klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De afgelopen dagen is er geregeld geschreven over de nordstau die deze plaats gaat vinden in de Alpen. De verwachtingen wisselen deze dagen nog wel in hoe ver westelijke de sneeuwdump gaat komen. De laatste modellen laten de meeste sneeuw namelijk steeds oostelijker komen. Laten we eens de laatste modellen bekijken.

Verse sneeuw

Na een vrij zonnig een aangenaam wintersportweekend is er de afgelopen 24 uur weer verse sneeuw in delen van de Alpen gevallen. Vooral in delen van Oostenrijk en het oostelijk deel van Zwitserland kregen te maken met wat sneeuwval. Geen grote hoeveelheden, maar goed genoeg om de pistes weer mooi aan te laten witten. Dit ging overigens gepaard met een stevige wind en de weersverandering was gedurende de dag goed te volgen. Collega Maarten Minkman is momenteel in Saalbach en legde deze beelden daar vast:

De wind speelde gisteren al een grote rol en dat zal de komende dagen nog meer worden.

Veel sneeuw in Oostenrijk

Dankzij de invloed van een hogedrukgebied valt er vandaag weinig sneeuw, maar de bewolking heeft wel de overhand. Morgen komt de noordwestelijke stroming al iets beter op gang. De vochtigere lucht die richting de Alpen stroomt kan vooral in de oostelijke delen al wat sneeuw brengen. Met wat geluk valt er in delen van Oostenrijk, zoals Salzburgerland en Tirol een cm of 20 verse sneeuw bij.

De grote dump volgt echter op donderdag, tenminste als we het Duitse Icon model volgen. Dit model laat de sneeuwhoeveelheden het sterkst oplopen en komt ook het meest westelijk. De sneeuwhoeveelheden in delen van Oostenrijk kunnen volgens dit model oplopen tot meer dan een meter en t/m het weekend zou het zelfs op kunnen lopen tot ruim 1,5 meter. Bizarre hoeveelheden en het is dan ook nog maar de vraag of het zover zal komen. Hier komt ook het oosten van Zwitserland nog flink in de sneeuw terecht en kan het lokaal ook oplopen tot ruim 30 cm verse sneeuw.

Andere modellen zijn minder scheutig en komen nog wat oostelijker met de sneeuw. Zwitserland valt dan zelfs bijna helemaal buiten de boot. Er valt nog wel wat sneeuw, maar veel meer dan een cm of 10 hoeft er dan niet verwacht te worden. Nogmaals, het is nog geen gelopen race, de onzekerheden zijn nog duidelijk aanwezig. Per run wordt de sneeuw verder naar het oosten berekend.

Het is geen klassieke noordweststroming en dus geen klassieke nordstau. De lucht is wel vochtig, maar van origine niet heel koud. De sneeuwvalgrens komt dan ook niet heel laag. Over het algemeen ligt deze grens tussen de 800 en 1000 meter, maar zal door neerslagafkoeling uiteindelijk nog wel kunnen zakken tot rond de 600 meter. De lage dalen zullen niet perse met sneeuw te maken krijgen. Vrijdag en vooral zaterdag loopt deze grens duidelijk verder omhoog. Regionaal zelfs tot rond de 1500 meter.

Zonnige Franse Alpen

Hoe anders is het beeld in met name de Franse Alpen. Hogedruk heeft daar nog veel invloed en daar hoeft geen verse sneeuw verwacht te worden. De zon is daar namelijk de dominante factor. Het is er veelal zonovergoten bij temperaturen overdag net boven het vriespunt. Ook de Italiaanse Alpen hoeven niet perse veel sneeuw te verwachten deze dagen.

De zon draait overuren in het Franse Val Thorens.

Hoe gaan we verder?

Zoals gezegd kunnen de sneeuwhoeveelheden in Oostenrijk t/m het weekend nog wat verder oplopen. Al is het dus met een slag om de arm. We zullen de komende dagen zien hoe de nordstau zich ontwikkelt. Wat wel vrij zeker lijkt is dat in de nieuwe week een hogedrukgebied zich boven het westen van Rusland lijkt te ontwikkelen. Misschien dat de positie nog wat kan schuiven, maar hogedruk lijkt dan wel aan zet te zijn.

Dat betekent voor de Alpen dat het rustig en vrij zonnig weer zal zijn. Zeker in de gebieden waar dan verse sneeuw is gevallen is het die op en top genieten. Tot het zover is, krijgen we dus met een serieuze sneeuwsituatie te maken. We gaan kijken hoeveel sneeuw dat daadwerkelijk gaat opleveren. De komende dagen volgen uiteraard meer updates.

Hogedruk is in de nieuwe week aan zet.

Foto hoofpagina: Maarten Minkman.

(Visited 4.762 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer