Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Afgelopen dagen was het prachtig weer in de Alpen en de wintersportcondities waren optimaal, zeker in Oostenrijk na de sneeuwdump. Dit fraaie weerbeeld blijft voorlopig nog even aanhouden. Het hogedrukgebied dat zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan tot aan Oost-Europa zorgt voor droog weer, zon en weinig wind.

Zachte lucht op komst

Vandaag en morgen verlopen nog koud. Het vriest in de nacht van donderdag op vrijdag nog een graad of 5 op 1500 meter hoogte. In de loop van vrijdag trekt een bel met zachte lucht zich van west naar oost over de Alpen. Hierbij zal de nul-gradengrens flink stijgen. Vandaag ligt deze nog onder de 1000 meter, maar op zaterdag loopt het op naar 2000 meter in de West-Alpen. Op het hoogtepunt op zondag bereikt de nul-gradengrens zelfs de 3000 meter. In het oosten van Oostenrijk, in Salzburgerland, blijft het wat kouder en ligt de vorstgrens zaterdag nog rond de 1000 meter en zondag ligt het net iets hoger.  

Brienzwiler, Zwitserland op woensdag.

Een beetje sneeuw voor Oostenrijk

In het weekend beweegt een lagedrukgebied vanuit het zuiden van Zweden richting Oekraïne. Een uitloper van een front van deze storing weet het oosten van Oostenrijk te bereiken. De sneeuwvalgrens ligt dan rond de 800 meter en met name het gebied ten oosten van Salzburg zal een dun laagje verse sneeuw krijgen. Veel sneeuw wordt er echter niet verwacht. Het front brengt niet alleen neerslag met zich mee maar het zal vooral op hoogte ook harder waaien.

In de rest van de Alpen heeft het hogedrukgebied de overhand. Zaterdag ochtend kan hier en daar wat hoge bewolking overtrekken, maar dit lost gedurende de dag op. Het zonnige weerbeeld keert dan weer terug.

Hier is het hogedrukgebied boven Midden-Europa te zien. Een front zal het oosten van Oostenrijk bereiken in het weekend. (Bron: Knmi.nl)

Droog en zonnig ook na het weekend

Het ziet er naar uit dat na het weekend het weerbeeld niet veel zal veranderen. Meerdere lagedrukgebieden trekken over het noorden van Europa, maar het hogedrukgebied dat zich boven Midden-Europa heeft genesteld houdt stand. Hierdoor blijven storingen met slecht weer op afstand. Dit betekent dat ook de komende week zonovergoten zal zijn in de hele Alpen.  

De zachte lucht blijft in ieder geval tot en met het komende weekend boven de Alpen hangen. Op het volgende plaatje is de 850hPa (ongeveer 1500m hoogte) anomalie in vergelijking tot het 30-jarige gemiddelde te zien voor dinsdag. Het is in de Alpen op deze hoogte 10-12 graden warmer dan het klimatologisch gemiddelde. Met de zon erbij zal het bijna als voorjaar aanvoelen. Bijvoorbeeld in het skigebied La Plagne op 2300m hoogte wordt er een maximumtemperatuur van 6 graden verwacht overdag. Door de heldere omstandigheden zal het kwik ’s nachts wel net onder het vriespunt liggen.

850hPa temperatuur anomalie. (Bron: wxcharts.com)

Het zal dus de komende week heerlijk weer zijn om te genieten van de zon in de Alpen. Maar helaas zal er van winterse neerslag geen sprake zijn, wat minder goed nieuws is voor de liefhebbers van poedersneeuw.

(Visited 3.079 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier