Advertentie 

Het hogedrukgebied dat zich boven centraal Europa heeft genesteld blijft de komende tijd standhouden. Vandaag verplaatst dit hogedrukgebied zich echter iets naar het westen waardoor vochtige lucht door een storing boven Rusland naar de Oost-Alpen aangevoerd wordt. Dit zorgt ervoor dat bewolking gedurende de dag opbouwt. Vanavond en morgenochtend valt er dan ook wat neerslag in het oosten van Oostenrijk. Veel sneeuw wordt echter niet verwacht. In de rest van de Alpen zullen vandaag enkele middel tot hoge wolkenvelden aanwezig zijn maar het weerbeeld wordt voornamelijk door de zon gedomineerd.

Zachte lucht op komst

Vandaag trekt een bel met zachte lucht vanuit het westen de Alpen over waardoor de temperaturen zullen stijgen. Het oosten van de Alpen blijft nog even beschut van deze zachte lucht. In het westen stijgt overdag de vorstgrens naar 2500 meter. Morgen bereikt de vorstgrens zelfs 3000 meter. In het oosten ligt de nul-gradengrens vandaag nog tussen de 1000 en 1500 meter. Vanaf maandag zal de bel zachte lucht ook het oosten bereiken waardoor de nul-gradengrens vanaf deze dag in de hele Alpen tussen de 2500 en 3000 meter ligt.

Na het weekend zal de zon overal in de Alpen volop schijnen en in combinatie met de zachte lucht lijkt het alsof de lente al is aangebroken. Wind waait er nauwelijks. Dit fraaie weerbeeld blijft in ieder geval tot woensdag aanhouden en geldt voor de hele Alpen. Dit zal er voor zorgen dat de sneeuw in lagergelegen dalen zal smelten. Door de heldere condities zal de temperatuur ‘s nachts veelal wel onder het vriespunt liggen. Na woensdag zal het hogedrukgebied iets in sterkte afnemen.  

Temperatuur op 850hPa op zondag. De zachte lucht ligt al boven het westen van de Alpen. Het oosten van Oostenrijk zal hier pas maandag mee te maken hebben. (Bron: wxcharts.com)

Wanneer kunnen we weer sneeuw verwachten?

Komende week belooft een zonnige week te worden. Alle weermodellen geven doordeweeks 0% kans op neerslag. Wanneer kunnen we wel sneeuw verwachten? Hiervoor moet er ver vooruit gekeken worden dus is er nog een onzekerheid in de modellen.

In het Europees model ECMWF beweegt het hogedrukgebied vanaf woensdag richting het oosten. Een nieuw hogedrukgebied lijkt op Europa af te komen vanaf de Atlantische Oceaan. Voordat deze het vasteland bereikt stijgt de kans op neerslag vanaf vrijdag, voornamelijk in het oosten van Oostenrijk. ­­­­Zondag trekt mogelijk een neerslaggebied met lichte neerslag over de oostelijke helft van de Alpen. Veel neerslag zal het echter niet zijn.

Het Amerikaans model GFS verwacht minder neerslag in het noorden van de Alpen. Het hogedrukgebied dat zich naar het oosten verplaatst ligt iets zuidelijker in het weekend dan bij het ECMWF model. Hierdoor wordt in het weekend juist aan de zuidkant van de Alpen, met name Karinthië, wat neerslag verwacht. Ook hier zal het niet om grote hoeveelheden gaan.

Dus voor verse sneeuw is het nog even afwachten. Gelukkig ligt er op de meeste plekken nu nog voldoende sneeuw om goed te kunnen genieten van wintersport.

(Visited 2.756 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier