klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Het hogedrukgebied dat zich boven centraal Europa heeft genesteld blijft de komende tijd standhouden. Vandaag verplaatst dit hogedrukgebied zich echter iets naar het westen waardoor vochtige lucht door een storing boven Rusland naar de Oost-Alpen aangevoerd wordt. Dit zorgt ervoor dat bewolking gedurende de dag opbouwt. Vanavond en morgenochtend valt er dan ook wat neerslag in het oosten van Oostenrijk. Veel sneeuw wordt echter niet verwacht. In de rest van de Alpen zullen vandaag enkele middel tot hoge wolkenvelden aanwezig zijn maar het weerbeeld wordt voornamelijk door de zon gedomineerd.

Zachte lucht op komst

Vandaag trekt een bel met zachte lucht vanuit het westen de Alpen over waardoor de temperaturen zullen stijgen. Het oosten van de Alpen blijft nog even beschut van deze zachte lucht. In het westen stijgt overdag de vorstgrens naar 2500 meter. Morgen bereikt de vorstgrens zelfs 3000 meter. In het oosten ligt de nul-gradengrens vandaag nog tussen de 1000 en 1500 meter. Vanaf maandag zal de bel zachte lucht ook het oosten bereiken waardoor de nul-gradengrens vanaf deze dag in de hele Alpen tussen de 2500 en 3000 meter ligt.

Na het weekend zal de zon overal in de Alpen volop schijnen en in combinatie met de zachte lucht lijkt het alsof de lente al is aangebroken. Wind waait er nauwelijks. Dit fraaie weerbeeld blijft in ieder geval tot woensdag aanhouden en geldt voor de hele Alpen. Dit zal er voor zorgen dat de sneeuw in lagergelegen dalen zal smelten. Door de heldere condities zal de temperatuur ‘s nachts veelal wel onder het vriespunt liggen. Na woensdag zal het hogedrukgebied iets in sterkte afnemen.  

Temperatuur op 850hPa op zondag. De zachte lucht ligt al boven het westen van de Alpen. Het oosten van Oostenrijk zal hier pas maandag mee te maken hebben. (Bron: wxcharts.com)

Wanneer kunnen we weer sneeuw verwachten?

Komende week belooft een zonnige week te worden. Alle weermodellen geven doordeweeks 0% kans op neerslag. Wanneer kunnen we wel sneeuw verwachten? Hiervoor moet er ver vooruit gekeken worden dus is er nog een onzekerheid in de modellen.

In het Europees model ECMWF beweegt het hogedrukgebied vanaf woensdag richting het oosten. Een nieuw hogedrukgebied lijkt op Europa af te komen vanaf de Atlantische Oceaan. Voordat deze het vasteland bereikt stijgt de kans op neerslag vanaf vrijdag, voornamelijk in het oosten van Oostenrijk. ­­­­Zondag trekt mogelijk een neerslaggebied met lichte neerslag over de oostelijke helft van de Alpen. Veel neerslag zal het echter niet zijn.

Het Amerikaans model GFS verwacht minder neerslag in het noorden van de Alpen. Het hogedrukgebied dat zich naar het oosten verplaatst ligt iets zuidelijker in het weekend dan bij het ECMWF model. Hierdoor wordt in het weekend juist aan de zuidkant van de Alpen, met name Karinthië, wat neerslag verwacht. Ook hier zal het niet om grote hoeveelheden gaan.

Dus voor verse sneeuw is het nog even afwachten. Gelukkig ligt er op de meeste plekken nu nog voldoende sneeuw om goed te kunnen genieten van wintersport.

(Visited 2.737 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer