Advertentie 

Afgelopen weekend opende veel skigebieden in de Alpen hun deuren voor het nieuwe seizoen. Maar niet alle skigebieden konden al opengaan. Vooral in de lagergelegen gebieden van de Alpen ligt nog niet al te veel sneeuw. Gelukkig is kouder winterweer en ook sneeuw onderweg. Gisteren trok een relatief zwak neerslaggebied van west naar oost over de Alpen.

Met name langs de noordkant viel sneeuw tot 1000 meter, regionaal lag de sneeuwgrens nog wat lager. Deze dinsdag zien we juist achter dit neerslaggebied veel ruimte voor de zon. Het is een prachtige skidag met echt Kaiserwetter. Daarbij ligt de temperatuur rond de -2 graden op 1500 meter.

Ook morgen is er veel ruimte voor de zon in de Zwitserse, Italiaanse en Franse Alpen. De vorstgrens ligt nog een fractie lager en op 1500 meter vriest het -3 of -4 graden. Toch is het niet overal prachtig zonnig weer, vanuit Duitsland trekken enkele buien de Alpen binnen. Hierdoor kan vooral ten noorden van de hoofdkam in Oostenrijk een winterse bui vallen. Veel verse sneeuw wordt er echter niet verwacht, hooguit een centimeter of 5. Donderdag keert de zon ook in Oostenrijk weer terug en is het overal prachtig skiweer.

Veel sneeuw in grote delen van de Alpen

Vrijdag is het voorbij met het mooie skiweer. Met name in de Franse en Italiaanse Alpen sneeuwt het lange tijd flink. Hierbij ligt de sneeuwgrens rond de 1400 meter. Meer sneeuw wordt op zaterdag en zondag in Oostenrijk verwacht bij een sneeuwgrens die hier zakt tot in de dalen. Daarnaast draait de wind naar het noorden en wordt vrij koude lucht aangevoerd. Op 1500 meter zakt het kwik van -1 graden op vrijdag naar -12 graden op zaterdag. In totaal valt 15 tot 30 centimeter sneeuw in Italië en Oostenrijk. Helaas valt in Zwitserland weinig sneeuw.

Courmayeur in Valle d’Aosta (Italië). Foto: Edwin Hagenouw

Verder blijft het ook na het weekend koud winterweer in de Alpen. Vooral in de oostelijke Alpen gaat het maandag en dinsdag matig tot streng vriezen. Daarbij schijnt de zon wel flink. Iets milder is het in de Franse Alpen, waar halverwege de nieuwe week opnieuw sneeuw kan vallen.

Sneeuw in Winterberg

Ook in Winterberg is het de komende tijd vrij koud winterweer met soms sneeuwval. Op de Kahler Asten, de hoogste top van Winterberg, komt het kwik de hele week niet boven nul. Vooral de eerste dagen valt ook sneeuw, vanaf het weekend kan de zon vaker doorbreken. Maar dan wordt het ook frisser met temperaturen die overdag niet boven de -5 graden uitkomen. Goed inpakken dus en genieten van prachtige pistes.

Bron: Rico Schröder, Weerplaza | hoofdfoto: Edwin Hagenouw

(Visited 500 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier