Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Goed nieuws! Begin volgende week valt er op veel plaatsen in de Alpen sneeuw. Tenminste: dat is de verwachting, maar of alle wintersportgebieden er mee te maken krijgen is nog wel even afwachten. De grootste kans op significante sneeuwval maken de Franse en Zwitserse Alpen en dan vooral de west- en noordkant van het massief. De kansen voor Oostenrijk zijn wat kleiner, maar ook daar gaat het volgende week zeer waarschijnlijk sneeuwen.

Ook in Italië valt sneeuw, maar de hoogte van de sneeuwvalgrens is overal nog onzeker. Hopelijk profiteren alle wintersportgebieden van de sneeuw en zijn we verlost van groene alpenweides. Slecht nieuws is er ook, maar daarover later meer in dit bericht..

De verwachte weerkaart voor komende nacht. De Alpenlanden profiteren van hogedruk.

Het is momenteel slecht gesteld met de sneeuw deze kerstvakantie en dan vooral voor de gebieden onder 2000 meter. Daarover is al veel gezegd en ik zal het er niet meer over hebben. Het goede nieuws is dat er begin volgende week sneeuw wordt verwacht, maar ik denk dat dat voor veel vakantiegangers die kerstvakantie hebben te laat komt. Maandag beginnen de scholen weer. Wellicht ga jij pas in de voorjaarsvakantie en tot die tijd kan het nog veel gebeuren.

De sneeuwvalgrens ligt vandaag zo tussen de 1600 en 2000 meter. Doordat er wat neerslag wordt verwacht, valt boven deze waarde al een beetje sneeuw.

Op deze donderdag kan er in Zwitserland en Oostenrijk wat regen vallen, maar op hoogte (boven 1600 meter, zie kaartje hierboven) valt sneeuw. Tot grote hoeveelheden komt het niet en er valt hooguit 5 tot 10 centimeter. Misschien dat er op gunstige plaatsen iets meer valt, maar over het algemeen zijn de neerslaghoeveelheden klein.

De westenwind is duidelijk aanwezig en voert vrij zachte lucht aan. De sneeuw die dan hogerop valt zal dan ook niet echt hechten en wellicht verwaaien. Wat dat betreft is de situatie niet anders dan voorgaande dagen. De zuidkant van de Alpen krijgen geen neerslag en daar schijnt geregeld de zon. Doordat het vrij helder is kan het ook in de nachten wat meer afkoelen en dat is natuurlijk weer goed voor het prepareren van eventuele kunstsneeuw. Ook zaterdag en een deel van zondag verandert er weinig. De zon schijnt geregeld en het blijft droog.

De totale sneeuwval tot zondag. Alleen op deze donderdag kan er wat vallen, vrijdag en zaterdag blijft het droog.

Eindelijk sneeuw!

In de loop van zondag bereikt een eerst storing de Franse Alpen. De sneeuwgrens zal nog niet veel lager zijn dan 2000 meter en dus zullen alleen weer de hogere gebieden te maken krijgen met sneeuwval. Toch stroomt er uiteindelijk koudere lucht de Alpen in en moet de sneeuwvalgrens wel omlaag gaan. Zowel het Europese ECMWF weermodel als het Amerikaanse GFS laten de sneeuwvalgrens flink dalen tot wellicht 1000 meter.

De neerslag trekt maandag dan verder het Alpengebied in en naast de Franse en Zwitserse Alpen krijgen nu ook de Italiaanse Alpen met sneeuw te maken. Mogelijk kleuren ook de bergen in Oostenrijk op dinsdag wit. De kans op sneeuw is in ieder geval in Vorarlberg groter dan in het Salzburgerland.

Is de sneeuw zeker en doen alle weermodellen wel mee?

Helaas en dat is toch wel een belangrijke kanttekening, gaan (nog!) niet alle modellen uit van significante sneeuwval. Het Duitse ICON weermodel komt later met de koude lucht en dan valt veel van de neerslag in vloeibare vorm. Ook het Britse UKMO komt pas tegen dinsdag met de koudere lucht en dan valt alleen sneeuw boven de zuidelijke Alpen. Elders is het dan tot op grote hoogte zacht met op veel plaatsen regen.

Zachte lucht alweer onderweg

Kijken we verder de week in dan komt er alweer zachtere lucht aan en lijken we weer van voren af aan te beginnen. Dit laatste is nog ver weg en daarover ongetwijfeld meer in de komende weerberichten, maar de situatie lijkt slechts tijdelijk te verbeteren.

Woensdag komt er vanuit het zuidwesten zachtere lucht (op hoogte) naar de Alpen en lijken we weer van voren af aan te beginnen. Bron: WXcharts.com.

Laten we met elkaar hopen dat de weerkaarten voor de wintersportliefhebbers nog wat bijdraaien of in ieder geval allemaal voor sneeuw gaan begin volgende week. Dan kan er tenminste een aantal dagen genoten worden van witte pistes. Voor de hogere gebieden, die momenteel druk bezocht worden, is verse sneeuw ook meer dan welkom en daar zullen de condities alleen maar beter worden.

Laten we dus duimen! Morgen lees je hier weer een nieuw weerbericht en hopelijk zijn de weerkaarten dan beter..

Uitgelichte foto: Sander Engelen

(Visited 4.400 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier