klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Het hogedrukgebied boven centraal Europa blijft het weerbeeld de komende drie dagen domineren. Dit betekent volop zon en weinig wind in de hele Alpen. In de tweede helft van deze week is weer kans op sneeuw in de Noord-Alpen.

Lentegevoel

Tot en met woensdag zal het als lente aanvoelen in de hele Alpen. De zon schijnt volop en daarbij staat nauwelijks wind. Temperaturen liggen op 1500 meter hoogte tussen de 5 en de 10 graden. In Innsbruck wordt het woensdag 13 graden overdag. Maar ook op de hooggelegen pistes van Val Thorens is het overdag 3 graden boven nul. ’s Nachts koelt het behoorlijk af en vriest het een paar graden.

De hoge temperatuur en de zonintensiteit is geen goed nieuws voor de sneeuwcondities op de pistes. In het oosten van de Alpen viel recent nog sneeuw maar de westkant heeft na de sneeuwdump in eind januari al een tijdje geen sneeuw van betekenis meer gekregen.

Overdag zal de sneeuw in lagergelegen skigebieden, vooral op zuidhellingen, papperig zijn. Door de vorst ’s nachts kan het in gebieden zonder sneeuwkanonnen ijzig zijn. Ook de sneeuw naast de piste zal op hoger gelegen plekken flink verhard zijn door de wind van de afgelopen weken. Echte poedersneeuw is in de West-Alpen in ieder geval bijna niet meer te vinden.

< De pistes bij Saas-Fee in Zwitserland vandaag. Foto: Thomas Schouten

Vanaf vrijdag weer sneeuw

Donderdag verplaatst het hogedrukgebied dat nu boven centraal Europa ligt zich richting het oosten en bevinden de Alpen zich tussen twee hogedrukgebieden in. Een koufront afkomstig van een storing boven Denemarken weet dan op vrijdag de Alpen te bereiken.

Vanaf donderdag komt er al wat middel tot hoge bewolking de Alpen over. Op vrijdag met het binnentrekken van het front zal er ook lage bewolking in de Noord-Alpen aanwezig zijn. Het neerslaggebied wat op vrijdag op de Alpen afkomt levert vooral aan de noordkant van de Alpen neerslag op. Het ICON-EU model verwacht al neerslag op vrijdag middag en het ECMWF model verwacht de komst iets later, in de nacht van vrijdag op zaterdag. Beide modellen verwachten de meeste sneeuw in de Oost-Alpen, maar van een sneeuwdump is er geen sprake.

De temperaturen zullen met de komst van het front wat lager liggen dan de dagen daarvoor. Toch ligt de sneeuwvalgrens vrij hoog, tussen de 1250 en de 2000 meter. In de dalen zal neerslag dus als regen vallen. Zaterdag zal kouder verlopen in de Noord-Alpen met temperaturen een paar graden onder het vriespunt op 1500 meter hoogte. In de Zuid-Alpen liggen de temperaturen op deze hoogte nog boven nul. Ook de windsterkte zal toe nemen in het weekend.

Meer lezen over wintersport? Ga dan eens naar Snowrepublic.nl

(Visited 5.862 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer