Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Afgelopen weekend verliep droog dankzij de invloed van een hogedrukgebied. Eind november betekent dat echter niet dat het altijd zonnig is. Lage wolken kunnen nog weleens voor hardnekkig grijze dagen zorgen. Er is nog wat verse sneeuw op komst en daarna lijkt het met december op de kalender duidelijk kouder te worden!

Front zorgt voor wat sneeuw

De week start grijs met erg veel bewolking en lokaal kan al een spatje regen vallen. Het is daarbij verder waterkoud met in de dalen maxima van hooguit 7 graden. Vanuit het westen nadert echter een storing die later vandaag in de westelijke Alpen al wat neerslag kan brengen. Gedurende de avond en nacht naar dinsdag trekt het front verder over de Alpen, waarbij de sneeuwvalgrens eerst rond 1200 meter ligt.

Het front komt halverwege de Alpen tot stilstand, want een groot hogedrukgebied boven Rusland geeft flink wat tegengas. In dit zou ook de eerste zet kunnen zijn naar een decembermaand die we lang niet hebben gehad in Europa. Boven de Oostenrijkse Alpen geeft de storing nog wel enige sneeuwval, waarbij er maximaal 10 tot 15 centimeter zou kunnen vallen. Met het binnenstromen van tegelijkertijd koude lucht zou de sneeuwvalgrens nog wat verder kunnen dalen naar zo’n 700 meter. Vervolgens wordt de invloed van het hoog groter en verpietert het front.

Winterse setting

Boven Rusland ligt een hogedrukgebied en de komende dagen verplaats ie zich langzaam richting Scandinavië. De wind wordt oostelijk en koudere lucht kan zich dan verspreiden over een groot deel van Europa. Het probleem is wel dat er nog niet bijzonder koude lucht voorradig is, maar de temperatuur zal wel in winterse sferen terechtkomen. In ieder geval de Benelux krijgt hiermee te maken. Hoe koud het in de Alpen wordt is nog onzeker.

Het hangt er helemaal vanaf hoe de hoge- en lagedrukgebieden zich positioneren. Zakt het hoog toch nog verder naar het zuiden, dan wordt de wind juist wat meer zuidoostelijk en lekt er juist weer wat minder koude lucht binnen. Dan hebben we vervolgens ook nog te maken met allemaal kleine hoogtelaagjes die de boel zouden kunnen verstoren als het om echt winterweer gaat. Aan de andere kant zou een krachtig lagedrukgebied boven het zuidwesten van Europa de aanvoer van koude lucht juist kunnen versnellen. Er komt dan een krachtigere oostelijke wind op gang (mits het hoog zich stevig manifesteert boven Scandinavië)

Hogedruk boven Scandinavië zou normaal gesproken schaatsweer op kunnen leveren boven de Benelux.

Weinig sneeuw

Er zit dus nog wel enige onzekerheid in de verwachting. Dat het de eerste dagen van december kouder wordt lijkt wel een zekerheid. Ook in de Alpen wordt het dus kouder en dat is goed nieuws voor kunstsneeuw. Veel sneeuwkanonnen kunnen hun werk doen en dan ziet de start van het wintersportseizoen er hoopvol uit. Boven een sneeuwdek kan het dan zomaar matig tot lokaal streng kunnen vriezen.

Verse natuurlijke sneeuw is met deze setting wel lastig. Er ontstaan wel lagedrukgebieden boven de Middellandse Zee. Met een krachtig hogedrukgebied kunnen ze vaak niet doordringen tot de Alpen. Echter, zijn er modellen die in het weekend wel degelijk sneeuw van betekenis laten vallen in met name de zuidelijke Alpen. Het Duitse Icon model laat een bak sneeuw achter in de Italiaanse Alpen. Het is echter nog onzeker hoe dit precies gaat lopen.

Er kan flink wat sneeuw vallen, maar de onzekerheid is nog groot.

De komende dagen en week zullen we moeten kijken hoe de luchtverdeling zich verder gaat ontwikkelen en wat dat voor de winter in de Alpen en de Benelux gaat betekenen. Dat het kouder wordt is zeker en dat is na veel zachte decembermaanden al heel wat. In een volgend weerbericht komen we hier uiteraard op terug.

In Nederland wordt het kouder, maar droge vrieskou lijkt er nog niet in te zitten. Het is eerder waterkoud weer.
(Visited 1.269 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer