Ten eerste, namens het hele team van Alpenweerman; gelukkig nieuwjaar! Qua weer begint ook het nieuwe jaar extreem zacht. Deze week zullen de wintersport liefhebbers nog even uit moeten zitten. Echter gloort er aan de horizon wel hoop op een weersomslag.

Temperatuur record in Zwitserland

Dat het nieuwe jaar zacht is begonnen in de Alpen moge duidelijk zijn, de Zwitserse meteo dienst liet daar gisteren geen twijfel over bestaan. Aan het begin van de middag slingerde de meteoroloog van dienst een twitter bericht de wereld in dat het voor het eerst 20 graden is geworden aan de Alpen noordkant in januari. Nog nooit eerder is dat voorgekomen sinds het begin van de metingen.

Dit heeft natuurlijk te maken met de extreem zachte lucht, maar ook door de föhn die het kwik nog een extra duwtje in de rug naar boven gaf. De aangevoerde lucht vanuit het zuidwesten botst tegen de zuidwest zijde van het Alpen massief, gaat stijgen en droogt door condensatie verder uit. Aan de noordzijde kan de dalende droge lucht snel opwarmen. Vandaag is de laatste dag dat er sprake is van föhn aan de Alpen noordzijde. Op onderstaande foto van Johanns Alpenweer op Twitter is de föhn in Zwitserland goed te zien. Ook valt hier het sneeuwarme dal op, deze week gaat dat nog niet veranderen, maar er komt hoop!

Geen goede wintersportcondities

Vandaag blijft het verder droog en aanhoudend zacht. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar hierbij af. De meeste zon is vandaag weggelegd voor het noorden van Zwitserland, Voralberg en het zuidwesten van Oostenrijk. De vorstgrens ligt veelal boven de 2000 meter. Nog steeds is het hogedruk wat het weer regisseert in de Alpen en daarmee storingen die sneeuw kunnen brengen op afstand houdt. Deze week zal uitzitten worden voor de wintersportliefhebbers. Het weer lijkt erg dat van vorige week, veelal zacht en droog. De condities zullen er op de lagere pistes dan zeker ook niet beter op worden. De omslagfoto van dit artikel vond ik daarom nogal passend; het zal vooral sneeuw vanaf de hogere plekken, aangemaakt door de sneeuwkanonnen, naar beneden uitrijden worden. Het skiën of snowboarden langs de groene hellingen zal niet bijdragen aan een fijne wintersportbeleving.

Pakken we de weerkaart van het KNMI erbij dan zien we duidelijk het overheersende hogedrukgebied liggen boven de Balkan. Een zwak front trekt morgen van noordwest naar zuidoost over de Alpen en zal morgen in ieder geval een bewolkte dag opleveren. Neerslag gaat er wel vallen, maar veel zal dit niet zijn. Daarnaast gaat door de kracht van het hogedrukgebied ook steeds meer de fut eruit. Sneeuw verwacht ik pas vanaf 1800 meter, maar nogmaals, veel zal het (helaas) niet zijn. De aangevoerde lucht achter het front is wel wat kouder en omdat ook de föhn aan de noordkant gaat liggen gaat de vorstgrens wel wat dalen. Het zal niet genoeg zijn om de hellingen weer winters te krijgen, de dalen blijven helaas ook groen.

Woensdag beloofd overal een droge dag te worden met vooral in de Franse en Italiaanse Alpen volop zon. Op donderdag krijgen Zwitserland en Oostenrijk wederom te maken met een zwak front. Deze geeft veel bewolking en wat lichte regen, boven de 1800 meter kan dat sneeuw zijn. Ook helaas nu stelt het niet veel voor. Vrijdag weer een droge dag met meer zon, vooral in Frankrijk, Italië en Zwitserland. Kortom; een vrij droge week met zacht weer zonder sneeuw van betekenis. Ja, het schrijven van een Alpenweerbericht is weleens leuker geweest.

Hoop op een omslag met sneeuw neemt toe

Kijken we wat verder vooruit naar het weekend en volgende week, dan lijkt er een einde te komen aan deze ellende voor de wintersporters. De hogedruk lijkt de regie te gaan verliezen. Zowel het Europese als het Amerikaanse weermodel zijn het erover eens dat er een omslag aan zit te komen. De straalstroom lijkt precies boven de Alpen te komen liggen. Hierdoor zal het een komen en gaan worden van storingen vanaf de oceaan en kan er flink wat neerslag vallen. Voor meer informatie over wat de straalstroom is, klik zeker even op de link!

Op dit moment is het nog te onzeker en te ver weg om te zeggen hoeveel sneeuw, waar precies, en vanaf welke hoogte. Maar feit lijkt wel dat er een omslag aan zit te komen. De hoeveelheden kunnen erg wisselen door de windrichting, en dus het optreden of uitblijven van eventuele stau die dump hoeveelheden kunnen veroorzaken. Ook speelt de sneeuwvalgrens een rol, de depressies kunnen zowel tijdelijk koudere als zachtere lucht meenemen en daardoor zal de sneeuwvalgrens nogal erg variabel kunnen worden. Het weertype lijkt in ieder geval erg dynamisch te gaan worden met de nodige sneeuw. Hoopvol nieuws voor de wintersporters. Blijf de ontwikkelingen bij ons volgen, morgen staat er weer een vers Alpenweerbericht klaar. Laat die sneeuw maar snel komen!

(Visited 3.656 times, 2 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer