klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Afgelopen dagen was het prachtig weer in de Alpen en de wintersportcondities waren optimaal, zeker in Oostenrijk na de sneeuwdump. Dit fraaie weerbeeld blijft voorlopig nog even aanhouden. Het hogedrukgebied dat zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan tot aan Oost-Europa zorgt voor droog weer, zon en weinig wind.

Zachte lucht op komst

Vandaag en morgen verlopen nog koud. Het vriest in de nacht van donderdag op vrijdag nog een graad of 5 op 1500 meter hoogte. In de loop van vrijdag trekt een bel met zachte lucht zich van west naar oost over de Alpen. Hierbij zal de nul-gradengrens flink stijgen. Vandaag ligt deze nog onder de 1000 meter, maar op zaterdag loopt het op naar 2000 meter in de West-Alpen. Op het hoogtepunt op zondag bereikt de nul-gradengrens zelfs de 3000 meter. In het oosten van Oostenrijk, in Salzburgerland, blijft het wat kouder en ligt de vorstgrens zaterdag nog rond de 1000 meter en zondag ligt het net iets hoger.  

Brienzwiler, Zwitserland op woensdag.

Een beetje sneeuw voor Oostenrijk

In het weekend beweegt een lagedrukgebied vanuit het zuiden van Zweden richting Oekraïne. Een uitloper van een front van deze storing weet het oosten van Oostenrijk te bereiken. De sneeuwvalgrens ligt dan rond de 800 meter en met name het gebied ten oosten van Salzburg zal een dun laagje verse sneeuw krijgen. Veel sneeuw wordt er echter niet verwacht. Het front brengt niet alleen neerslag met zich mee maar het zal vooral op hoogte ook harder waaien.

In de rest van de Alpen heeft het hogedrukgebied de overhand. Zaterdag ochtend kan hier en daar wat hoge bewolking overtrekken, maar dit lost gedurende de dag op. Het zonnige weerbeeld keert dan weer terug.

Hier is het hogedrukgebied boven Midden-Europa te zien. Een front zal het oosten van Oostenrijk bereiken in het weekend. (Bron: Knmi.nl)

Droog en zonnig ook na het weekend

Het ziet er naar uit dat na het weekend het weerbeeld niet veel zal veranderen. Meerdere lagedrukgebieden trekken over het noorden van Europa, maar het hogedrukgebied dat zich boven Midden-Europa heeft genesteld houdt stand. Hierdoor blijven storingen met slecht weer op afstand. Dit betekent dat ook de komende week zonovergoten zal zijn in de hele Alpen.  

De zachte lucht blijft in ieder geval tot en met het komende weekend boven de Alpen hangen. Op het volgende plaatje is de 850hPa (ongeveer 1500m hoogte) anomalie in vergelijking tot het 30-jarige gemiddelde te zien voor dinsdag. Het is in de Alpen op deze hoogte 10-12 graden warmer dan het klimatologisch gemiddelde. Met de zon erbij zal het bijna als voorjaar aanvoelen. Bijvoorbeeld in het skigebied La Plagne op 2300m hoogte wordt er een maximumtemperatuur van 6 graden verwacht overdag. Door de heldere omstandigheden zal het kwik ’s nachts wel net onder het vriespunt liggen.

850hPa temperatuur anomalie. (Bron: wxcharts.com)

Het zal dus de komende week heerlijk weer zijn om te genieten van de zon in de Alpen. Maar helaas zal er van winterse neerslag geen sprake zijn, wat minder goed nieuws is voor de liefhebbers van poedersneeuw.

(Visited 2.995 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer