klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Vandaag valt er vooral in Zwitserland en in Tirol nog een paar centimeter sneeuw. Deze sneeuwval wordt veroorzaakt door een storing die over de Alpen trekt. Helaas ligt de sneeuwvalgrens nog hoog en blijven veel dalen nog groen. In het weekend profiteren de Alpen van een uitloper van hogedruk en is het droog en rustig weer. De ogen zijn vooral gericht op dinsdag, want dan gaat er aan de zuidkant van de Alpen wellicht eindelijk weer eens veel sneeuw vallen.

Stilte voor de storm dit weekend

De Alpen liggen komend weekend in een soort niemandsland tussen twee fronten in. Ten noorden een koufront welke Duitsland en ook de Benelux in koude lucht brengt. Vooral in Duitsland geeft dit ook sneeuwval. Bekijk hiervoor ook zeker het laatste Benelux weerbericht. Ten zuiden ligt boven Italië een storing welke regen brengt. In de Alpen is het dit weekend dan ook droog en rustig weer. De zon weet dit weekend soms ook door te breken en dus zal er op de hogere delen waar voldoende sneeuw ligt de pistes open kunnen.

Op de weerkaart voor morgen zien we de Alpen terug in een niemandsland tussen twee fronten ten noorden en ten zuiden in. Bron KNMI.

Zondagavond is er vanuit het noordwesten kans op een klein beetje sneeuw. Dit wordt veroorzaakt door een front wat toebehoort bij een depressie op de Atlantische oceaan en deze probeert de koude lucht boven de Benelux en Duitsland weer naar het oosten te verdrijven. Veel sneeuw hoeven we niet te verwachten, het front verpietert steeds meer naarmate het richting het oosten trekt. Deze sneeuw lijkt vooral weggelegd te zijn voor de noordelijke kant van de Alpen.

Ogen gericht op dinsdag

Op maandag is het nog droog maar neemt later op de dag vanuit het westen de bewolking en kans op sneeuw toe. Een actieve storing lijkt via de Middellandse zee en Italië ten zuiden van de Alpen langs te trekken. De exacte koers is nog wat onzeker, en daarmee ook de hoeveelheid neerslag en sneeuwval. Bij de juiste koers kan de aangezogen warme en vochtige lucht van de Middellandse zee zorgen voor een Südstau en kunnen de Italiaanse Alpen, het zuiden van Zwitserland en Oostenrijk een sneeuwdump verwachten. Bij een Südstau is de neerslagintensiteit extra hoog vanwege het vocht wat eerst nog opgepikt is vanaf de Middellandse zee. Enige nadeel is dat de sneeuwvalgrens door de warme lucht ook hoger ligt. Allemaal details om in de gaten te houden dus.

Voor exacte timing en hoeveelheid sneeuw zijn de verwachtingen dus nog te onzeker. Mocht er een Südstau ontstaan dan kan er op de hoogste toppen misschien wel tot een meter sneeuw vallen! Het is dus een interessante ontwikkeling om in de gaten te houden. Hoe dan ook kan de zuidzijde sowieso regen en sneeuw tegemoet zien. Dat is na de vele droogte aldaar, en ook met de sneeuwarme winter daar van vorig jaar, een welkome boodschap. Neerslag, in welke vorm dan ook, is welkom aan de zuidkant van de Alpen.


Föhn aan de noordkant

Pakken we de föhn verwachting er bij dan zien we ook daar de kansen op een föhn aan de noordzijde van de Alpen toenemen. De lucht die aan de zuidkant door de bergen moest stijgen, is door deze stijging uit gesneeuwd (onze sneeuwdump) en droger geworden. Achter het berg reliëf daalt deze lucht weer en warmt op door deze daling. Mocht er aan de zuidzijde stau ontstaan dan kan de noordkant van de Alpen droog, helder en zachter weer tegemoet zien.


Na de sneeuwval van dinsdag lijkt er stabilisatie op te treden in de Alpen. Een hogedrukgebied boven centraal Europa neemt dan de regie over en daardoor lijken nieuwe storingen met sneeuwval geen kans te maken. Mocht er in het zuiden een mooie laag gevallen zijn dan zou het weleens prachtig kaiserwetter kunnen worden daar op de pistes. De zon zal zich namelijk regelmatig laten zien en de wind is rustig. Wat betreft sneeuwval lijken we voorlopig dan ook niet verder te hoeven kijken dan het begin van de nieuwe week. Kijken we echt heel ver vooruit dan lijken depressies een voorkeur te houden voor een zuidelijke koers. Sneeuw verwachten we dan wederom vooral aan de zuidkant van de Alpen.

In een volgend Alpenweerbericht komen we zeker terug op de mogelijke sneeuwdump. Graag geven we je de laatste verwachtingen over de mogelijke sneeuwval en hoeveelheden in het zuiden van de Alpen op dinsdag. Voor nu een fijn weekend en blijf Alpenweerman volgen! Morgen weer een vers artikel van Patrick.

(Visited 662 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer