Advertentie 

De afgelopen dagen was de winter weer even helemaal terug in de Alpen, maar deze woensdag bereikt zachtere lucht het bergmassief. Het is een aantal dagen wisselvallig en vrij zacht. Maar gelukkig is er voor de late wintersporters onder ons goed nieuws, want vanaf zondag keert de winterkou opnieuw terug met verse sneeuw.

Begin deze week was de winter weer even helemaal terug in de Alpen. Maandag viel er zowel in Oostenrijk als Zwitserland een dik pak sneeuw tot in de dalen. Ook vroor het afgelopen nacht nog matig tot lokaal streng. Maar inmiddels ligt er een warmtefront over de Alpen en keert de zachtere luchtsoort terug.

Lenteachtige temperaturen deze week

Vandaag ligt er een warmtefront over de Alpen. Dit front is niet heel actief maar veroorzaakt vooral veel bewolking en in Oostenrijk een vlokje sneeuw of spatje regen. Daarbij zien we grote verschillen tussen het westen en oosten van de Alpen. In de Franse Alpen schijnt achter het front de zon al uitbundig en stijgt het kwik op 1500 meter naar 8 of 9 graden boven nul. In de Oostenrijkse en Sloveense Alpen ligt het kwik aan het begin van de middag nog net onder nul op deze hoogte. Uiteindelijk stroomt ook hier de zachtere lucht binnen waardoor vanavond nog de temperatuur op deze hoogte stijgt naar 6 of 7 graden boven nul. 

Morgen ligt het gehele Alpengebied in de zachtere luchtsoort. We zien lenteachtige temperaturen, in de dalen kan het 13 tot 18 graden worden. Maar mooi is het weerbeeld niet overal in de Alpen. Zo trekken over Zwitserland en Oostenrijk enkele stevige buien, lokaal met onweer of hagel. De sneeuwgrens ligt daarbij rond de 2000 meter. Droger en zonniger is het in Italiaanse en Franse Alpen, hier blijft het op een enkele bui na zo goed als droog. Ook schijnt hier geregeld de zon.

Lente in Samnaun, Zwitserland

Vrijdag trekt een ‘koufront’ van west naar oost over het bergmassief. Het is langere tijd bewolkt met neerslag. Toch is van duidelijk kouder weer nog niet echt sprake, want de sneeuwgrens zakt namelijk naar 1800 meter. In de dalen stijgt het kwik zelfs achter het front nog naar waarden in de dubbele cijfers. Vervolgens trekken achter het front talloze buien vooral Zwitserland binnen. Hier kan ook veel wind komen te staan. 

Dit weekend komt de winter terug

Het zachtere weer is slechts van korte duur, want winterkou uit Noord-Europa zakt dit weekend alweer af richting de Alpen. Deze koudere luchtsoort is gekoppeld aan een lagedrukgebied die vrijdag nog boven de Benelux ligt. Dit lagedrukgebied zakt zaterdag af richting de Alpenland en komt zondag al boven de Balkan te liggen. Hierdoor draait de stroming van west op vrijdag naar noordoost op zondag. Vooral zaterdag op zondag gaat er veel neerslag vallen aan de noordkant als de koudere luchtsoort binnen komt. Het gaat weer wit worden tot in de dalen van onder andere Oostenrijk en Zwitserland. 

Wil jij nog naar de sneeuw deze lente? Bekijk dan tips en aanbiedingen op Snowrepublic.nl

(Visited 2.113 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier