klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De afgelopen dagen viel er geregeld nog verse sneeuw in de Alpen. Maar de komende dagen is juist warm lenteweer aanzet, in de dalen kan het met gemak 20 graden worden! Deze woensdag is er nog niet overal sprake van warm lenteweer. Zo waait er in Oostenrijk nog een koude noordenwind en vallen er enkele sneeuwbuien. Woensdagochtend was het zelfs nog wit tot in vele dalen hier. Maar richting het westen is de lucht al droger en vooral in de Franse en Italiaanse Alpen schijnt de zon uitbundig.

Woensdagmiddag wordt het ook in de Oostenrijkse Alpen voorzichtig droger maar vanuit Duitsland nadert nog een tweede gebied met winterse buien. Hierdoor volgt in de avond nog een tweede lading met sneeuw voor vooral Oostelijk Tirol en Salzburgerland. De sneeuwgrens ligt veelal tot in de dalen.   


Wil je dit seizoen nog wintersporten? Lees de reistips en het laatste nieuws op Snowrepublic.nl


Donderdag neemt een hogedrukgebied het over en is het overal zonnig en droog weer. Ook draait de wind op hoogte naar het zuiden en wordt er zachtere lucht aangevoerd. In de Franse Alpen kan het op 1500 meter al ruim 7 of 8 graden worden, maar in Oostenrijk is de lucht nog koeler. Hier ligt het kwik op deze hoogte nog rond of iets boven nul. Overigens is het niet overal strak blauw. Met name over de westhelft van de Alpen trekken er ook hoge sluierwolken over.   

Zuidwestenwind zorgt voor erg hoge temperaturen

Ook vrijdag en zaterdag is het zonnig en de aangevoerde lucht is nog een stuk zachter. Vrijwel overal in de Alpen stijgt de temperatuur op 1500 meter naar 8 tot 10 graden. Enkel in de Italiaanse Alpen is een stukje frisser maar net zo zonnig. Omdat de zuidenwind aantrekt kan de temperatuur in de dalen aan de noordkant door loef- en lijwerking flink oplopen. Zo stijgt de temperatuur vrijdag in zowel Chambéry, Zurich en Innsbruck naar ruim 20 graden. Wel neemt in de loop van de zaterdag de hogere bewolking in het westen toe.    

Lech. Foto: Edwin Hagenouw

Zondag komt vanuit het westen een lagedrukgebied dichterbij. Terwijl het in Oostenrijk zonnig en zacht blijft, raakt het elders in de Alpen bewolkt. In de Franse Alpen als ook het westelijke deel van Italiaanse Alpen gaat neerslag vallen. Maar de sneeuwgrens ligt wel vrij hoog, veelal rond de 1600 meter. In onder andere de Hautes-Alpes kan er gemakkelijk 10 tot 20 centimeter verse sneeuw vallen.    

Na het weekend: zacht en zonnig!

Na het weekend keert het zonnige en zachte weer overal terug. Een kans op laat winterweer, zoals in 2021 of 2018, zien we voorlopig niet. De vorstgrens ligt veelal rond of ruim boven de 2000 meter en in de lagere dalen kan het dagelijks 20 graden worden. Hierdoor zullen veel skipistes tijdens de middag pappig zijn. Later in de week stijgt de kans op een bui, maar serieuze of grootschalige neerslag wordt niet verwacht.

Bron: WeerPlaza.nl | Hoofdfoto: Gitschberg-Jochtal, Edwin Hagenouw

LEES OOK:

(Visited 1.291 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer