Advertentie 

De afgelopen week is er regelmatig verse sneeuw gevallen. In de komende periode wordt er weinig nieuwe sneeuw verwacht, maar het is wel koud in de Alpen. De wintersportcondities zijn wel uitstekend.

Mooie omstandigheden

De afgelopen dagen is er sneeuw van betekenis gevallen in de Alpen en dan met name in de westelijke Alpen. Ook elders is wel wat sneeuw gevallen, maar zijn het geen bijzonder grote hoeveelheden. De skidondities zijn uiteraard wel sterk verbeterd ten opzichte van eerder deze maand. Het levert ook mooie beelden op. Zo is collega Edwin Hagenouw in het Oostenrijkse Lech en Rob Koenders in het Hochkönig. Hieronder een paar mooie beelden van de afgelopen dagen:

Rustige, maar koude condities

De komende dagen bevinden de Alpen zich in redelijk rustige condities. Hogedrukgebieden houden grote storingen op afstand. Alleen af en toe kan een apart laagje voor wat winterse neerslag zorgen. Grote hoeveelheden worden daarbij niet verwacht.

Vandaag zien we met enige regelmaat de zon, vooral in de Zwitserse en Franse Alpen doet de zon goede zaken. In Oostenrijk heeft de zon het wat moeilijker en valt zelfs nog een beetje lichte sneeuwval. Uiteindelijk wordt het vanavond overal droog en bij vrij heldere condities kan het flink afkoelen. Boven een sneeuwdek kan de temperatuur zomaar dalen tot ruim 20 graden onder het vriespunt.

Morgen zien we eigenlijk een vergelijkbaar weerbeeld met geregeld zon, maar her en der ook een bewolkte start door lage bewolking. In de ochtend blijft het droog, maar later op de dag zou er voorzichtig toch wat lichte sneeuw kunnen vallen. Vooral in de noordelijke delen. Veel stelt het overigens niet voor, maar bij temperatuur rond het vriespunt zal het overal in de vorm van sneeuw vallen.

Het is behoorlijk koud in de Alpen met ’s nachts strenge tot zeer strenge vorst, maar ook overdag ligt de temperatuur veelal rond of zelfs iets onder het vriespunt. Op de pistes vriest het ook overdag matig. De neerslag die valt zal dan altijd als sneeuw vallen.

Koud weekend

Het weekend zal koud van start gaan. Zaterdagochtend kan het in de Alpen boven een sneeuwdek gemakkelijk 20 tot lokaal zelfs 30 graden vriezen. Als je dan de pistes op gaat is het belangrijk je dik aan te kleden. Uiteraard loopt de temperatuur wel wat op gedurende de dag, maar het blijft veelal matig (kouder dan -5) vriezen. De meeste zon is zaterdag voor de westelijke Alpen bestemd. In het oosten komt vaker bewolking voor en is zelfs wat lichte sneeuwval mogelijk. Opnieuw zijn de hoeveelheden verwaarloosbaar.

Zondag trekt een lagedrukgebied retrograad Duitsland binnen. Vooral in Duitsland valt dan sneeuw, maar ook de noordelijke Alpen krijgen hier een schampschot van mee. De Zwitserse en Oostenrijkse Alpen kunnen dan wat sneeuw verwachten. Overigens zullen de hoeveelheden ook weer niet groot zijn, maar met een beetje geluk kan er op een aantal plaatsen 5 tot lokaal 10 cm vallen (afhankelijk van hoe noordelijk het neerslaggebied zal door trekken).

Overigens zal het ook dan nog steeds flink koud zijn de Alpen. Na het weekend wordt het geleidelijk wat minder koud. De temperatuur op 850 hPa zal gaan stijgen en dat is dan ook aan het aardoppervlak te merken. De invloed van hogedruk wordt tegelijkertijd een stuk groter. Na het weekend gaat de zon overal flink schijnen en kan dus ook Oostenrijk zich weer opmaken voor schitterende wintersportcondities.

Winters in de Benelux

Niet alleen in de Alpen is het winter, maar ook de Benelux bevindt zich in koude, winterse condities. Afgelopen nacht trok daar een zogenaamde Polar Low over en dat leverde in vooral het oosten van Brabant en in Limburg de nodige sneeuw op. Het was vanochtend flink druk op de weg vanwege de sneeuw en de daarbij behorende gladheid.

Ook komende nacht en vooral vrijdagochtend kan er weer sneeuw van betekenis vallen als een nieuw laagje over de Noordzee naar het zuiden trekt. In vooral het zuiden en oosten kan er dan plaatselijk weer een cm of 5 aan sneeuw vallen. Collega Sebastiaan Aarts heeft hier een uitgebreid artikel over geschreven.

Vooral het oosten en zuiden maken kans op sneeuw. De exacte koers van het laagje is nog wat onzeker, maar regionaal kan het tot 5 cm sneeuw komen.
(Visited 3.997 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer