Algemeen: Momenteel is het nog vrij rustig weer in de Alpen. Dit echter snel veranderen. Er gaat komende dagen op veel plekken sneeuw van betekenis vallen waarbij sommige gebieden mogen rekenen op een flink vers pak sneeuw!

Prachtig uitzicht op de Mont Blanc deze ochtend vanaf de Italiaanse kant (vanaf Pointe Helbronner 3462m). Foto: Edwin Hagenouw

Vandaag

Vandaag begint de dag met name in het noorden van de Alpen met wat meer bewolking waarbij er hier en daar ook een enkele sneeuwbui kan vallen. Het is vrij fris met een vorstgrens die rond de 800-1000 m hoogte ligt. In de loop van de dag zal de bewolking hier echter minder worden en zal de zon zich steeds meer laten zien en. In de westelijke en zuidelijke Alpen is het vanaf de ochtend al meest zonnig en wordt het een aangename dag. Met name in het zuidwesten is het iets milder met een nul-graden grens die richting de 2000 m hoogte gaat.

Vandaag hebben de noordelijke Alpen met name nog last van wat rest bewolking en hier en daar een sneeuwbui

Donderdag

Donderdag begint de dag ook vrij rustig en belooft het op de meeste plaatsen erg zonnig te worden. Met name in het noordoosten kan er wat bewolking aanwezig zijn die zorgt voor wat minder zicht.

Tegen het einde van de middag komt er langzaam een storing vanuit het zuidwesten dichterbij die in de loop van de middag vanuit het zuidwesten al voor wat meer bewolking kan zorgen. Het lijkt tot het eind van de middag nog wel meest droog te blijven.

Met name de westelijke de zuidelijke krijgen vrijdag te maken met sneeuwval

Vrijdag

In de avond en nacht naar vrijdag trekt de storing dan vanuit het zuidwesten de Alpen binnen. Het gaat op uitgebreide schaal intensief sneeuwen waarbij met name de zuidelijke en westelijke Alpen zich mogen opmaken voor intensieve neerslag die ook overdag op donderdag nog lang aanhoudt. Het noordoosten houdt het in eerste instantie op wat gevlok na meest droog en hebben ze te maken met een behoorlijk sterke föhnwind vanuit het zuiden. In de loop van de dag verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich nvan het zuidwesten uit naar het oosten waarbij het in het zuidwesten alweer wat kan gaan opklaren. Er kan op uitgebreide schaal zo’n 20 tot 40 cm sneeuw gaan vallen bij een sneeuwvalgrens die ligt tussen de 1500 m in het zuidwesten tot 700 m in het noord(oosten). Het langst houdt de sneeuwval aan in het noordwesten.

Het zwaartepunt van de sneeuwval zal dit weekend liggen in de oostelijke helft van de Alpen
De temperaturen op 1500 m hoogte liggen daarbij behoorlijk laag waardoor het in het noorden tot in het laagland zal sneeuwen.

Weekend

Van vrijdag op zaterdag ligt er alweer een nieuwe storing klaar die wederom vanuit het zuidwesten de Alpen zal gaan binnentrekken. Dit kan er voor zorgen dat het in de noordwest Alpen tussen de storingen door niet eens stopt met sneeuwen en het gewoon weer gaat intensiveren. De storing zal in de loop van het weekend van zuidwest naar noordoost overtrekken waarbij er vrijwel overal sneeuw gaat vallen. Deze keer zullen ook de noordoostelijke Alpen meer sneeuw mee gaan pakken. Het zwaartepunt zal door hoge drukinvloeden in het westen met name liggen in de oostelijke en zuidelijke helft van de Alpen. Daarbij zal de sneeuwvalgrens met name in de westelijke en noordelijke Alpen gestaag zakken tot in de lagere delen en het Alpen voorland. In de zuidelijke Alpen kan de sneeuwvalgrens wat hoger liggen richting de 1000-1300 m hoogte. Hoeveel er precies gaat vallen is nog wat onzeker, maar hoeveelheden in het weekend zullen varieren van 10 cm tot lokaal misschien wel 40 of 50 cm.

Morgen staat er weer een nieuw Alpenweerbericht klaar om te kijken hoe het weer zich verder gaat ontwikkelen komende dagen. Ook voor de lage landen blijft het spannend of de winter nog een poging gaat doen! Voor nu wens ik u een fijne woensdag toe!

(Visited 1.099 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer