Goed nieuws! Begin volgende week valt er op veel plaatsen in de Alpen sneeuw. Tenminste: dat is de verwachting, maar of alle wintersportgebieden er mee te maken krijgen is nog wel even afwachten. De grootste kans op significante sneeuwval maken de Franse en Zwitserse Alpen en dan vooral de west- en noordkant van het massief. De kansen voor Oostenrijk zijn wat kleiner, maar ook daar gaat het volgende week zeer waarschijnlijk sneeuwen.

Ook in Italië valt sneeuw, maar de hoogte van de sneeuwvalgrens is overal nog onzeker. Hopelijk profiteren alle wintersportgebieden van de sneeuw en zijn we verlost van groene alpenweides. Slecht nieuws is er ook, maar daarover later meer in dit bericht..

De verwachte weerkaart voor komende nacht. De Alpenlanden profiteren van hogedruk.

Het is momenteel slecht gesteld met de sneeuw deze kerstvakantie en dan vooral voor de gebieden onder 2000 meter. Daarover is al veel gezegd en ik zal het er niet meer over hebben. Het goede nieuws is dat er begin volgende week sneeuw wordt verwacht, maar ik denk dat dat voor veel vakantiegangers die kerstvakantie hebben te laat komt. Maandag beginnen de scholen weer. Wellicht ga jij pas in de voorjaarsvakantie en tot die tijd kan het nog veel gebeuren.

De sneeuwvalgrens ligt vandaag zo tussen de 1600 en 2000 meter. Doordat er wat neerslag wordt verwacht, valt boven deze waarde al een beetje sneeuw.

Op deze donderdag kan er in Zwitserland en Oostenrijk wat regen vallen, maar op hoogte (boven 1600 meter, zie kaartje hierboven) valt sneeuw. Tot grote hoeveelheden komt het niet en er valt hooguit 5 tot 10 centimeter. Misschien dat er op gunstige plaatsen iets meer valt, maar over het algemeen zijn de neerslaghoeveelheden klein.

De westenwind is duidelijk aanwezig en voert vrij zachte lucht aan. De sneeuw die dan hogerop valt zal dan ook niet echt hechten en wellicht verwaaien. Wat dat betreft is de situatie niet anders dan voorgaande dagen. De zuidkant van de Alpen krijgen geen neerslag en daar schijnt geregeld de zon. Doordat het vrij helder is kan het ook in de nachten wat meer afkoelen en dat is natuurlijk weer goed voor het prepareren van eventuele kunstsneeuw. Ook zaterdag en een deel van zondag verandert er weinig. De zon schijnt geregeld en het blijft droog.

De totale sneeuwval tot zondag. Alleen op deze donderdag kan er wat vallen, vrijdag en zaterdag blijft het droog.

Eindelijk sneeuw!

In de loop van zondag bereikt een eerst storing de Franse Alpen. De sneeuwgrens zal nog niet veel lager zijn dan 2000 meter en dus zullen alleen weer de hogere gebieden te maken krijgen met sneeuwval. Toch stroomt er uiteindelijk koudere lucht de Alpen in en moet de sneeuwvalgrens wel omlaag gaan. Zowel het Europese ECMWF weermodel als het Amerikaanse GFS laten de sneeuwvalgrens flink dalen tot wellicht 1000 meter.

De neerslag trekt maandag dan verder het Alpengebied in en naast de Franse en Zwitserse Alpen krijgen nu ook de Italiaanse Alpen met sneeuw te maken. Mogelijk kleuren ook de bergen in Oostenrijk op dinsdag wit. De kans op sneeuw is in ieder geval in Vorarlberg groter dan in het Salzburgerland.

Is de sneeuw zeker en doen alle weermodellen wel mee?

Helaas en dat is toch wel een belangrijke kanttekening, gaan (nog!) niet alle modellen uit van significante sneeuwval. Het Duitse ICON weermodel komt later met de koude lucht en dan valt veel van de neerslag in vloeibare vorm. Ook het Britse UKMO komt pas tegen dinsdag met de koudere lucht en dan valt alleen sneeuw boven de zuidelijke Alpen. Elders is het dan tot op grote hoogte zacht met op veel plaatsen regen.

Zachte lucht alweer onderweg

Kijken we verder de week in dan komt er alweer zachtere lucht aan en lijken we weer van voren af aan te beginnen. Dit laatste is nog ver weg en daarover ongetwijfeld meer in de komende weerberichten, maar de situatie lijkt slechts tijdelijk te verbeteren.

Woensdag komt er vanuit het zuidwesten zachtere lucht (op hoogte) naar de Alpen en lijken we weer van voren af aan te beginnen. Bron: WXcharts.com.

Laten we met elkaar hopen dat de weerkaarten voor de wintersportliefhebbers nog wat bijdraaien of in ieder geval allemaal voor sneeuw gaan begin volgende week. Dan kan er tenminste een aantal dagen genoten worden van witte pistes. Voor de hogere gebieden, die momenteel druk bezocht worden, is verse sneeuw ook meer dan welkom en daar zullen de condities alleen maar beter worden.

Laten we dus duimen! Morgen lees je hier weer een nieuw weerbericht en hopelijk zijn de weerkaarten dan beter..

Uitgelichte foto: Sander Engelen

(Visited 4.269 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer