Advertentie 

De afgelopen dagen viel er geregeld nog verse sneeuw in de Alpen. Maar de komende dagen is juist warm lenteweer aanzet, in de dalen kan het met gemak 20 graden worden! Deze woensdag is er nog niet overal sprake van warm lenteweer. Zo waait er in Oostenrijk nog een koude noordenwind en vallen er enkele sneeuwbuien. Woensdagochtend was het zelfs nog wit tot in vele dalen hier. Maar richting het westen is de lucht al droger en vooral in de Franse en Italiaanse Alpen schijnt de zon uitbundig.

Woensdagmiddag wordt het ook in de Oostenrijkse Alpen voorzichtig droger maar vanuit Duitsland nadert nog een tweede gebied met winterse buien. Hierdoor volgt in de avond nog een tweede lading met sneeuw voor vooral Oostelijk Tirol en Salzburgerland. De sneeuwgrens ligt veelal tot in de dalen.   


Wil je dit seizoen nog wintersporten? Lees de reistips en het laatste nieuws op Snowrepublic.nl


Donderdag neemt een hogedrukgebied het over en is het overal zonnig en droog weer. Ook draait de wind op hoogte naar het zuiden en wordt er zachtere lucht aangevoerd. In de Franse Alpen kan het op 1500 meter al ruim 7 of 8 graden worden, maar in Oostenrijk is de lucht nog koeler. Hier ligt het kwik op deze hoogte nog rond of iets boven nul. Overigens is het niet overal strak blauw. Met name over de westhelft van de Alpen trekken er ook hoge sluierwolken over.   

Zuidwestenwind zorgt voor erg hoge temperaturen

Ook vrijdag en zaterdag is het zonnig en de aangevoerde lucht is nog een stuk zachter. Vrijwel overal in de Alpen stijgt de temperatuur op 1500 meter naar 8 tot 10 graden. Enkel in de Italiaanse Alpen is een stukje frisser maar net zo zonnig. Omdat de zuidenwind aantrekt kan de temperatuur in de dalen aan de noordkant door loef- en lijwerking flink oplopen. Zo stijgt de temperatuur vrijdag in zowel Chambéry, Zurich en Innsbruck naar ruim 20 graden. Wel neemt in de loop van de zaterdag de hogere bewolking in het westen toe.    

Lech. Foto: Edwin Hagenouw

Zondag komt vanuit het westen een lagedrukgebied dichterbij. Terwijl het in Oostenrijk zonnig en zacht blijft, raakt het elders in de Alpen bewolkt. In de Franse Alpen als ook het westelijke deel van Italiaanse Alpen gaat neerslag vallen. Maar de sneeuwgrens ligt wel vrij hoog, veelal rond de 1600 meter. In onder andere de Hautes-Alpes kan er gemakkelijk 10 tot 20 centimeter verse sneeuw vallen.    

Na het weekend: zacht en zonnig!

Na het weekend keert het zonnige en zachte weer overal terug. Een kans op laat winterweer, zoals in 2021 of 2018, zien we voorlopig niet. De vorstgrens ligt veelal rond of ruim boven de 2000 meter en in de lagere dalen kan het dagelijks 20 graden worden. Hierdoor zullen veel skipistes tijdens de middag pappig zijn. Later in de week stijgt de kans op een bui, maar serieuze of grootschalige neerslag wordt niet verwacht.

Bron: WeerPlaza.nl | Hoofdfoto: Gitschberg-Jochtal, Edwin Hagenouw

LEES OOK:

(Visited 1.365 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier