klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Er komt een weeromslag aan. Na een vrij droge februari maand, überhaupt een vrij sneeuwarme winter is het de komende week een komen een gaan van storingen. De neerslagtekorten zullen worden aangepakt. Maar of het ook in alle gebieden tot sneeuw komt? Hogerop lijkt er een sneeuwdump aan te komen dit weekend! De winter is in de Alpen zacht en droog verlopen.

De wintersportliefhebbers herinneren zich vast nog wel de groene hellingen in december. Maar ook nu valt op het dat het veel te droog is. Afgelopen week zag ik ook al diverse artikelen in de media over droogte en de kansen op wederom een droge zomer. Als het in de Alpen droog is heeft dat namelijk ook effect voor Nederland. Het smeltwater van de sneeuw stroomt in de zomer en het voorjaar immers door onze rivieren.


Deze winter nog naar de sneeuw? Dan kan nog makkelijk! Bekijk hier de mogelijkheden en aanbiedingen in SalzburgerLand.


Ook aan de andere kant van de Alpen merken ze de gevolgen daarvan. In Italië bijvoorbeeld is de Po vlakte erg droog en het peil van de rivier de Po heel erg laag. Het artikel over de gevolgen van de sneeuwloosheid in de Alpen voor Italië is hier te vinden. De Alpen hebben gemiddeld een sneeuwtekort van 50%, bovenop dat dit tekort er vorige winter ook al was. Onderstaande foto’s van Johann in Termen (Zwitserland) laten dit mooi zien. Een foto van een winter van weleer toen de meetstok (2M) bijna was ondergesneeuwd en deze winter.

Verandering op komst

Het (voor de natuur) goede bericht is dat die droogte in de Alpen gaat worden aangepakt. Het slechte nieuws is dat de Alpen in de zachte lucht gaan verkeren. De sneeuwvalgrens zal dus vrij hoog komen te liggen. Wat gaat er precies gebeuren?

De Alpen komen in de vuurlinie van storingen die vanaf het westen op het gebergte worden afgevuurd. Deze gaan voor veel neerslag zorgen, met name aan de westkant van de Alpen; Frankrijk en Zwitserland. Later komt ook Oostenrijk aan de beurt. Dat de Alpen in de vuurlinie komen van storingen hebben we te danken aan de staalstroom die recht op de Alpen gericht is. Deze krachtige wind op grote hoogte is vaak de scheidingslijn tussen de koudere lucht vanuit het noorden en de zachtere vanuit het zuiden.

We noemen dit ook wel het polaire front. Dit is mooi zichtbaar op de onderstaande kaartjes, vergelijk ze maar eens; links zien we de straalstroom verwacht voor woensdagmiddag. Rechts de temperatuur op 1500 meter hoogte (bron WXcharts). Duidelijk te zien is dat de lucht boven deze straalstroom kouder is, en dan Alpen dus in de zachtere lucht zitten. Er gaat dus ook veel neerslag in de vorm van regen vallen.

Eerste neerslag voor de westkant van de Alpen

Morgen trekt vanuit het westen een eerste stroring over het westelijke deel van de Alpen. Dat is het startschot voor elke dag wel sneeuw of dus regen. Morgen en woensdag is het vooral Frankrijk en het zuiden van Zwitserland wat met neerslag te maken krijgt. Vanaf donderdag komt ook Oostenrijk aan de beurt. Wel is er ook al veel bewolking aanwezig in de rest van de Alpen.

Door de zachte lucht ligt de sneeuwvalgrens zoals gezegd dus vrij hoog. Veelal tussen de 1400 en 1800 meter. Voor de lagere skigebieden en de meeste dalen ziet de verwachting er dus niet goed uit. Hoe anders is dit echter voor de hogere delen. Daar gaat een mooie laag sneeuw vallen. Ben je op zoek naar een droge en zonnige dag deze week, dan lijkt vrijdag het zuiden van Oostenrijk de beste en enige optie.

Sneeuwdump voor de hogere gebieden op komst

Richting en in het weekend lijkt er een nieuwe golf aan depressies op de Alpen te worden afgevuurd. Deze stroringen lijken ook een stuk actiever te zijn. De lucht die daarmee meekomt is (helaas) nog wat zachter. De sneeuwvalgrens zal stijgen tot boven de 2000 meter en daarbij gaat er veel neerslag vallen. Lokaal kan er tussen de 100-150 mm vallen tot medio in de volgende week. Dit zijn serieuze hoeveelheden die letterlijk qua regen de pistes weg kunnen spoelen in de lagere delen, maar een enorme sneeuwdump opleveren hogerop.

Op de hoogste pistes zal dus wel eens een meter tot 1.5 meter sneeuw kunnen vallen! Dat is dan weer heel erg welkom, maar de verschillen tussen skigebieden kunnen gigantisch groot worden. De zuidkant van de Alpen krijgen een stuk minder neerslag, maar ook daar zal het niet droog blijven. Op onderstaande kaarten zien we links de nog verder oplopende sneeuwvalgrens vanuit het westen en links de verwachtte hoeveelheid neerslag tot medio volgende week.


Deze winter nog naar de sneeuw? Dan kan nog makkelijk! Bekijk hier de mogelijkheden en aanbiedingen in SalzburgerLand.


Ook sneeuwkansen in eigen land

Spannende en dynamische weerkaarten al met al dus in de Alpen. Al kan er ook in ons eigen landje morgen en later in de weel wat sneeuw gaan vallen als een regengebied overtrekt en in het zuidoosten overgaat in (natte) sneeuw. Vanmorgen was het in het noorden van Nederland lokaal al wit! Ons land bevind zich juist wel aan de koudere kant van het polaire front en daarmee neemt de kans op sneeuw toe.

In de hogere delen van Nederland en België is de kans op een pak sneeuw de komende dagen groot. Vooral de heuvels van Limburg en de Ardennen. Als je gaat naar het Sauerland zit je ook goed, daar valt tot en met donderdag zo’n 30 centimeter sneeuw. In het weekend lijkt ook het Sauerland met de zachtere lucht te maken te krijgen.

Morgen zijn we er weer met een nieuw weerbericht verzorgd door Maarten. Fijne dag!


WINTERSPORT TIPS

(Visited 7.942 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer