Algemeen: Momenteel is het nog vrij rustig weer in de Alpen. Dit echter snel veranderen. Er gaat komende dagen op veel plekken sneeuw van betekenis vallen waarbij sommige gebieden mogen rekenen op een flink vers pak sneeuw!

Prachtig uitzicht op de Mont Blanc deze ochtend vanaf de Italiaanse kant (vanaf Pointe Helbronner 3462m). Foto: Edwin Hagenouw

Vandaag

Vandaag begint de dag met name in het noorden van de Alpen met wat meer bewolking waarbij er hier en daar ook een enkele sneeuwbui kan vallen. Het is vrij fris met een vorstgrens die rond de 800-1000 m hoogte ligt. In de loop van de dag zal de bewolking hier echter minder worden en zal de zon zich steeds meer laten zien en. In de westelijke en zuidelijke Alpen is het vanaf de ochtend al meest zonnig en wordt het een aangename dag. Met name in het zuidwesten is het iets milder met een nul-graden grens die richting de 2000 m hoogte gaat.

Vandaag hebben de noordelijke Alpen met name nog last van wat rest bewolking en hier en daar een sneeuwbui

Donderdag

Donderdag begint de dag ook vrij rustig en belooft het op de meeste plaatsen erg zonnig te worden. Met name in het noordoosten kan er wat bewolking aanwezig zijn die zorgt voor wat minder zicht.

Tegen het einde van de middag komt er langzaam een storing vanuit het zuidwesten dichterbij die in de loop van de middag vanuit het zuidwesten al voor wat meer bewolking kan zorgen. Het lijkt tot het eind van de middag nog wel meest droog te blijven.

Met name de westelijke de zuidelijke krijgen vrijdag te maken met sneeuwval

Vrijdag

In de avond en nacht naar vrijdag trekt de storing dan vanuit het zuidwesten de Alpen binnen. Het gaat op uitgebreide schaal intensief sneeuwen waarbij met name de zuidelijke en westelijke Alpen zich mogen opmaken voor intensieve neerslag die ook overdag op donderdag nog lang aanhoudt. Het noordoosten houdt het in eerste instantie op wat gevlok na meest droog en hebben ze te maken met een behoorlijk sterke föhnwind vanuit het zuiden. In de loop van de dag verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich nvan het zuidwesten uit naar het oosten waarbij het in het zuidwesten alweer wat kan gaan opklaren. Er kan op uitgebreide schaal zo’n 20 tot 40 cm sneeuw gaan vallen bij een sneeuwvalgrens die ligt tussen de 1500 m in het zuidwesten tot 700 m in het noord(oosten). Het langst houdt de sneeuwval aan in het noordwesten.

Het zwaartepunt van de sneeuwval zal dit weekend liggen in de oostelijke helft van de Alpen
De temperaturen op 1500 m hoogte liggen daarbij behoorlijk laag waardoor het in het noorden tot in het laagland zal sneeuwen.

Weekend

Van vrijdag op zaterdag ligt er alweer een nieuwe storing klaar die wederom vanuit het zuidwesten de Alpen zal gaan binnentrekken. Dit kan er voor zorgen dat het in de noordwest Alpen tussen de storingen door niet eens stopt met sneeuwen en het gewoon weer gaat intensiveren. De storing zal in de loop van het weekend van zuidwest naar noordoost overtrekken waarbij er vrijwel overal sneeuw gaat vallen. Deze keer zullen ook de noordoostelijke Alpen meer sneeuw mee gaan pakken. Het zwaartepunt zal door hoge drukinvloeden in het westen met name liggen in de oostelijke en zuidelijke helft van de Alpen. Daarbij zal de sneeuwvalgrens met name in de westelijke en noordelijke Alpen gestaag zakken tot in de lagere delen en het Alpen voorland. In de zuidelijke Alpen kan de sneeuwvalgrens wat hoger liggen richting de 1000-1300 m hoogte. Hoeveel er precies gaat vallen is nog wat onzeker, maar hoeveelheden in het weekend zullen varieren van 10 cm tot lokaal misschien wel 40 of 50 cm.

Morgen staat er weer een nieuw Alpenweerbericht klaar om te kijken hoe het weer zich verder gaat ontwikkelen komende dagen. Ook voor de lage landen blijft het spannend of de winter nog een poging gaat doen! Voor nu wens ik u een fijne woensdag toe!

(Visited 1.126 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer