Sneeuw heeft de Alpen de laatste dagen weer goed weten te vinden, al is het voor de gebieden onder de 1500 meter soms nog behelpen met een sneeuwvalgrens die wat fluctueert. Morgen valt er nog een beetje sneeuw, maar vanaf volgende week wordt het echt winters, tot diep in de dalen aan toe.

Regionaal al veel sneeuw

Zoals bekend is er de afgelopen dagen regionaal veel sneeuw gevallen. Onderstaande beelden uit het Oostenrijkse Obertauern willen we je dan ook niet onthouden. Mogelijk zullen we deze beelden volgende week weer zien, maar dan zal ook de sneeuwvalgrens verder dalen met tot in de dalen verse sneeuw!

Morgen een beetje sneeuw

Vandaag is het rustig weer in de Alpen. Dankzij een uitloper van een hogedrukgebied blijft het ook zo goed als droog. De bewolking heeft wel de overhand maar soms breekt ook even de zon door. De wintersportcondities zullen daarbij prima zijn en kan er volop genoten worden van de sneeuw die er de afgelopen week is gevallen. In de nacht naar vrijdag toe nadert vanuit het westen een (zwak) koufront die in de loop van vrijdag het Alpengebied zal passeren.

Vandaag ziet het er vrij rustig uit in de Alpen dankzij een uitloper van hogedruk. Een vlokje motsneeuw is niet uitgesloten, maar over het algemeen blijft het droog.

Het koufront is niet zo heel actief en brengt wel wat verse sneeuw, maar het zijn geen grote hoeveelheden. De sneeuwvalgrens ligt daarbij zo tussen de 1200 en 1400 meter. Dat is te hoog voor de meeste dalen, maar in de nieuwe week gaat daar serieus verandering in komen.

Kou-inval op zondag

In het weekend zien we een zelfde soort situatie als vandaag en morgen. Zaterdag lijkt de droogste dag van het weekend te worden. Een groot deel van de Alpen houdt het lange tijd droog, maar met name de noordwestelijke Alpen lopen later op de dag wel risico op wat neerslag. Het is wel wat zachter met een licht stijgende sneeuwvalgrens. In het noordwesten toch tot iets boven de 1500 meter.

Vanuit het noordwesten nadert vervolgens op zondag een actief koufront de Alpen. Daar vooruit echter stijgt de sneeuwvalgrens tijdelijk sterk. Een tijdelijke Südföhn steekt op. In de nacht naar zondag en zondagochtend stijgt de sneeuwvalgrens tijdelijk tot rond de 2000 meter in de westelijke Alpen. Dit is echter geen lang leven beschoren, want het koufront trekt vervolgens vanuit het noordwesten de Alpen binnen.

Het is een actief koufront waarbij flink wat neerslag kan vallen. De sneeuwvalgrens daalt hierbij fors tot rond of zelfs onder de 500 meter op maandag. Daarbij zullen dus veel dalen ook weer het witte goud zien! Ik verwacht op veel plaatsen toch veel sneeuwhoeveelheden van meer dan 30 cm. Op een aantal plaatsen kan het zelfs oplopen tot richting de halve meter!

Serieuze sneeuwhoeveelheden dus en op maandag gaat de sneeuwval door. Dan valt de meeste neerslag in Oostenrijk en Italië, maar ook Slovenië krijgt daar dan een flinke veeg van mee. Er ontstaat namelijk ook een laag boven de Middellandse Zee die vochtigere lucht tegen de zuidelijk Alpen aanstuwt. Er kan hierdoor een sudstau ontstaan, waarbij delen van de Italiaanse en Oostenrijkse zuidalpen mee te maken krijgen.

In de Karawanken, in Slovenië, kan dan zomaar meer dan een halve meter verse sneeuw vallen. Er zit nog wel enige onzekerheid in de modellen, maar de komende dagen komen we hier ongetwijfeld op terug. De winter zit dus goed in het zadel en dat konden de wintersportgebieden goed gebruiken. De komende dagen komen we uiteraard met meer updates.

Ook winter in eigen land

We maken ook nog even een zijstap naar de Benelux. In de kaart hierboven is overigens ook te zien dat de middelgebergtes, de Vogezen en het Zwarte Woud, eindelijk weer verse sneeuw krijgen, maar dus ook Nederland krijgt met meer winters weer te maken. Grote delen van Europa komen terecht in koudere polaire lucht en de winter krijgt het weer meer voor het zeggen.

Hoe het precies gaat lopen is nog erg onzeker en de modellen verschillen nog in oplossing. Dat het echter winters wordt is wel zeker, waar en wanneer er precies sneeuw gaat vallen nog niet. De komende dagen komen we daar ongetwijfeld nog op terug.

De pluim voor midden-Nederland laat een duidelijke koude periode zien begin volgende week. Zoals ook is te zien is de enorme onzekerheid.

Uitgelichte foto: Katrien Delgat.

Zin in wintersport? Lees dan ook eens de verhalen en artikelen op Snowrepublic.nl

(Visited 6.766 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!