Courmayeur in Valle d’Aosta (Italië). Foto: Edwin Hagenouw

Verder blijft het ook na het weekend koud winterweer in de Alpen. Vooral in de oostelijke Alpen gaat het maandag en dinsdag matig tot streng vriezen. Daarbij schijnt de zon wel flink. Iets milder is het in de Franse Alpen, waar halverwege de nieuwe week opnieuw sneeuw kan vallen.

Sneeuw in Winterberg

Ook in Winterberg is het de komende tijd vrij koud winterweer met soms sneeuwval. Op de Kahler Asten, de hoogste top van Winterberg, komt het kwik de hele week niet boven nul. Vooral de eerste dagen valt ook sneeuw, vanaf het weekend kan de zon vaker doorbreken. Maar dan wordt het ook frisser met temperaturen die overdag niet boven de -5 graden uitkomen. Goed inpakken dus en genieten van prachtige pistes.

Bron: Rico Schröder, Weerplaza | hoofdfoto: Edwin Hagenouw

(Visited 485 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer