De afgelopen week is er regelmatig verse sneeuw gevallen. In de komende periode wordt er weinig nieuwe sneeuw verwacht, maar het is wel koud in de Alpen. De wintersportcondities zijn wel uitstekend.

Mooie omstandigheden

De afgelopen dagen is er sneeuw van betekenis gevallen in de Alpen en dan met name in de westelijke Alpen. Ook elders is wel wat sneeuw gevallen, maar zijn het geen bijzonder grote hoeveelheden. De skidondities zijn uiteraard wel sterk verbeterd ten opzichte van eerder deze maand. Het levert ook mooie beelden op. Zo is collega Edwin Hagenouw in het Oostenrijkse Lech en Rob Koenders in het Hochkönig. Hieronder een paar mooie beelden van de afgelopen dagen:

Rustige, maar koude condities

De komende dagen bevinden de Alpen zich in redelijk rustige condities. Hogedrukgebieden houden grote storingen op afstand. Alleen af en toe kan een apart laagje voor wat winterse neerslag zorgen. Grote hoeveelheden worden daarbij niet verwacht.

Vandaag zien we met enige regelmaat de zon, vooral in de Zwitserse en Franse Alpen doet de zon goede zaken. In Oostenrijk heeft de zon het wat moeilijker en valt zelfs nog een beetje lichte sneeuwval. Uiteindelijk wordt het vanavond overal droog en bij vrij heldere condities kan het flink afkoelen. Boven een sneeuwdek kan de temperatuur zomaar dalen tot ruim 20 graden onder het vriespunt.

Morgen zien we eigenlijk een vergelijkbaar weerbeeld met geregeld zon, maar her en der ook een bewolkte start door lage bewolking. In de ochtend blijft het droog, maar later op de dag zou er voorzichtig toch wat lichte sneeuw kunnen vallen. Vooral in de noordelijke delen. Veel stelt het overigens niet voor, maar bij temperatuur rond het vriespunt zal het overal in de vorm van sneeuw vallen.

Het is behoorlijk koud in de Alpen met ’s nachts strenge tot zeer strenge vorst, maar ook overdag ligt de temperatuur veelal rond of zelfs iets onder het vriespunt. Op de pistes vriest het ook overdag matig. De neerslag die valt zal dan altijd als sneeuw vallen.

Koud weekend

Het weekend zal koud van start gaan. Zaterdagochtend kan het in de Alpen boven een sneeuwdek gemakkelijk 20 tot lokaal zelfs 30 graden vriezen. Als je dan de pistes op gaat is het belangrijk je dik aan te kleden. Uiteraard loopt de temperatuur wel wat op gedurende de dag, maar het blijft veelal matig (kouder dan -5) vriezen. De meeste zon is zaterdag voor de westelijke Alpen bestemd. In het oosten komt vaker bewolking voor en is zelfs wat lichte sneeuwval mogelijk. Opnieuw zijn de hoeveelheden verwaarloosbaar.

Zondag trekt een lagedrukgebied retrograad Duitsland binnen. Vooral in Duitsland valt dan sneeuw, maar ook de noordelijke Alpen krijgen hier een schampschot van mee. De Zwitserse en Oostenrijkse Alpen kunnen dan wat sneeuw verwachten. Overigens zullen de hoeveelheden ook weer niet groot zijn, maar met een beetje geluk kan er op een aantal plaatsen 5 tot lokaal 10 cm vallen (afhankelijk van hoe noordelijk het neerslaggebied zal door trekken).

Overigens zal het ook dan nog steeds flink koud zijn de Alpen. Na het weekend wordt het geleidelijk wat minder koud. De temperatuur op 850 hPa zal gaan stijgen en dat is dan ook aan het aardoppervlak te merken. De invloed van hogedruk wordt tegelijkertijd een stuk groter. Na het weekend gaat de zon overal flink schijnen en kan dus ook Oostenrijk zich weer opmaken voor schitterende wintersportcondities.

Winters in de Benelux

Niet alleen in de Alpen is het winter, maar ook de Benelux bevindt zich in koude, winterse condities. Afgelopen nacht trok daar een zogenaamde Polar Low over en dat leverde in vooral het oosten van Brabant en in Limburg de nodige sneeuw op. Het was vanochtend flink druk op de weg vanwege de sneeuw en de daarbij behorende gladheid.

Ook komende nacht en vooral vrijdagochtend kan er weer sneeuw van betekenis vallen als een nieuw laagje over de Noordzee naar het zuiden trekt. In vooral het zuiden en oosten kan er dan plaatselijk weer een cm of 5 aan sneeuw vallen. Collega Sebastiaan Aarts heeft hier een uitgebreid artikel over geschreven.

Vooral het oosten en zuiden maken kans op sneeuw. De exacte koers van het laagje is nog wat onzeker, maar regionaal kan het tot 5 cm sneeuw komen.
(Visited 3.900 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer