Er is al veel gezegd over het zeer zachte weer in de Alpen en eigenlijk in heel Europa en dus is het goed om vooruit te kijken. Daar zien we in ieder geval sneeuw in de verwachting en niet alleen op de hogere delen. Voor de kerstvakantie is het te laat, maar het seizoen duurt nog lang.

Nog even zacht

De lagergelegen skigebieden hebben het door het zachte weer van de laatste weken erg moeilijk, vaak is er slechts een witte strook zichtbaar tussen al het groen. Ronduit dramatische skicondities dus, maar op de hogere skigebieden ziet het er nog best aardig uit, zo getuige deze beelden van alpenweerman Sander Engelen uit het Franse Tignes:

Het zachte weer houdt nog even aan. Een hogedrukgebied bepaalt vandaag en zaterdag het weerbeeld in de Alpen. Het blijft daardoor droog en geregeld schijnt de zon. Grote delen van de Alpen hebben vandaag te maken met zonovergoten weer. Op hoogte is het nog uitstekend wintersportweer. Het warmt wel weer aardig op en is de 10 gradengrens zowel vandaag als morgen weer een formaliteit voor de dalen.

Ook zaterdag is het dus zacht en vrij zonnig, al zien we later op de dag wel de bewolking toenemen. Ook zal de wind weer wat gaan toenemen en deels zorgen voor een Südfohn. Dat de bewolking toeneemt is ook een voorbode voor wat er op zondag en na het weekend staat te gebeuren.

Weersomslag op zondag

Vanaf zondag gaan we echt te maken krijgen met een flinke weersomslag en eindelijk gaat er op grote schaal in de Alpen sneeuw vallen, tot in de dalen aan toe. Een koufront trekt later op de zondag vanuit het westen de Alpen over, maar tegelijkertijd ontstaat er ook een laagje boven Zuid-Frankrijk. Deze zal vanaf de zondagmiddag flink wat sneeuw opleveren in zowel de Franse als de Italiaanse Alpen en later ook de Zwitserse Alpen.

Het zal zo aan het einde van de ochtend aanvangen en zo gedurende de dag zich uitspreiden over de Alpen. De sneeuwvalgrens ligt eerst nog tot boven de 1500 meter. In de Franse Alpen ligt de grens rond de 1800 meter. De verwachting is wel dat deze gedurende de dag wat verder zal zakken tot rond de 1000 meter. Op maandag, als het koufront vervolgens gepasseerd is zal de sneeuwvalgrens mogelijk tot ruim onder de 1000 meter zakken. Dan zullen ook de lagere delen mee gaan delen in de sneeuwpret. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws voor de gebieden die het zo ontzettend hard nodig hebben.

De sneeuwval is natuurlijk fantastisch nieuws voor de skigebieden die er naar snakken. De totale sneeuwhoeveelheid kan vanaf zondag flink oplopen. Boven de 1500 meter kan er zomaar 30-40 cm verse sneeuw vallen en regionaal misschien nog wel iets meer. Het is nog niet de grote klapper, maar het is een mooi begin. Ook onder de 1500 meter komt een mooie laag te liggen. Tussen de 1000 en 1500 meter kan dat toch al oplopen naar zo’n 10-20 cm.

Blijft het daarna ook winters?

De sneeuw zal zich maandag ook verder uitbreiden richting de Oostenrijkse Alpen. In die delen kan dan ook een cm of 10 a 20 vallen. En met de dalende sneeuwvalgrens kunnen lagere gebieden zich ook opmaken voor verse sneeuw.

Uiteindelijk zal het maandag in de loop van de dag weer wat droger worden, maar tegen en in de avond en op dinsdag volgt weer nieuwe neerslag.

Hoe het weer zich op de lange termijn zal ontwikkelen is nog wat afwachten. In de loop van de week dringt zachtere lucht zich namelijk alweer op en dat betekent dat de sneeuwgrens voorzichtig weer omhoog kan gaan. De gebieden onder de 1500 meter moeten dan weer gaan vrezen. Tot die tijd is er in ieder geval verse sneeuw onderweg en kan er weer genoten worden van het witte goud. Hoe het zich verder ontwikkelt lezen jullie uiteraard weer bij Alpenweerman!

Foto voorkant: Erik Wagrain.

Meer lezen over wintersport? Lees het laatste nieuws en inspirerende reisverhalen op Snowrepublic.nl

(Visited 6.720 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!