klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De komende dagen verandert er weinig aan het huidige weerbeeld. Grote delen van de Alpen bevinden zich in de zon en zijn de wintersportcondities perfect. In het weekend kan een beetje sneeuw vallen. Na het weekend wordt het spannend, want krijgen we te maken met een heuse nordstau?

Uitstapje buiten de Alpen

Waar de Alpen met flink zonnige condities te maken hebben gehad, was het de afgelopen dagen vooral grijs weer wat de klok sloeg in grote delen van West-Europa. In de Benelux overheerste de bewolking en ook het Sauerland moest het vaak doen met veel bewolking. De laag was echter dun en gisteren was het Sauerland hoog genoeg om hier bovenuit te komen. De zon kwam erbij en zorgde ervoor dat de condities ideaal waren. Hieronder een paar mooie beelden uit Willingen (in het Sauerland):

Het Sauerland sprong er mooi bovenuit, maar ook andere heuvelgebieden waren net hoog genoeg voor de zon. Foto: NASA worldview.
Dit zijn beelden (de foto’s en de video) vanuit Willingen gisteren. Schitterende wintersportcondities waarbij het Sauerland mooi boven de bewolking uit kwamen. Beelden zijn onder andere van Rob Koenders en van iemand die anoniem wil blijven.

In de Benelux kwam trok vannacht een neerslaggebied over het land en ligt deze ochtend nog steeds over het zuidoosten van het land. Er is vannacht in de oostelijke en zuidoostelijke provincies code oranje uitgegeven voor ijzel. De neerslag die viel was veelal onderkoelde regen en bevroor direct bij het neerkomen op de weg of op een ander voorwerp.

In delen van het land was het vanochtend spekglad. In Limburg is de luchtkolom koud genoeg voor vaste neerslag: sneeuw dus. Waar al veel sneeuw is gevallen valt er nog een klein beetje bij. Veel is het niet want het neerslaggebied is is aan het deactiveren.

Vanuit het noordwesten bereikt duidelijk zachtere lucht het land. Vanmiddag kan het zelfs 7 of 8 graden. In het zuidoosten wordt het niet kouder dan 2 graden. De komende dagen zien we nog wel een aantal koude nachten. In de Ardennen kan het boven de sneeuw zelfs nog streng (kouder dan -10 graden) vriezen.

Terug naar de Alpen

In de Alpen is het deze dagen goed toeven op de pistes. De zon doet goed haar best en er ligt op veel plaatsen genoeg sneeuw. Geen grote hoeveelheden zoals we die in het verleden weleens hebben gezien, maar er kan prima geskied worden. Tot en met het weekend verandert er weinig aan het huidige weerbeeld.

De zon is goed vertegenwoordigd en de temperatuur ligt zowel overdag als in de nacht ruim onder het vriespunt. Af en toe valt er een beetje sneeuw, en de voorkeur is dan voor de Oostenrijkse Alpen. Het stelt allemaal vrij weinig voor, de sneeuwcondities worden er niet beter van. Hoe anders echter kan het volgende week zijn…

Nordstau?

Wat we na het weekend zien gebeuren is een drukverdeling die we dit winterseizoen nog niet veel hebben waargenomen. Hogedruk bevindt zich op de Atlantische Oceaan met een rug naar het noorden gericht. Een lagedrukgebied bevindt zich boven Scandinavië en daar tussen ontwikkelt zich een noordelijke stroming. De wind waait dan het noorden tot noordwesten en zou in de Alpen een klassieke Nordstau te weeg kunnen brengen.

Met een beetje geluk kan er dan flink wat sneeuw vallen in de noordelijke Alpen. In een goede nordstau kan dat zo oplopen tot meer dan een halve meter. Bij een Nord(west)stau stroomt er dus vochtige en koude lucht vanuit het noorden (of noordwesten) naar de Alpen. Wanneer deze lucht bij de Alpen aankomt wordt deze tegen het bergmassief omhoog gestuwd. De stijgende lucht koelt af en gaat condenseren waardoor er wolken en neerslag ontstaan. Wanneer het koud en vochtig genoeg is kan dit een flink pak sneeuw opleveren voor de skigebieden welke aan de noordkant van de Alpen liggen.

Begin volgende week zouden we met een nordstau veel sneeuw kunnen krijgen in de noordelijke Alpen.

Deze weersituatie is echter nog verre van in kannen en kruiken. De modellen verschillen hierin nog en het zou ook zomaar kunnen dat het hoog zich verder uitbreidt naar centraal Europa wat de deur dicht gooit voor een goede nordstau. We zitten nog op ruim vier dagen dus er kan nog van alles aan deze setting veranderen. Er zijn ook scenario’s mogelijk dat het niet bij één nordstau event blijft, maar dat is vooralsnog ‘whishfull thinking’. In volgende berichten komen we hier uiteraard op terug.

Mittelberg zou in een nordstau flink wat sneeuw kunnen krijgen. Dat is hier al goed te zien. De hoeveelheden kunnen in een gunstige situatie nog veel hoger uitpakken.

Lees nieuws, reistips, reisverhalen en meer op Snowrepublic.nl

(Visited 2.578 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer