De komende dagen verandert er weinig aan het huidige weerbeeld. Grote delen van de Alpen bevinden zich in de zon en zijn de wintersportcondities perfect. In het weekend kan een beetje sneeuw vallen. Na het weekend wordt het spannend, want krijgen we te maken met een heuse nordstau?

Uitstapje buiten de Alpen

Waar de Alpen met flink zonnige condities te maken hebben gehad, was het de afgelopen dagen vooral grijs weer wat de klok sloeg in grote delen van West-Europa. In de Benelux overheerste de bewolking en ook het Sauerland moest het vaak doen met veel bewolking. De laag was echter dun en gisteren was het Sauerland hoog genoeg om hier bovenuit te komen. De zon kwam erbij en zorgde ervoor dat de condities ideaal waren. Hieronder een paar mooie beelden uit Willingen (in het Sauerland):

Het Sauerland sprong er mooi bovenuit, maar ook andere heuvelgebieden waren net hoog genoeg voor de zon. Foto: NASA worldview.
Dit zijn beelden (de foto’s en de video) vanuit Willingen gisteren. Schitterende wintersportcondities waarbij het Sauerland mooi boven de bewolking uit kwamen. Beelden zijn onder andere van Rob Koenders en van iemand die anoniem wil blijven.

In de Benelux kwam trok vannacht een neerslaggebied over het land en ligt deze ochtend nog steeds over het zuidoosten van het land. Er is vannacht in de oostelijke en zuidoostelijke provincies code oranje uitgegeven voor ijzel. De neerslag die viel was veelal onderkoelde regen en bevroor direct bij het neerkomen op de weg of op een ander voorwerp.

In delen van het land was het vanochtend spekglad. In Limburg is de luchtkolom koud genoeg voor vaste neerslag: sneeuw dus. Waar al veel sneeuw is gevallen valt er nog een klein beetje bij. Veel is het niet want het neerslaggebied is is aan het deactiveren.

Vanuit het noordwesten bereikt duidelijk zachtere lucht het land. Vanmiddag kan het zelfs 7 of 8 graden. In het zuidoosten wordt het niet kouder dan 2 graden. De komende dagen zien we nog wel een aantal koude nachten. In de Ardennen kan het boven de sneeuw zelfs nog streng (kouder dan -10 graden) vriezen.

Terug naar de Alpen

In de Alpen is het deze dagen goed toeven op de pistes. De zon doet goed haar best en er ligt op veel plaatsen genoeg sneeuw. Geen grote hoeveelheden zoals we die in het verleden weleens hebben gezien, maar er kan prima geskied worden. Tot en met het weekend verandert er weinig aan het huidige weerbeeld.

De zon is goed vertegenwoordigd en de temperatuur ligt zowel overdag als in de nacht ruim onder het vriespunt. Af en toe valt er een beetje sneeuw, en de voorkeur is dan voor de Oostenrijkse Alpen. Het stelt allemaal vrij weinig voor, de sneeuwcondities worden er niet beter van. Hoe anders echter kan het volgende week zijn…

Nordstau?

Wat we na het weekend zien gebeuren is een drukverdeling die we dit winterseizoen nog niet veel hebben waargenomen. Hogedruk bevindt zich op de Atlantische Oceaan met een rug naar het noorden gericht. Een lagedrukgebied bevindt zich boven Scandinavië en daar tussen ontwikkelt zich een noordelijke stroming. De wind waait dan het noorden tot noordwesten en zou in de Alpen een klassieke Nordstau te weeg kunnen brengen.

Met een beetje geluk kan er dan flink wat sneeuw vallen in de noordelijke Alpen. In een goede nordstau kan dat zo oplopen tot meer dan een halve meter. Bij een Nord(west)stau stroomt er dus vochtige en koude lucht vanuit het noorden (of noordwesten) naar de Alpen. Wanneer deze lucht bij de Alpen aankomt wordt deze tegen het bergmassief omhoog gestuwd. De stijgende lucht koelt af en gaat condenseren waardoor er wolken en neerslag ontstaan. Wanneer het koud en vochtig genoeg is kan dit een flink pak sneeuw opleveren voor de skigebieden welke aan de noordkant van de Alpen liggen.

Begin volgende week zouden we met een nordstau veel sneeuw kunnen krijgen in de noordelijke Alpen.

Deze weersituatie is echter nog verre van in kannen en kruiken. De modellen verschillen hierin nog en het zou ook zomaar kunnen dat het hoog zich verder uitbreidt naar centraal Europa wat de deur dicht gooit voor een goede nordstau. We zitten nog op ruim vier dagen dus er kan nog van alles aan deze setting veranderen. Er zijn ook scenario’s mogelijk dat het niet bij één nordstau event blijft, maar dat is vooralsnog ‘whishfull thinking’. In volgende berichten komen we hier uiteraard op terug.

Mittelberg zou in een nordstau flink wat sneeuw kunnen krijgen. Dat is hier al goed te zien. De hoeveelheden kunnen in een gunstige situatie nog veel hoger uitpakken.

Lees nieuws, reistips, reisverhalen en meer op Snowrepublic.nl

(Visited 2.643 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!