De komende dagen zijn de Alpen weer onder invloed van hoge druk. De dagen zullen zacht en droog  verlopen. De maximumtemperatuur in de dalen loopt op tot boven de 20 graden. Vanaf donderdag neemt bewolking en vervolgens kans op sneeuw weer toe.

Stabiel lenteweer de komende dagen

Vandaag begon de dag in de Alpen nog wisselvallig. Vooral in het oosten in de omgeving van Salzburg viel er lichte neerslag. De sneeuwvalgrens lag hierbij rond de 1500 meter. Deze neerslag was afkomstig van een front van een storing boven Scandinavië.

Vanaf morgen krijgt hoge druk meer invloed over de Alpen. Over het algemeen wordt het weer de komende dagen vrij stabiel, droog en zacht met soms middel tot hoge bewolking. De temperatuur loopt geleidelijk op de komende dagen. Op 1500 meter hoogte zal het tussen de 5 en 10 graden zijn. Vanaf donderdag neemt ook de hoeveelheid bewolking toe.

De temperatuurpluim op 850hPa (ongeveer 1500meter hoogte) voor Val Thorens volgens het ECMWF model. De komende dagen loopt de temperatuur geleidelijk op tot en met donderdag.  (Bron: wetterzentrale.de)

Westelijke stroming

In de nacht van donderdag op vrijdag zal de straalstroom over de Alpen liggen. Hierdoor komt er een sterke stroming vanuit het westen op de Alpen af. Vochtige lucht van de Atlantische Oceaan wordt tegen de West-Alpen aangestuwd. Dit zal zorgen voor vrij veel sneeuw voor het westen van de Alpen, er kan hier tot 30cm vallen. Met het binnentrekken van dit neerslaggebied daalt de sneeuwvalgrens naar 1500-1750 meter. In het noordoosten zal er pas later op de vrijdag neerslag vallen, en de verwachte neerslaghoeveelheden zullen minder zijn dan in het westen.

Nordstau?

Ver vooruit geblikt naar het weekend lijkt er kans op (veel) neerslag te zijn. De stroming draait van een westelijke naar noordelijke richting. De lucht die tegen de noordelijke Alpenhoofdkam wordt aangestuwd is dan een stuk kouder. De temperatuur aan de noordkant van de Alpen op 1500 meter daalt flink, tot wel -5 graden. Dit zou kunnen betekenen dat er tot aan in de dalen sneeuw zal vallen. Hoewel dit pas over 7 dagen is lijken zowel het Amerikaanse GFS model en het Europese ECMWF model dit te verwachten.

Pluim voor neerslaghoeveelheid volgens het ECMWF model voor Ischgl komende week. In de nacht van zondag op maandag kan er tot wel 20mm vallen. (Bron: wetterzentrale.de)

Kortom, de komende dagen blijft het nog droog en stabiel weer. Op vrijdag en in het weekend kan er wel eens veel neerslag gaan vallen. Blijf op de hoogte van de veranderingen in de verwachtingen de komende dagen in nieuwe updates!

(Visited 2.029 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer