Advertentie 

De temperatuur springt deze dagen op en neer. Vandaag wordt het in delen van de Alpen 20 graden of meer en morgen en woensdag valt er weer sneeuw. Lees hieronder alle details. Het weer is deze dagen zeker niet saai, want we vliegen van het ene hoogtepunt naar het andere. Na de sneeuw van afgelopen weekend, waarbij er sneeuw viel tot in de dalen, bereiken we vandaag een nieuwe hoogtepunt wat betreft de temperatuur.

Föhn

Met een stevige zuidwestelijke aanvoer wordt zeer zachte lucht aangevoerd en met wat föhnwerking stijgt de temperatuur in delen van Zwitserland, Frankrijk en Zuid-Duitsland tot 20 graden of meer. Daarbij is in de middag ook veel zon aanwezig en voelt het al lenteachtig aan.

De warme lucht, die in Spanje afgelopen weekend voor warmterecords heeft gezorgd, kan naar de Alpen toekomen omdat een actief lagedrukgebied over de Noordzee noordoostwaarts trekt. De Alpen bevindt zich aan de warme zijde en de föhn helpt dan nog wat mee om de temperatuur naar grote hoogte te stuwen. Hogerop zal er ook redelijk wat wind staan, maar in de dalen zal het aangenaam aanvoelen.

Weersomslag

Aan het einde van de dag slaat het weer drastisch om. Een actief koufront nadert aan het begin van de avond de westelijke Alpen en trekt in de avond en in de nacht oostwaarts over de Alpen. En kan in korte tijd veel neerslag vallen en er is ook onweer mogelijk. In eerste instantie zal de sneeuwvalgrens nog vrij hoog liggen, veelal rond de 2000 meter, maar deze zal geleidelijk gaan zakken.

Dinsdag en in de nacht naar woensdag draait de wind naar het noordwetsen en stroomt koude lucht uit over de Alpen waardoor de sneeuwvalgrens flink zakt. Zelfs tot rond de 600-700 meter kan weer tijdelijk wat sneeuw gaan vallen, al zal dat geen lang leven beschoren zijn.

Er kan dinsdag nog even een portie sneeuw vallen. Op enkele plekken kan er zelfs meer dan 30 cm verse sneeuw vallen. Dinsdag zal dus vrij nat verlopen, de woensdag ziet er dan echt winters uit. Met vers gevallen sneeuw kan er woensdagmiddag volop van de sneeuw genoten worden. In de ochtend sneeuwt het regionaal nog en is er vrij veel bewolking. Daarna slaat het weer vervolgens weer om.

En weer föhn

Zoals gezegd gaat het weer deze dagen van piek naar piek. Vanaf donderdag krijgt de temperatuur weer een opwaartse impuls. We krijgen namelijk opnieuw te maken met een aanvoer van zachte lucht vanuit het zuidwesten. Eigenlijk is het een herhaling van zetten. Een lagedrukgebied bevindt zich boven de Noordzee en in de Alpen en boven Oost-Europa is een hogedrukgebied actief.

Warme lucht baant zich een weg daar tussendoor en brengt dus opnieuw zacht, maar ook zonnig weer. Föhn helpt ook weer mee om de temperatuur flink op te laten lopen. Zo krijgt de lente langzaam meer voet aan de grond en is het duidelijk dat de winter in haar nadagen zit. Of de winter daarna nog terugslaat lees je in een volgens Alpenweerbericht.

Het gaat op en neer, ook in het Zwitserse Zürich. Vandaag veel zon en warm, daarna kouder met veel neerslag en vanaf donderdag weer warmer en zonniger.

Veel wind in de Benelux

De Benelux bevindt zich veel dichter bij het lagedrukgebied, maar zit ook tijdelijk in de warme lucht. Het zal echter geen aangenaam lenteweer zijn. De temperatuur kan wel oplopen naar 15 tot 17 graden, maar daarnaast staat er ook veel wind. De zuidwestenwind is vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft, langs de kust en hard tot af en toe stormachtig in het noordwestelijk kustgebied, 7-8 Bft. Ook vallen nog een paar buien en tussendoor breekt de zon soms door.

Morgenochtend volgt ook hier een omslag. Er trekt een actief occlusiefront over waarbij er stevige buien kunnen voorkomen en waarachter de wind draait naar het westen tot noordwesten. Koudere lucht stroomt dan weer uit over het land en dinsdagmiddag zijn er zelfs maartse buien mogelijk met natte sneeuw en hagel. In de nacht naar woensdag kan het zelfs weer tot gladheid komen. En ook hier volgt donderdag weer een omslag naar zachter weer en kunnen we ruiken aan de lente.

LEES OOK:

(Visited 3.071 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier