Advertentie 

Afgelopen weekend verliep droog dankzij de invloed van een hogedrukgebied. Eind november betekent dat echter niet dat het altijd zonnig is. Lage wolken kunnen nog weleens voor hardnekkig grijze dagen zorgen. Er is nog wat verse sneeuw op komst en daarna lijkt het met december op de kalender duidelijk kouder te worden!

Front zorgt voor wat sneeuw

De week start grijs met erg veel bewolking en lokaal kan al een spatje regen vallen. Het is daarbij verder waterkoud met in de dalen maxima van hooguit 7 graden. Vanuit het westen nadert echter een storing die later vandaag in de westelijke Alpen al wat neerslag kan brengen. Gedurende de avond en nacht naar dinsdag trekt het front verder over de Alpen, waarbij de sneeuwvalgrens eerst rond 1200 meter ligt.

Het front komt halverwege de Alpen tot stilstand, want een groot hogedrukgebied boven Rusland geeft flink wat tegengas. In dit zou ook de eerste zet kunnen zijn naar een decembermaand die we lang niet hebben gehad in Europa. Boven de Oostenrijkse Alpen geeft de storing nog wel enige sneeuwval, waarbij er maximaal 10 tot 15 centimeter zou kunnen vallen. Met het binnenstromen van tegelijkertijd koude lucht zou de sneeuwvalgrens nog wat verder kunnen dalen naar zo’n 700 meter. Vervolgens wordt de invloed van het hoog groter en verpietert het front.

Winterse setting

Boven Rusland ligt een hogedrukgebied en de komende dagen verplaats ie zich langzaam richting Scandinavië. De wind wordt oostelijk en koudere lucht kan zich dan verspreiden over een groot deel van Europa. Het probleem is wel dat er nog niet bijzonder koude lucht voorradig is, maar de temperatuur zal wel in winterse sferen terechtkomen. In ieder geval de Benelux krijgt hiermee te maken. Hoe koud het in de Alpen wordt is nog onzeker.

Het hangt er helemaal vanaf hoe de hoge- en lagedrukgebieden zich positioneren. Zakt het hoog toch nog verder naar het zuiden, dan wordt de wind juist wat meer zuidoostelijk en lekt er juist weer wat minder koude lucht binnen. Dan hebben we vervolgens ook nog te maken met allemaal kleine hoogtelaagjes die de boel zouden kunnen verstoren als het om echt winterweer gaat. Aan de andere kant zou een krachtig lagedrukgebied boven het zuidwesten van Europa de aanvoer van koude lucht juist kunnen versnellen. Er komt dan een krachtigere oostelijke wind op gang (mits het hoog zich stevig manifesteert boven Scandinavië)

Hogedruk boven Scandinavië zou normaal gesproken schaatsweer op kunnen leveren boven de Benelux.

Weinig sneeuw

Er zit dus nog wel enige onzekerheid in de verwachting. Dat het de eerste dagen van december kouder wordt lijkt wel een zekerheid. Ook in de Alpen wordt het dus kouder en dat is goed nieuws voor kunstsneeuw. Veel sneeuwkanonnen kunnen hun werk doen en dan ziet de start van het wintersportseizoen er hoopvol uit. Boven een sneeuwdek kan het dan zomaar matig tot lokaal streng kunnen vriezen.

Verse natuurlijke sneeuw is met deze setting wel lastig. Er ontstaan wel lagedrukgebieden boven de Middellandse Zee. Met een krachtig hogedrukgebied kunnen ze vaak niet doordringen tot de Alpen. Echter, zijn er modellen die in het weekend wel degelijk sneeuw van betekenis laten vallen in met name de zuidelijke Alpen. Het Duitse Icon model laat een bak sneeuw achter in de Italiaanse Alpen. Het is echter nog onzeker hoe dit precies gaat lopen.

Er kan flink wat sneeuw vallen, maar de onzekerheid is nog groot.

De komende dagen en week zullen we moeten kijken hoe de luchtverdeling zich verder gaat ontwikkelen en wat dat voor de winter in de Alpen en de Benelux gaat betekenen. Dat het kouder wordt is zeker en dat is na veel zachte decembermaanden al heel wat. In een volgend weerbericht komen we hier uiteraard op terug.

In Nederland wordt het kouder, maar droge vrieskou lijkt er nog niet in te zitten. Het is eerder waterkoud weer.
(Visited 1.266 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier