Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De komende dagen verandert er weinig aan het huidige weerbeeld. Grote delen van de Alpen bevinden zich in de zon en zijn de wintersportcondities perfect. In het weekend kan een beetje sneeuw vallen. Na het weekend wordt het spannend, want krijgen we te maken met een heuse nordstau?

Uitstapje buiten de Alpen

Waar de Alpen met flink zonnige condities te maken hebben gehad, was het de afgelopen dagen vooral grijs weer wat de klok sloeg in grote delen van West-Europa. In de Benelux overheerste de bewolking en ook het Sauerland moest het vaak doen met veel bewolking. De laag was echter dun en gisteren was het Sauerland hoog genoeg om hier bovenuit te komen. De zon kwam erbij en zorgde ervoor dat de condities ideaal waren. Hieronder een paar mooie beelden uit Willingen (in het Sauerland):

Het Sauerland sprong er mooi bovenuit, maar ook andere heuvelgebieden waren net hoog genoeg voor de zon. Foto: NASA worldview.
Dit zijn beelden (de foto’s en de video) vanuit Willingen gisteren. Schitterende wintersportcondities waarbij het Sauerland mooi boven de bewolking uit kwamen. Beelden zijn onder andere van Rob Koenders en van iemand die anoniem wil blijven.

In de Benelux kwam trok vannacht een neerslaggebied over het land en ligt deze ochtend nog steeds over het zuidoosten van het land. Er is vannacht in de oostelijke en zuidoostelijke provincies code oranje uitgegeven voor ijzel. De neerslag die viel was veelal onderkoelde regen en bevroor direct bij het neerkomen op de weg of op een ander voorwerp.

In delen van het land was het vanochtend spekglad. In Limburg is de luchtkolom koud genoeg voor vaste neerslag: sneeuw dus. Waar al veel sneeuw is gevallen valt er nog een klein beetje bij. Veel is het niet want het neerslaggebied is is aan het deactiveren.

Vanuit het noordwesten bereikt duidelijk zachtere lucht het land. Vanmiddag kan het zelfs 7 of 8 graden. In het zuidoosten wordt het niet kouder dan 2 graden. De komende dagen zien we nog wel een aantal koude nachten. In de Ardennen kan het boven de sneeuw zelfs nog streng (kouder dan -10 graden) vriezen.

Terug naar de Alpen

In de Alpen is het deze dagen goed toeven op de pistes. De zon doet goed haar best en er ligt op veel plaatsen genoeg sneeuw. Geen grote hoeveelheden zoals we die in het verleden weleens hebben gezien, maar er kan prima geskied worden. Tot en met het weekend verandert er weinig aan het huidige weerbeeld.

De zon is goed vertegenwoordigd en de temperatuur ligt zowel overdag als in de nacht ruim onder het vriespunt. Af en toe valt er een beetje sneeuw, en de voorkeur is dan voor de Oostenrijkse Alpen. Het stelt allemaal vrij weinig voor, de sneeuwcondities worden er niet beter van. Hoe anders echter kan het volgende week zijn…

Nordstau?

Wat we na het weekend zien gebeuren is een drukverdeling die we dit winterseizoen nog niet veel hebben waargenomen. Hogedruk bevindt zich op de Atlantische Oceaan met een rug naar het noorden gericht. Een lagedrukgebied bevindt zich boven Scandinavië en daar tussen ontwikkelt zich een noordelijke stroming. De wind waait dan het noorden tot noordwesten en zou in de Alpen een klassieke Nordstau te weeg kunnen brengen.

Met een beetje geluk kan er dan flink wat sneeuw vallen in de noordelijke Alpen. In een goede nordstau kan dat zo oplopen tot meer dan een halve meter. Bij een Nord(west)stau stroomt er dus vochtige en koude lucht vanuit het noorden (of noordwesten) naar de Alpen. Wanneer deze lucht bij de Alpen aankomt wordt deze tegen het bergmassief omhoog gestuwd. De stijgende lucht koelt af en gaat condenseren waardoor er wolken en neerslag ontstaan. Wanneer het koud en vochtig genoeg is kan dit een flink pak sneeuw opleveren voor de skigebieden welke aan de noordkant van de Alpen liggen.

Begin volgende week zouden we met een nordstau veel sneeuw kunnen krijgen in de noordelijke Alpen.

Deze weersituatie is echter nog verre van in kannen en kruiken. De modellen verschillen hierin nog en het zou ook zomaar kunnen dat het hoog zich verder uitbreidt naar centraal Europa wat de deur dicht gooit voor een goede nordstau. We zitten nog op ruim vier dagen dus er kan nog van alles aan deze setting veranderen. Er zijn ook scenario’s mogelijk dat het niet bij één nordstau event blijft, maar dat is vooralsnog ‘whishfull thinking’. In volgende berichten komen we hier uiteraard op terug.

Mittelberg zou in een nordstau flink wat sneeuw kunnen krijgen. Dat is hier al goed te zien. De hoeveelheden kunnen in een gunstige situatie nog veel hoger uitpakken.

Lees nieuws, reistips, reisverhalen en meer op Snowrepublic.nl

(Visited 2.697 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier