Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het weekend verloopt rustig in de Alpen met veel zon in de bergen, maar ook hardnekkige Hochnebel in de dalen. Met een noordoostelijke aanvoer kan het behoorlijk koud zijn. Vanaf maandag gaat het weerbeeld veranderen en zet een Nord(west)stau zich in. De wind neemt flink in kracht toe en in de Noord-Alpen gaat er veel verse sneeuw vallen. 

De satellietfoto van gisteren laat veel bewolking en nevel in de buurt van de Alpen zien. Veel bergentoppen steken er bovenuit en liggen in de zon. (Bron: NASA Worldview)

Algemeen: De Alpen liggen tussen een krachtig lagedrukgebieden gecentreerd boven het oostelijke deel van de Middellandse Zee en een hogedrukgebied boven Noordwest-Europa en de Atlantische Oceaan. Met een noordoostelijke stroming wordt vochtige en koude lucht naar de noordkant van de Alpen gebracht. Zondag neemt de invloed van hogedruk verder toe. Aan het begin van de nieuwe week draait de stroming naar het noordwesten. In de Noord-Alpen zorgt een Nord(west)stau voor winterse neerslag en veel wind. In de Zuid-Alpen moet rekening gehouden worden met Föhn.  

Afgelopen periode viel er soms zelf te veel sneeuw, zoals bij de Weissensee. Voor de Alternatieve Elfstedentocht was dit geen goed nieuws en moest de schaatstocht worden afgezegd.

Zaterdag veel Hochnebel 

De zaterdagochtend begint met veel Hochnebel. Er staat een noordoostelijke hoogtestroming die zorgt voor een ‘Bise’ weersituatie. Koude en vochtige luchtmassa’s brengen het wolkendek naar grote hoogte. Het wolkendek (Hochnebelgrens) kan een hoogte van 1300 tot 1500 meter bereiken. Daarboven schijnt de zon volop en zijn het vrij aangename weersomstandigheden in de bergen. Wel kan het behoorlijk koud zijn waarbij temperaturen van -8 tot -10 gehaald worden boven de 2000 meter en tot -15 gemeten wordt boven de 3000 meter.

Ook aan de zuidkant van de Alpen zal er vandaag veel nevel te zien zijn, zoals boven de Povlakte. De meest zon is te vinden ten westen van de Dolomieten en het Inner-Alpine gebied. Het blijft op de meeste plaatsen droog vandaag. Alleen in de noordelijke en noordoostelijke Alpen kunnen enkele vlokken sneeuw vallen.

Dit weekend is er veel Hochnebel in de dalen, maar de bergen schijnt de zon zoals hier in het Kleinwalsertal bij Oberstdorf (bron: foto-webcam.eu)

Zondag toenemende hoge druk en veel zon in de bergen

Op zondag neemt de invloed van hoge druk verder toe. De Hochnebel is nog steeds aanwezig, maar minder hardnekkig als op de zaterdag. Het is vooral de noordkant van de Alpen die ermee te maken blijft houden. In de bergen schijnt de zon volop en het blijf droog in het overgrote deel van de Alpen. Het zal wel koud aanvoelen met een noordoostenwind. Ook de nacht zal fris gaan verlopen en kan het tot strenge vorst gaan komen. 

Vanaf maandag inzettende Nord(west)stau en Föhnwind

Maandag gaat er een weersveranderingen plaatsvinden in de Alpen. De dag begint overwegend rustig en de zon laat zich eerst nog veel zien. Het blijft droog, maar de wind gaat in de loop van de dag steeds meer in kracht toenemen. Ook de bewolking neemt toe aan de noordkant van de Alpen. 

In de Zuid-Alpen staat een soms harde tot stormachtig Föhnwind. Rekening gehouden moet worden dat door de hoge windsnelheden enkele liften gesloten kunnen worden in de loop van maandag. Iets om tegen die tijd even in de gaten te houden. 

Vanaf maandag zet zich een noordwestelijke stroming in.

Op maandagavond en nacht naar dinsdag bereikt een storing de noordelijke Alpen. Vooral in Oostenrijk gaat wat winterse neerslag vallen. Grote hoeveelheden zullen het niet zijn en het is vooral de regio Salzburg waar de meeste verse sneeuw gaat vallen. Veel meer dan 5 centimeter zal het niet zijn. Later in de week volgt een serieuzere portie verse sneeuw.

Lichte sneeuwbuien Noord-Alpen en Föhn Zuid-Alpen

Op dinsdag staat er ook nog veel wind. In de West-Alpen is de zon vaker te vinden. In de oostelijke Alpen is er meer bewolking, maar blijft het overwegend droog. In de Zuid-Alpen kan het door de Föhn stevig blijven waaien. Op woensdag volgen nieuwe sneeuwbuien en valt er opnieuw wat verse sneeuw aan de noordkant van de Alpen. 

Op maandagavond en in de nacht naar dinsdag valt er wat lichte sneeuw aan de noordkant, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht.

Later in de week meer verse sneeuw

Op donderdag en vrijdag volgt waarschijnlijk een grotere hoeveelheid verse sneeuw. Er blijft veel wind staan en het wordt nog wat kouder met een noorderwind. Aan de noordkant van de Alpen en dan vooral in Oostenrijk wordt een flinke bak sneeuw verwacht. In de sommige regio’s kan ruim halve meter tot mogelijk een meter sneeuw in totaal gaan vallen in enkele dagen. Het is nog even afwachten hoe het zich precies gaat uitpakken, maar serieuze signalen zijn er. 

Later in de week gaat er meer verse sneeuw vallen. In veel delen van Oostenrijk kan ruim een halve meter cumulatief gaan vallen met zwaartepunten Vorarlberg en Salzburg.

Vooruitzicht: terug naar hogedruksituatie?

Na een koude week met mogelijk veel verse sneeuw volgt een weersverbetering. Een hogedrukgebied lijkt zich in het volgende weekend opnieuw te ontwikkelen. Dit kan zorgen voor een rustiger en stabieler weertype. Ook lijken de koude luchtmassa’s dicht bij de Alpen te blijven en dat is gunstig voor de sneeuwcondities. Kortom, op de korte en midden-lange termijn blijven de voorzichten winters in de Alpen! 

(Visited 4.371 times, 1 visits today)
Advertentie
Advertentie

Skivakantie incl. skipas


Advertentie

Crans Montana

Een prachtig gevarieerd skigebied in Zwitserland 

Ben je op zoek naar een prachtig skigebied, geschikt voor zowel gevorderden als beginners, met een goede variatie aan pistes, lekker eten op de piste en sneeuwzekerheid? Ga dan deze winter eens naar Crans Montana in de Zwitserse Alpen. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Hotel Böglerhof is het enige 5-sterrenhotel in Tirol met een eigen zwemmeer

Hotel Böglerhof is het enige 5-sterrenhotel in Tirol met een eigen zwemmeer

Hotel Der Böglerhof (5 sterren), pure nature spa resort in de Kitzbüheler Alpen heeft eerder dit jaar zijn nieuwe droomtuin met groot zwemmeer en Infinity Relaxpool geopend. Het uitzicht is om bij weg te smelten, het decor puur natuur. Het legendarische hotel Der Böglerhof, waar vijf sterren samengaan met hartelijkheid...
Lees verder
Drie tips voor Innsbruck voor gezinnen met kinderen

Drie tips voor Innsbruck voor gezinnen met kinderen

Ga je als gezin met (kleine) kinderen op pad? Dan is Innsbruck een geweldige tip voor een actieve vakantie. De natuur rond de stad is prachtig en je geniet daarnaast van de bedrijvigheid, winkels, musea en restaurants van Innsbruck zelf. En zoek je opnieuw de rust? De gondel begint al...
Lees verder

Advertentie

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

Advertentie

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Advertentie

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier