Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na de vele sneeuw van afgelopen dagen, nacht en ook nog deze zaterdag komt het weer op zondag even tot rust in de bergen. Het blijft morgen droog in de Alpen en de zon gaat zich goed laten zien. Wel is het erg koud. Volgende week lijkt grootschalige sneeuwval even uit te blijven en zullen de droge momenten overheersen. Daarbij blijft het koud.

Wat een sneeuwdump!

Eerst even een blik naar afgelopen avond en nacht. Wat een sneeuw is er gevallen in het afgelopen etmaal. De Alpen kwamen weer grotendeels in de koude lucht en op de meeste plaatsen ging de regen weer in sneeuw over. De sneeuw is daar gevallen tot in de dalen. Deze intensieve sneeuwval hebben we te danken aan de botsing van vochtige lucht uit het zuidwesten en de koudere lucht vanuit het noordoosten precies boven de Alpen. Ik zeg grotendeels, want het zuiden van Oostenrijk zat lange tijd in de warmere lucht en heeft vooral regen gezien. Ook in de Dolomieten regen tot op een hoogte van 2000 meter. Een sfeerimpressie;

In Oberwallis in Zwitserland lag vanmorgen een mooie laag sneeuw bij een temperatuur rond -5 graden. Bron: Johanns (Alpen)weer op X. Ook onderstaande foto is vanuit Oberwallis.

Maar ook in het voorland van de Alpen viel een hele bak sneeuw. Zo komen er vanuit München meldingen van meer dan 40 centimeter sneeuw. Bron foto: Johanns (Alpen)weer op X.

Ook is er een minder fraai beeld vanuit Karinthië en de Dolomieten. De zachte lucht die de storing meeneemt aan zijn zuidflank heeft ervoor gezorgd dat daar vooral regen is gevallen. Links een webcambeeld van Bad Kleinkirchheim. Rechts een webcambeeld vanuit de Dolomieten op 2000 meter hoogte.

Een sneeuwrijke start van het wintersport seizoen

Wat een verschil met de voorgaande jaren. De vele sneeuwval de afgelopen periode in de Alpen zal weinig liefhebbers zijn ontgaan. Het is de meest sneeuwrijke start van het seizoen sinds 2005. Dat is na de domper van bijvoorbeeld de december maand vorig jaar helemaal extra fijn. RTL Nieuws kwam deze week met een artikel dat ondanks de weinige sneeuw in de Alpen vorig jaar en toch volop wintersportvakanties zijn geboekt. Zo zitten de vakantie periodes en februari in Oostenrijk al goed vol. Vooral Oostenrijk blijft een populaire bestemming. Onderstaand een mooie complicatie van beelden van de sneeuwrijke start van het seizoen.

Vandaag nog sneeuw, vanmiddag ook in Karinthië

Dan is er natuurlijk ook het actuele weer. De dag begint met sneeuwval op de meeste plaatsen, maar helaas nog steeds regen in met name Karinthië. In de Dolomieten is de koudere lucht inmiddels ook aangekomen. Vanuit het westen gaat in de loop van de middag de meeste intensiteit van de neerslag eruit. In het zuidoosten van de Alpen blijft het nog tot aan het einde van de middag intensief sneeuwen. Jawel, sneeuwen! Ook Karinthië komt in de koude lucht en daar daalt de sneeuwvalgrens vanmiddag naar een meter of 600. In de loop van de avond gaat het overal droog worden en begint het ook met opklaren.

Er volgt een heldere en koude nacht. In de dalen vriest het vooral matig, tussen -5 en -10 graden. Hogerop vriest het streng tot lokaal ook zeer streng. In de hogere gebieden kan het komende nacht afkoelen tot -20 graden. De wind neemt gedurende de avond verder af en valt in de nacht vrijwel weg.

Zondag: kaiserwetter!

Op zondag kunnen de Alpenlanden even bijkomen van alle neerslag. Het belooft een ijskoude en zonnige dag te worden. Op 1500 meter ligt de temperatuur gemiddeld rond -6 of -7 graden. De koudste lucht bevind zich in Oostenrijk, in het Salzburgerland vriest het op 1500 meter op zondagmiddag streng met lokaal -12 graden. Dus voor wie morgen de bergen in gaat, kleed je warm aan! De wind speelt geen enkele rol, dat is dan weer een meevaller voor de gevoelstemperatuur. Pas aan het einde van de middag en begin van de avond gaat vanuit het westen de bewolking weer toenemen.

Op bovenstaande kaart de verwachte temperatuur op 2m hoogte morgenmiddag. Een ijskoude dag dus! Bron: I’m Weather Pro van Infoplaza.

Volgende week

De komende week staat er geen grootschalige sneeuwval op de kaarten. Maandag en dinsdag is er wel meer invloed van storingen en kan er weer wat sneeuw vallen. Woensdag lijkt weer een droge dag te gaan worden. Het wordt iets minder koud, maar blijft voorlopig wel winters in de bergen. Op maandag staat er weer een vers weerbericht klaar voor de komende week. Fijn weekend en tot dan!

(Visited 4.694 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier