klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Het weekend verloopt rustig in de Alpen met veel zon in de bergen, maar ook hardnekkige Hochnebel in de dalen. Met een noordoostelijke aanvoer kan het behoorlijk koud zijn. Vanaf maandag gaat het weerbeeld veranderen en zet een Nord(west)stau zich in. De wind neemt flink in kracht toe en in de Noord-Alpen gaat er veel verse sneeuw vallen. 

De satellietfoto van gisteren laat veel bewolking en nevel in de buurt van de Alpen zien. Veel bergentoppen steken er bovenuit en liggen in de zon. (Bron: NASA Worldview)

Algemeen: De Alpen liggen tussen een krachtig lagedrukgebieden gecentreerd boven het oostelijke deel van de Middellandse Zee en een hogedrukgebied boven Noordwest-Europa en de Atlantische Oceaan. Met een noordoostelijke stroming wordt vochtige en koude lucht naar de noordkant van de Alpen gebracht. Zondag neemt de invloed van hogedruk verder toe. Aan het begin van de nieuwe week draait de stroming naar het noordwesten. In de Noord-Alpen zorgt een Nord(west)stau voor winterse neerslag en veel wind. In de Zuid-Alpen moet rekening gehouden worden met Föhn.  

Afgelopen periode viel er soms zelf te veel sneeuw, zoals bij de Weissensee. Voor de Alternatieve Elfstedentocht was dit geen goed nieuws en moest de schaatstocht worden afgezegd.

Zaterdag veel Hochnebel 

De zaterdagochtend begint met veel Hochnebel. Er staat een noordoostelijke hoogtestroming die zorgt voor een ‘Bise’ weersituatie. Koude en vochtige luchtmassa’s brengen het wolkendek naar grote hoogte. Het wolkendek (Hochnebelgrens) kan een hoogte van 1300 tot 1500 meter bereiken. Daarboven schijnt de zon volop en zijn het vrij aangename weersomstandigheden in de bergen. Wel kan het behoorlijk koud zijn waarbij temperaturen van -8 tot -10 gehaald worden boven de 2000 meter en tot -15 gemeten wordt boven de 3000 meter.

Ook aan de zuidkant van de Alpen zal er vandaag veel nevel te zien zijn, zoals boven de Povlakte. De meest zon is te vinden ten westen van de Dolomieten en het Inner-Alpine gebied. Het blijft op de meeste plaatsen droog vandaag. Alleen in de noordelijke en noordoostelijke Alpen kunnen enkele vlokken sneeuw vallen.

Dit weekend is er veel Hochnebel in de dalen, maar de bergen schijnt de zon zoals hier in het Kleinwalsertal bij Oberstdorf (bron: foto-webcam.eu)

Zondag toenemende hoge druk en veel zon in de bergen

Op zondag neemt de invloed van hoge druk verder toe. De Hochnebel is nog steeds aanwezig, maar minder hardnekkig als op de zaterdag. Het is vooral de noordkant van de Alpen die ermee te maken blijft houden. In de bergen schijnt de zon volop en het blijf droog in het overgrote deel van de Alpen. Het zal wel koud aanvoelen met een noordoostenwind. Ook de nacht zal fris gaan verlopen en kan het tot strenge vorst gaan komen. 

Vanaf maandag inzettende Nord(west)stau en Föhnwind

Maandag gaat er een weersveranderingen plaatsvinden in de Alpen. De dag begint overwegend rustig en de zon laat zich eerst nog veel zien. Het blijft droog, maar de wind gaat in de loop van de dag steeds meer in kracht toenemen. Ook de bewolking neemt toe aan de noordkant van de Alpen. 

In de Zuid-Alpen staat een soms harde tot stormachtig Föhnwind. Rekening gehouden moet worden dat door de hoge windsnelheden enkele liften gesloten kunnen worden in de loop van maandag. Iets om tegen die tijd even in de gaten te houden. 

Vanaf maandag zet zich een noordwestelijke stroming in.

Op maandagavond en nacht naar dinsdag bereikt een storing de noordelijke Alpen. Vooral in Oostenrijk gaat wat winterse neerslag vallen. Grote hoeveelheden zullen het niet zijn en het is vooral de regio Salzburg waar de meeste verse sneeuw gaat vallen. Veel meer dan 5 centimeter zal het niet zijn. Later in de week volgt een serieuzere portie verse sneeuw.

Lichte sneeuwbuien Noord-Alpen en Föhn Zuid-Alpen

Op dinsdag staat er ook nog veel wind. In de West-Alpen is de zon vaker te vinden. In de oostelijke Alpen is er meer bewolking, maar blijft het overwegend droog. In de Zuid-Alpen kan het door de Föhn stevig blijven waaien. Op woensdag volgen nieuwe sneeuwbuien en valt er opnieuw wat verse sneeuw aan de noordkant van de Alpen. 

Op maandagavond en in de nacht naar dinsdag valt er wat lichte sneeuw aan de noordkant, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht.

Later in de week meer verse sneeuw

Op donderdag en vrijdag volgt waarschijnlijk een grotere hoeveelheid verse sneeuw. Er blijft veel wind staan en het wordt nog wat kouder met een noorderwind. Aan de noordkant van de Alpen en dan vooral in Oostenrijk wordt een flinke bak sneeuw verwacht. In de sommige regio’s kan ruim halve meter tot mogelijk een meter sneeuw in totaal gaan vallen in enkele dagen. Het is nog even afwachten hoe het zich precies gaat uitpakken, maar serieuze signalen zijn er. 

Later in de week gaat er meer verse sneeuw vallen. In veel delen van Oostenrijk kan ruim een halve meter cumulatief gaan vallen met zwaartepunten Vorarlberg en Salzburg.

Vooruitzicht: terug naar hogedruksituatie?

Na een koude week met mogelijk veel verse sneeuw volgt een weersverbetering. Een hogedrukgebied lijkt zich in het volgende weekend opnieuw te ontwikkelen. Dit kan zorgen voor een rustiger en stabieler weertype. Ook lijken de koude luchtmassa’s dicht bij de Alpen te blijven en dat is gunstig voor de sneeuwcondities. Kortom, op de korte en midden-lange termijn blijven de voorzichten winters in de Alpen! 

(Visited 4.259 times, 1 visits today)

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Vier het einde van het wintersportseizoen op de Hintertuxer Gletscher

Vier het einde van het wintersportseizoen op de Hintertuxer Gletscher

In het Alpinhotel Berghaus SPA & Suites & Green Living in Tux wijst alles op een ontspannen einde van de winter. Met sneeuw, lentezon, de bergen en veel genieten. Het Alpinhotel Berghaus verzoet het nakende einde van de winter met verkwikkende wellness en eerlijk goed eten. Het nieuwe "Green Living"...
Lees verder
Alpen | Stormachtig weer start van winterse periode

Alpen | Stormachtig weer start van winterse periode

Op dit moment liggen de Alpen nog in de zachtere lucht, maar vanaf het weekend weet koudere lucht de Alpen weer te bereiken. En het wordt niet alleen kouder, regionaal kan in de bergen een flink pak sneeuw vallen. Dat gaat niet rustig verlopen met een krachtige tot stormachtige wind...
Lees verder

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer