Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het hogedrukgebied boven centraal Europa blijft het weerbeeld de komende drie dagen domineren. Dit betekent volop zon en weinig wind in de hele Alpen. In de tweede helft van deze week is weer kans op sneeuw in de Noord-Alpen.

Lentegevoel

Tot en met woensdag zal het als lente aanvoelen in de hele Alpen. De zon schijnt volop en daarbij staat nauwelijks wind. Temperaturen liggen op 1500 meter hoogte tussen de 5 en de 10 graden. In Innsbruck wordt het woensdag 13 graden overdag. Maar ook op de hooggelegen pistes van Val Thorens is het overdag 3 graden boven nul. ’s Nachts koelt het behoorlijk af en vriest het een paar graden.

De hoge temperatuur en de zonintensiteit is geen goed nieuws voor de sneeuwcondities op de pistes. In het oosten van de Alpen viel recent nog sneeuw maar de westkant heeft na de sneeuwdump in eind januari al een tijdje geen sneeuw van betekenis meer gekregen.

Overdag zal de sneeuw in lagergelegen skigebieden, vooral op zuidhellingen, papperig zijn. Door de vorst ’s nachts kan het in gebieden zonder sneeuwkanonnen ijzig zijn. Ook de sneeuw naast de piste zal op hoger gelegen plekken flink verhard zijn door de wind van de afgelopen weken. Echte poedersneeuw is in de West-Alpen in ieder geval bijna niet meer te vinden.

< De pistes bij Saas-Fee in Zwitserland vandaag. Foto: Thomas Schouten

Vanaf vrijdag weer sneeuw

Donderdag verplaatst het hogedrukgebied dat nu boven centraal Europa ligt zich richting het oosten en bevinden de Alpen zich tussen twee hogedrukgebieden in. Een koufront afkomstig van een storing boven Denemarken weet dan op vrijdag de Alpen te bereiken.

Vanaf donderdag komt er al wat middel tot hoge bewolking de Alpen over. Op vrijdag met het binnentrekken van het front zal er ook lage bewolking in de Noord-Alpen aanwezig zijn. Het neerslaggebied wat op vrijdag op de Alpen afkomt levert vooral aan de noordkant van de Alpen neerslag op. Het ICON-EU model verwacht al neerslag op vrijdag middag en het ECMWF model verwacht de komst iets later, in de nacht van vrijdag op zaterdag. Beide modellen verwachten de meeste sneeuw in de Oost-Alpen, maar van een sneeuwdump is er geen sprake.

De temperaturen zullen met de komst van het front wat lager liggen dan de dagen daarvoor. Toch ligt de sneeuwvalgrens vrij hoog, tussen de 1250 en de 2000 meter. In de dalen zal neerslag dus als regen vallen. Zaterdag zal kouder verlopen in de Noord-Alpen met temperaturen een paar graden onder het vriespunt op 1500 meter hoogte. In de Zuid-Alpen liggen de temperaturen op deze hoogte nog boven nul. Ook de windsterkte zal toe nemen in het weekend.

Meer lezen over wintersport? Ga dan eens naar Snowrepublic.nl

(Visited 6.001 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier