Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag is het in een groot deel van de Alpen een schitterende dag om te wintersporten. Het is overal droog en vele berggedeelten liggen vanmiddag met hun toppen in de zon. Alleen aan de randen van de Alpen heeft de bewolking wat meer moeite met oplossen. Na de sneeuwrijke dagen van afgelopen weken liggen de pistes op er op dit moment goed bij. In delen van de Franse Alpen ligt zelfs twee meter sneeuw, maar ook in populaire skigebieden in Zwitserland en Oostenrijk ligt inmiddels op veel plekken ruim een meter. 

Sneeuwhoogte volgens het ICON-model op woensdagmiddag. In veel wintersportgebieden ligt nu ruim een meter sneeuw. 

Paar koude dagen en een dun laagje sneeuw

Donderdag en vrijdag is het veelal bewolkt en vooral aan de noordkant van de Alpen valt wat lichte sneeuw. Lokaal valt in delen van Oostenrijk en Zwitserland 2 tot 10 centimeter sneeuw, maar op veruit de meeste wintersportgebieden zal het beperkt blijven tot een dun laagje sneeuw. 

Beide dagen verlopen wel vrij koud. Op een hoogte van 1500 meter ligt de middagtemperatuur in vele wintersportgebieden tussen -4 en -8 graden. Hierbij staat hogerop in de bergen ook nog eens veel wind en dat maakt het voor het gevoel extra koud. 

Neerslagsignaal in GFS voor vrijdagmiddag. Hoe donkerder de roze kleur, hoe harder het sneeuwt. Vooral aan de noordkant van de Alpen is vrijdag dus sprake van wat lichte sneeuwval. In delen van Kroatië, Bosnië en Servië valt een flink pak.

Schitterend wintersportweer in het weekend

Het weekend verloopt in bijna heel de Alpen droog. De beste papieren voor zonnige momenten is weggelegd voor de Franse Alpen en de Dolomieten. Hier schijnt de zon gedurende een groot deel van de dag, maar ook in Oostenrijk en Zwitserland zijn naast enkele wolkenvelden genoeg zonnige momenten. Hiermee is het deze dagen dus schitterend weer om op de latten te staan. 

Tot 40 cm sneeuw in delen van Tirol en SalzburgerLand

Maandag trekt een omvangrijk lagedrukgebied via Scandinavië naar Rusland. In de Alpen draait de wind hierdoor naar het noordwesten en dit gaat gepaard met een neerslagzone die overtrekt. Hierbij kan het aan de noordkant van de Alpen op sommige plekken flink doorsneeuwen. In delen van Tirol en rondom Salzburg kan tot dinsdagmiddag 20 tot lokaal 40 cm sneeuw vallen. In de Zwitserse Alpen valt 5 tot lokaal 15 cm sneeuw. Ook de rest van de week verloopt licht wisselvallig met wederom aan de noordkant af en toe wat sneeuw. De Franse Alpen en de Dolomieten houden het veelal droog en hier schijnt de zon wat vaker. 

Neerslagsignaal in GFS voor volgende week maandag. Op deze weerkaart is duidelijk te zien dat de verwachte sneeuwval een stuk intensiever lijkt dan wat er aankomende vrijdag verwacht wordt. 

Ook (verse) sneeuw in Sauerland en de Ardennen

Heel ver hoef je helemaal niet te rijden voor een sneeuwrijke omgeving. In Winterberg (Sauerland) ligt namelijk een flink pak sneeuw met op de toppen inmiddels bijna een halve meter. Donderdag en vrijdag is het overwegend bewolkt en kan wat lichte sneeuw vallen, sneeuw van betekenis valt er echter niet. Net als in ons eigen land krijgen ze in Winterberg na het weekend te maken met een meer westelijkere stroming.

Vandaag in Willingen. Fotograaf wil anoniem blijven.

Hierdoor komen ze in een zachtere luchtomgeving terecht waardoor de temperatuur wat gaat stijgen. Overdag ligt de temperatuur enkele graden boven nul en in de nachten vriest het veelal licht. Al met al zal de dooi met deze condities nauwelijks het sneeuwdek aantasten. Daarnaast hebben de sneeuwkanonnen afgelopen weken volop gedraaid en dus kunnen de meeste pistes hier voorlopig wel open blijven. 

Ook in de Ardennen ligt met 20 tot 30 centimeter genoeg sneeuw voor sneeuwpret. Er zijn inmiddels 5 kleine skigebieden en 16 langlaufcentra die hun deuren hebben geopend. Wel treed ook hier de dooi in volgende week en dus is het vooral deze week nog optimaal genieten van goede sneeuwcondities. 

Bron: WeerPlaza Wintersport | Meer over wintersport lees je op Snowrepublic.nl

(Visited 1.654 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier