klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De komende dagen speelt de zon de hoofdrol in het weerbeeld en dat is goed nieuws voor de wintersportvakantie voor regio zuid. Halverwege de week nemen de sneeuwkansen toe en in het weekend zou er meer sneeuw kunnen vallen. Er is echter nog veel onzeker.

Hogedrukinvloed

Afgelopen weekend was het al bizar zacht voor februari. In Innsbruck werd zaterdag zelfs een temperatuur gemeten van 21,7 graden en ook in Zwitserland en het zuiden van Duitsland bereikten hoge temperaturen. De gevolgen voor de sneeuw kunnen dan natuurlijk niet uitblijven. In de middag zijn de pistes vaak zwaar en papperig; geen ideale condities.

Ook de eerste dagen van de week zorgt een krachtig hogedrukgebied voor veel zon en hoge temperaturen. In de dalen kan de temperatuur weer oplopen tot ruim 15 graden. De zon draait overuren en dan moet je er echt op tijd bij zijn wil je goede pistes hebben. Gedurende de nacht koelt het nog wel flink af; dan kan het nog gemakkelijk vriezen. De ochtend is dan ook de beste periode om kilometers te maken. Zowel vandaag als morgen schijnt de zon volop, woensdag gaat er wat veranderen.

De zon doet vandaag weer goede zaken, maar tegelijkertijd is ook het effect zichtbaar van weinig sneeuw en veel zon. De bruine ‘vlekken’ zijn al zichtbaar door de sneeuw heen.

Sneeuw

Het hogedrukgebied schuift woensdag oostwaarts en maakt zo plaats voor lagedrukgebieden en de daarbij behorende storingen. Vanuit het westen neemt geleidelijk de bewolking steeds verder toe. Hoe oostelijker, hoe langer de zon blijft schijnen en er opnieuw een prima wintersportdag aan de lijst kan worden toegevoegd. Oostenrijk hoeft zich dan nog weinig zorgen te maken. In de westelijke Alpen volgt voorzichtig wat lichte neerslag. Het stelt weinig voor en beneden de 1800 meter is het ook voornamelijk regen. Daarboven kan een beetje sneeuw vallen.

Woensdagavond en donderdag schuift de neerslag verder oostwaarts en kan her en der wat intensiveren. Veel meer dan 5-10 cm wordt er ook niet verwacht. De sneeuwvalgrens ligt dan tussen de 1600 en 1800 meter. Uiteindelijk zal het donderdag een beetje blijven pruttelen zonder dat er echt veel neerslag valt. Op veel plaatsen blijft het ook droog maar zal de bewolking overheersen.

Verspreid over de Alpen kan wat neerslag vallen. Veel wordt er niet verwacht.

Wat gebeurt er in het weekend?

Wat er vanaf vrijdag gebeurt is nog behoorlijk spannend. De modellen zijn het daar nog verre over eens. Het Duitse Icon model laat vrijdag vanuit het zuiden van Frankrijk een lagedrukgebied richting de Alpen trekken. De aangevoerde lucht is vrij vochtig en als het eenmaal de bergen bereikt kan dat flink wat sneeuw opleveren in het zuiden en westen. Op het moment staat het model hier nog alleen in, maar dat het model ermee komt is wel iets om met een schuin oog in de gaten te houden.

Icon berekent veel sneeuw, maar de andere modellen gaan daar op vrijdag nog niet in mee.

GFS en ECMWF komen vrijdag laat en zaterdag wel met een noordweststroming. Dat ze dit allebei suggeren geeft wel aan dat we er serieus rekening mee moeten houden. In het weekend waarin ook het noorden en midden van Nederland vakantie krijgen kan dus interessant gaan verlopen. Als je zaterdag richting de Alpen rijdt dan kan dat wel iets zijn om rekening mee te houden. Sneeuwkettingen meenemen uit voorzorg lijkt dan ook geen overbodige luxe.

Met de aanvoer van koude lucht betekent het ook dat de dalen weer met sneeuw te maken kunnen krijgen. De sneeuwvalgrens zal dan ook tot rond de 500 meter zakken wat zeker voor de lagergelegen pistes een welkome opsteker is. Dan kan het seizoen nog goed worden afgesloten. Het is echter nog niet zover, en dus moeten we voorzichtig zijn. De modellen zijn de laatste tijd nogal springerig wat betekent dat het nogal vaak verschuift. De komende dagen is het in ieder geval de zon die overheerst en hoe zich verder gaat ontwikkelen blijven we uiteraard volgen in nieuwe Alpenberichten!

Het weekend zou zomaar eens sneeuw van betekenis op kunnen leveren. Tot in de dalen aan toe is dan sneeuw mogelijk.
(Visited 5.664 times, 4 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer