klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De temperatuur springt deze dagen op en neer. Vandaag wordt het in delen van de Alpen 20 graden of meer en morgen en woensdag valt er weer sneeuw. Lees hieronder alle details. Het weer is deze dagen zeker niet saai, want we vliegen van het ene hoogtepunt naar het andere. Na de sneeuw van afgelopen weekend, waarbij er sneeuw viel tot in de dalen, bereiken we vandaag een nieuwe hoogtepunt wat betreft de temperatuur.

Föhn

Met een stevige zuidwestelijke aanvoer wordt zeer zachte lucht aangevoerd en met wat föhnwerking stijgt de temperatuur in delen van Zwitserland, Frankrijk en Zuid-Duitsland tot 20 graden of meer. Daarbij is in de middag ook veel zon aanwezig en voelt het al lenteachtig aan.

De warme lucht, die in Spanje afgelopen weekend voor warmterecords heeft gezorgd, kan naar de Alpen toekomen omdat een actief lagedrukgebied over de Noordzee noordoostwaarts trekt. De Alpen bevindt zich aan de warme zijde en de föhn helpt dan nog wat mee om de temperatuur naar grote hoogte te stuwen. Hogerop zal er ook redelijk wat wind staan, maar in de dalen zal het aangenaam aanvoelen.

Weersomslag

Aan het einde van de dag slaat het weer drastisch om. Een actief koufront nadert aan het begin van de avond de westelijke Alpen en trekt in de avond en in de nacht oostwaarts over de Alpen. En kan in korte tijd veel neerslag vallen en er is ook onweer mogelijk. In eerste instantie zal de sneeuwvalgrens nog vrij hoog liggen, veelal rond de 2000 meter, maar deze zal geleidelijk gaan zakken.

Dinsdag en in de nacht naar woensdag draait de wind naar het noordwetsen en stroomt koude lucht uit over de Alpen waardoor de sneeuwvalgrens flink zakt. Zelfs tot rond de 600-700 meter kan weer tijdelijk wat sneeuw gaan vallen, al zal dat geen lang leven beschoren zijn.

Er kan dinsdag nog even een portie sneeuw vallen. Op enkele plekken kan er zelfs meer dan 30 cm verse sneeuw vallen. Dinsdag zal dus vrij nat verlopen, de woensdag ziet er dan echt winters uit. Met vers gevallen sneeuw kan er woensdagmiddag volop van de sneeuw genoten worden. In de ochtend sneeuwt het regionaal nog en is er vrij veel bewolking. Daarna slaat het weer vervolgens weer om.

En weer föhn

Zoals gezegd gaat het weer deze dagen van piek naar piek. Vanaf donderdag krijgt de temperatuur weer een opwaartse impuls. We krijgen namelijk opnieuw te maken met een aanvoer van zachte lucht vanuit het zuidwesten. Eigenlijk is het een herhaling van zetten. Een lagedrukgebied bevindt zich boven de Noordzee en in de Alpen en boven Oost-Europa is een hogedrukgebied actief.

Warme lucht baant zich een weg daar tussendoor en brengt dus opnieuw zacht, maar ook zonnig weer. Föhn helpt ook weer mee om de temperatuur flink op te laten lopen. Zo krijgt de lente langzaam meer voet aan de grond en is het duidelijk dat de winter in haar nadagen zit. Of de winter daarna nog terugslaat lees je in een volgens Alpenweerbericht.

Het gaat op en neer, ook in het Zwitserse Zürich. Vandaag veel zon en warm, daarna kouder met veel neerslag en vanaf donderdag weer warmer en zonniger.

Veel wind in de Benelux

De Benelux bevindt zich veel dichter bij het lagedrukgebied, maar zit ook tijdelijk in de warme lucht. Het zal echter geen aangenaam lenteweer zijn. De temperatuur kan wel oplopen naar 15 tot 17 graden, maar daarnaast staat er ook veel wind. De zuidwestenwind is vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft, langs de kust en hard tot af en toe stormachtig in het noordwestelijk kustgebied, 7-8 Bft. Ook vallen nog een paar buien en tussendoor breekt de zon soms door.

Morgenochtend volgt ook hier een omslag. Er trekt een actief occlusiefront over waarbij er stevige buien kunnen voorkomen en waarachter de wind draait naar het westen tot noordwesten. Koudere lucht stroomt dan weer uit over het land en dinsdagmiddag zijn er zelfs maartse buien mogelijk met natte sneeuw en hagel. In de nacht naar woensdag kan het zelfs weer tot gladheid komen. En ook hier volgt donderdag weer een omslag naar zachter weer en kunnen we ruiken aan de lente.

LEES OOK:

(Visited 2.987 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer