Advertentie 

Het weerbeeld blijft komend weekend fraai maar na het weekend komt er een omslag. De hele Alpen zullen te maken krijgen met sneeuwval en hierbij zal het ook kouder worden. Zullen de dalen weer wit kleuren?

Mooi weer dit weekend

Afgelopen dagen was er sprake van Kaiserwetter in de Alpen en het zuiden heeft mogen genieten van wat verse sneeuw. Dit weekend blijft het fraaie weer aanhouden door invloeden van een hogedrukgebied west van Schotland. De wind blijft stilliggen en alleen in de dalen is er op sommige plekken wat lage bewolking die zich gedurende de dag oplost.

Met een noordelijke stroming wordt er op zondag koude lucht naar de Alpen gevoerd. Temperaturen kunnen overdag op 1500 meter hoogte tot onder de -5 graden komen in de Noord-Alpen. In de Zuid-Alpen is het nog net wat warmer. In het noordoosten is er gedurende de dag hardnekkige bewolking.

Weersomslag

Na het weekend komt er verandering in het weerbeeld en komt er een einde aan fraaie weer. Het westen van de Alpen heeft op maandag nog te maken met zon maar in het oosten neemt de bewolking toe. In de Oost-Alpen kan er lokaal 5cm sneeuw vallen. De sneeuwvalgrens ligt hierbij op 750 tot 1000 meter.

Dinsdag zal de dag droog beginnen met vrijwel overal bewolking. Aan het einde van de middag begint de sneeuwdump al voor het westen van de Alpen. Een lagedrukgebied dat zich dinsdag vanuit Denemarken richting het oosten verplaatst versterkt zich.

In de nacht van dinsdag op woensdag bereikt een koufront van deze storing de Alpen en trekt over van west naar oost.

De sneeuwvalgrens zakt tot nul meter in de Noord-Alpen, dus ook de dalen worden voorzien van een verse laag sneeuw. In de Zuid-Alpen ligt de sneeuwvalgrens nog rond de 1000 meter.

Vrijwel de hele Alpen zullen te maken krijgen met sneeuwval. Vooral na de langdurige droogte in de Franse Alpen komt dit niet slecht uit. In de omgeving van Alpe d’Huez kan er zo’n 30cm sneeuw vallen. Maar ook de Oost-Alpen krijgen er een flinke laag bij. Aan de zuidkant van de Alpen worden de laagste hoeveelheden sneeuw verwacht.  

Windsnelheden nemen met het binnentrekken van het front ook flink toe. Vooral op hoog gelegen bergtoppen kan het hard waaien, waarbij het met temperaturen flink onder het vriespunt erg koud aan kan voelen.

Meer sneeuw?

Wat er na het binnentrekken van het koufront in de nacht van dinsdag en woensdag gebeurt is nog onzeker. Het ECMWF model verwacht dat een storing boven de Atlantische Oceaan zal zorgen voor sneeuw op woensdag en donderdag. Dit zal gebeuren dankzij het overtrekken van een warmtefront. Hierbij zal de nulgradengrens wel weer stijgen tot boven de 1500 meter en de sneeuwvalgrens zal ook hoger liggen dan op dinsdag nacht.

Het GFS model verwacht dat het woensdag overdag en donderdag droog blijft. Vanaf vrijdag en in het weekend wordt er veel sneeuw verwacht. Hoeveel sneeuw dit zal zijn is nog onzeker maar de kans op sneeuw is groot.

Ook ligt er een groot verschil in de verwachte temperaturen tussen de twee modellen. Het GFS model verwacht temperaturen onder de -5 graden op 1500 meter hoogte op donderdag, terwijl ECMWF op dezelfde hoogte temperaturen van 6 graden verwacht, een verschil van ongeveer 10 graden. Dit grote verschil tussen de modellen komt vooral door de locatie van de storing boven de Atlantische Oceaan.

Komt de storing wat noordelijker te liggen, dan bereikt het warmtefront de Alpen al op woensdag, dan valt er sneeuw en is de lucht warm. Ligt de storing wat zuidelijker, dan bereikt het warmtefront de Alpen pas later en blijft het langer koud.

Spannend weer wordt het dus de komende week! Blijf op de hoogte van de veranderingen in de volgende weerberichten. Meer over wintersport lees je op Snowrepublic.nl


LEESTIPS VAN ONZE REDACTIE

(Visited 4.584 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier