klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Het weerbeeld blijft komend weekend fraai maar na het weekend komt er een omslag. De hele Alpen zullen te maken krijgen met sneeuwval en hierbij zal het ook kouder worden. Zullen de dalen weer wit kleuren?

Mooi weer dit weekend

Afgelopen dagen was er sprake van Kaiserwetter in de Alpen en het zuiden heeft mogen genieten van wat verse sneeuw. Dit weekend blijft het fraaie weer aanhouden door invloeden van een hogedrukgebied west van Schotland. De wind blijft stilliggen en alleen in de dalen is er op sommige plekken wat lage bewolking die zich gedurende de dag oplost.

Met een noordelijke stroming wordt er op zondag koude lucht naar de Alpen gevoerd. Temperaturen kunnen overdag op 1500 meter hoogte tot onder de -5 graden komen in de Noord-Alpen. In de Zuid-Alpen is het nog net wat warmer. In het noordoosten is er gedurende de dag hardnekkige bewolking.

Weersomslag

Na het weekend komt er verandering in het weerbeeld en komt er een einde aan fraaie weer. Het westen van de Alpen heeft op maandag nog te maken met zon maar in het oosten neemt de bewolking toe. In de Oost-Alpen kan er lokaal 5cm sneeuw vallen. De sneeuwvalgrens ligt hierbij op 750 tot 1000 meter.

Dinsdag zal de dag droog beginnen met vrijwel overal bewolking. Aan het einde van de middag begint de sneeuwdump al voor het westen van de Alpen. Een lagedrukgebied dat zich dinsdag vanuit Denemarken richting het oosten verplaatst versterkt zich.

In de nacht van dinsdag op woensdag bereikt een koufront van deze storing de Alpen en trekt over van west naar oost.

De sneeuwvalgrens zakt tot nul meter in de Noord-Alpen, dus ook de dalen worden voorzien van een verse laag sneeuw. In de Zuid-Alpen ligt de sneeuwvalgrens nog rond de 1000 meter.

Vrijwel de hele Alpen zullen te maken krijgen met sneeuwval. Vooral na de langdurige droogte in de Franse Alpen komt dit niet slecht uit. In de omgeving van Alpe d’Huez kan er zo’n 30cm sneeuw vallen. Maar ook de Oost-Alpen krijgen er een flinke laag bij. Aan de zuidkant van de Alpen worden de laagste hoeveelheden sneeuw verwacht.  

Windsnelheden nemen met het binnentrekken van het front ook flink toe. Vooral op hoog gelegen bergtoppen kan het hard waaien, waarbij het met temperaturen flink onder het vriespunt erg koud aan kan voelen.

Meer sneeuw?

Wat er na het binnentrekken van het koufront in de nacht van dinsdag en woensdag gebeurt is nog onzeker. Het ECMWF model verwacht dat een storing boven de Atlantische Oceaan zal zorgen voor sneeuw op woensdag en donderdag. Dit zal gebeuren dankzij het overtrekken van een warmtefront. Hierbij zal de nulgradengrens wel weer stijgen tot boven de 1500 meter en de sneeuwvalgrens zal ook hoger liggen dan op dinsdag nacht.

Het GFS model verwacht dat het woensdag overdag en donderdag droog blijft. Vanaf vrijdag en in het weekend wordt er veel sneeuw verwacht. Hoeveel sneeuw dit zal zijn is nog onzeker maar de kans op sneeuw is groot.

Ook ligt er een groot verschil in de verwachte temperaturen tussen de twee modellen. Het GFS model verwacht temperaturen onder de -5 graden op 1500 meter hoogte op donderdag, terwijl ECMWF op dezelfde hoogte temperaturen van 6 graden verwacht, een verschil van ongeveer 10 graden. Dit grote verschil tussen de modellen komt vooral door de locatie van de storing boven de Atlantische Oceaan.

Komt de storing wat noordelijker te liggen, dan bereikt het warmtefront de Alpen al op woensdag, dan valt er sneeuw en is de lucht warm. Ligt de storing wat zuidelijker, dan bereikt het warmtefront de Alpen pas later en blijft het langer koud.

Spannend weer wordt het dus de komende week! Blijf op de hoogte van de veranderingen in de volgende weerberichten. Meer over wintersport lees je op Snowrepublic.nl


LEESTIPS VAN ONZE REDACTIE

(Visited 4.419 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer