Alpenweerbericht: regionaal veel neerslag op komst!

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Na een hele lange tijd is er weer een beetje regen gevallen in de Alpen. Deze week kan het Alpengebied wederom rekenen op buien. Sterker nog, woensdag en donderdag wordt er regionaal heel erg veel neerslag verwacht. De kans is groot dat er hierdoor wateroverlast ontstaat. Hoeveel neerslag er wordt verwacht en nog veel meer lees je in dit uitgebreide Alpenweerbericht.
Het zonnige en droge weer heeft in het Alpengebied de afgelopen tijd prachtige buitentaferelen opgeleverd, maar veroorzaakt natuurlijk ook droogte op de lange termijn. De droogte is o.a. terug te zien aan de lage rivierstanden. Zo bereikte de ‘Rheinfall’ bij het Zwitserse Schaffhausen, de grootste waterval van Europa, de afgelopen tijd een bijzonder lage waterstand.
Grens tussen relatief koude en warme lucht
Op maandag bevindt zich warme lucht in het zuidelijk deel van Italië en relatief koele lucht ten noorden en noordwesten daarvan. Op het zogenoemde scheidingsvlak van de twee luchtsoorten ontstaan de komende tijd veel intensieve buien. Dat zien we op maandag al gebeuren boven Corsica en Sardinië. Maandagmiddag trekken de buien noordoostwaarts richting Noord-Italië. In de regio Toscane en Genua kan dan al veel regenwater naar beneden vallen.
Veel neerslag trekt naar de Alpen
De buien trekken dinsdagnacht richting de Zuid-Alpen en brengen ook daar veel neerslag. Naast Toscane en Genua valt de meeste neerslag in het grensgebied van Oostenrijk, Slovenië en Italië. Tot en met dinsdagmiddag is hier 50 tot 100 millimeter, lokaal nog meer.
Dinsdagmiddag ontstaan er nieuwe buien in het zuidoosten van Frankrijk en het noordwesten van Italië. Tot en met donderdag voert een krachtig lagedrukgebied boven de Middellandse Zee zeer vochtige lucht aan richting het Alpengebied, wat zorgt voor aanhoudende buien in het grensgebied van Italië, Frankrijk en Zwitserland. De vochtige lucht stuwt tegen de Alpenkam aan en valt daar uit als regen of sneeuw.
Grote verschillen in sneeuwvalgrens
Vanwege het feit dat de grens met relatief koele lucht in het westen en zeer zachte lucht in het zuiden en oosten recht boven de Alpen ligt zijn de verschillen in sneeuwvalgrens ook groot. In het westen daalt de sneeuwvalgrens woensdag van 2300 meter naar 1100-1500 meter. Hierdoor kunnen de toppen van de Jura mooi wit worden. In het oosten en zuiden blijft de sneeuwvalgrens rond 2300 meter steken. Vrijdag lijkt het tijdelijk droger te zijn.
De dagen tot en met donderdag staan dus in het teken van nat weer in voornamelijk Italië en de Zuid-Alpen. De weermodellen berekenen tot en met donderdag dan ook erg veel neerslag. Waar de meeste neerslag precies gaat vallen is nog een beetje onzeker.
Het ICON-weermodel komt tot en met vrijdag regionaal met een geaccumuleerde waarde van 350 millimeter regen. Op een enkele plek zelfs richting 500 millimeter! De zwaarste regenval wordt volgens dit weermodel verwacht in het zuiden en zuidwesten van Ticino, Ligurië en van Zuid-Tirol tot Venetië. Aan de noordkant blijven de hoeveelheden (zeer) beperkt, maar o.a. in Frankrijk, overige delen van Zwitserland en het zuidwesten van Duitsland krijgt ook wat van de neerslag mee.
De temperatuur varieert vaak tussen 8 en 14 graden. Hoog in de bergen zijn lokaal sneeuwhoeveelheden van ruim 1,5 meter mogelijk. Voor meer weerkaarten kan je hier terecht. Daarnaast steekt er ook een stevige zuiden- tot zuidoostenwind op. Hoog in de bergen kan er een windkracht 7 of 8 komen te staan met daarbij kans op forse windvlagen.
Grote kans op wateroverlast
Heel veel regen kan grote wateroverlast veroorzaken, vooral in bergachtige gebieden kan dit extra gevaarlijk zijn. Bij aanhoudende zware regenval veranderen kleine beekjes in grote kolkende rivieren. Zeker bij steile rotshellingen stroomt het water snel naar beneden. Daarnaast maakt veel regen de grond of bodem zwaar en instabiel, waardoor verschuivingen op kunnen treden.
Daarnaast veroorzaakt de zware regenval aan zuidzijde plus de verhoogde kans op smeltwater in hogere regionen het risico op overstromingen. Op grote hoogte, waar veel sneeuw valt, neemt de kans op lawinegevaar tevens toe.
Toch heeft de naderende vele regen in ieder geval één goede kant: het risico op bosbranden neemt af. De zware regenval maakt naar verwachting in één klap een einde aan de aanhoudende droogte.
Droog tijdens Pasen?
Op Goede Vrijdag en zaterdag zal het waarschijnlijk overwegend droog zijn in het Alpengebied. Daarbij is er ruimte voor de zon, vooral in het noorden. De hooggelegen gebieden liggen er tijdens vrijdag en zaterdag dan fantastisch bij. Zaterdagavond en op paaszondag kunnen er vanuit het westen meer wolken binnendrijven en keren de buien terug. In de dalen wordt het dan op grote schaal 14 tot 18 graden.
Floris Lafeber is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit (Msc. Meterology). Werkzaam als meteoroloog bij Infoplaza. Groot liefhebber van de Alpen.