Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Sneeuw heeft de Alpen de laatste dagen weer goed weten te vinden, al is het voor de gebieden onder de 1500 meter soms nog behelpen met een sneeuwvalgrens die wat fluctueert. Morgen valt er nog een beetje sneeuw, maar vanaf volgende week wordt het echt winters, tot diep in de dalen aan toe.

Regionaal al veel sneeuw

Zoals bekend is er de afgelopen dagen regionaal veel sneeuw gevallen. Onderstaande beelden uit het Oostenrijkse Obertauern willen we je dan ook niet onthouden. Mogelijk zullen we deze beelden volgende week weer zien, maar dan zal ook de sneeuwvalgrens verder dalen met tot in de dalen verse sneeuw!

Morgen een beetje sneeuw

Vandaag is het rustig weer in de Alpen. Dankzij een uitloper van een hogedrukgebied blijft het ook zo goed als droog. De bewolking heeft wel de overhand maar soms breekt ook even de zon door. De wintersportcondities zullen daarbij prima zijn en kan er volop genoten worden van de sneeuw die er de afgelopen week is gevallen. In de nacht naar vrijdag toe nadert vanuit het westen een (zwak) koufront die in de loop van vrijdag het Alpengebied zal passeren.

Vandaag ziet het er vrij rustig uit in de Alpen dankzij een uitloper van hogedruk. Een vlokje motsneeuw is niet uitgesloten, maar over het algemeen blijft het droog.

Het koufront is niet zo heel actief en brengt wel wat verse sneeuw, maar het zijn geen grote hoeveelheden. De sneeuwvalgrens ligt daarbij zo tussen de 1200 en 1400 meter. Dat is te hoog voor de meeste dalen, maar in de nieuwe week gaat daar serieus verandering in komen.

Kou-inval op zondag

In het weekend zien we een zelfde soort situatie als vandaag en morgen. Zaterdag lijkt de droogste dag van het weekend te worden. Een groot deel van de Alpen houdt het lange tijd droog, maar met name de noordwestelijke Alpen lopen later op de dag wel risico op wat neerslag. Het is wel wat zachter met een licht stijgende sneeuwvalgrens. In het noordwesten toch tot iets boven de 1500 meter.

Vanuit het noordwesten nadert vervolgens op zondag een actief koufront de Alpen. Daar vooruit echter stijgt de sneeuwvalgrens tijdelijk sterk. Een tijdelijke Südföhn steekt op. In de nacht naar zondag en zondagochtend stijgt de sneeuwvalgrens tijdelijk tot rond de 2000 meter in de westelijke Alpen. Dit is echter geen lang leven beschoren, want het koufront trekt vervolgens vanuit het noordwesten de Alpen binnen.

Het is een actief koufront waarbij flink wat neerslag kan vallen. De sneeuwvalgrens daalt hierbij fors tot rond of zelfs onder de 500 meter op maandag. Daarbij zullen dus veel dalen ook weer het witte goud zien! Ik verwacht op veel plaatsen toch veel sneeuwhoeveelheden van meer dan 30 cm. Op een aantal plaatsen kan het zelfs oplopen tot richting de halve meter!

Serieuze sneeuwhoeveelheden dus en op maandag gaat de sneeuwval door. Dan valt de meeste neerslag in Oostenrijk en Italië, maar ook Slovenië krijgt daar dan een flinke veeg van mee. Er ontstaat namelijk ook een laag boven de Middellandse Zee die vochtigere lucht tegen de zuidelijk Alpen aanstuwt. Er kan hierdoor een sudstau ontstaan, waarbij delen van de Italiaanse en Oostenrijkse zuidalpen mee te maken krijgen.

In de Karawanken, in Slovenië, kan dan zomaar meer dan een halve meter verse sneeuw vallen. Er zit nog wel enige onzekerheid in de modellen, maar de komende dagen komen we hier ongetwijfeld op terug. De winter zit dus goed in het zadel en dat konden de wintersportgebieden goed gebruiken. De komende dagen komen we uiteraard met meer updates.

Ook winter in eigen land

We maken ook nog even een zijstap naar de Benelux. In de kaart hierboven is overigens ook te zien dat de middelgebergtes, de Vogezen en het Zwarte Woud, eindelijk weer verse sneeuw krijgen, maar dus ook Nederland krijgt met meer winters weer te maken. Grote delen van Europa komen terecht in koudere polaire lucht en de winter krijgt het weer meer voor het zeggen.

Hoe het precies gaat lopen is nog erg onzeker en de modellen verschillen nog in oplossing. Dat het echter winters wordt is wel zeker, waar en wanneer er precies sneeuw gaat vallen nog niet. De komende dagen komen we daar ongetwijfeld nog op terug.

De pluim voor midden-Nederland laat een duidelijke koude periode zien begin volgende week. Zoals ook is te zien is de enorme onzekerheid.

Uitgelichte foto: Katrien Delgat.

Zin in wintersport? Lees dan ook eens de verhalen en artikelen op Snowrepublic.nl

(Visited 6.777 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier