Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De zondag verloopt rustig met veel zon in de bergen. Vanaf maandag neemt de wind vanuit het noordwesten flink in kracht toe. Het blijft een aantal dagen onstuimig weer en met een soms een stormachtige noordwestenwind is het ook behoorlijk koud. Later in de week wordt veel verse sneeuw verwacht aan de noordkant van de Alpen.

Prachtige zonnige beelden vanuit Lermoos vanochtend (foto:Rob Snijders)

Algemeen: Op zondag neemt de invloed van hogedruk toe en is het rustig en vriendelijk weer in de Alpen. Maandag neemt de hogedrukinvloed af. De hoogtestroming draait naar het noordwesten en neemt flink in kracht toe. De komende week bereiken meerdere storingen de Alpen, die gaan zorgen voor winterse neerslag aan de noordkant. In de Zuid-Alpen is het Föhnig en staat er veel wind.

Na een aantal tegenslagen en de grote hoeveelheid sneeuw op het ijs, lijkt de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee vandaag toch van start te gaan. Dankzij gunstigere weersomstandigheden is het de organisatie toch gelukt het ijs sneeuw vrij te krijgen zodat de tocht gereden kan worden. De tocht is ook live hier te volgen vandaag: https://www.schaatsen.nl/liveblog/

Zonnige zondag

Vandaag neemt de invloed van hoge druk verder toe. Veel van de Hochnebel wordt verdreven en de lucht is een stuk droger dan de zaterdag. Enkele Alpendalen zullen vandaag nog wel met nevel te maken blijven houden, maar neemt deze in de loop van de dag af. In de bergen schijnt de zon volop, maar kan het wel koud aanvoelen met een noordoostenwind. Ook de nacht zal fris gaan verlopen en kan het tot strenge vorst gaan komen. 

In het Inntal bij Innsbruck is vannochtend nog wat nevel in de het dal te zien, maar minder dan de zaterdag (bron: foto-webcam.eu) 

Vanaf maandag toenemende wind

Maandag gaat er een weersverandering plaatsvinden in de Alpen. De dag begint overwegend rustig en de zon laat zich eerst nog veel zien. Het blijft droog, maar de wind gaat in de loop van de dag steeds meer in kracht toenemen. Ook de bewolking neemt toe aan de noordkant van de Alpen. 

In de loop van maandagmiddag en avond moet rondom de Alpenhoofdkam en in de Zuid-Alpen rekening gehouden worden met een harde tot stormachtig Föhnwind. Mogelijk dat enkele liften aan het eind van de middag gesloten zullen moeten worden.  

Op maandagavond en in de nacht naar dinsdag valt er wat lichte sneeuw aan de noordkant, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. De meeste neerslag zal in de regio Salzburg vallen.

Periodiek verse sneeuw en lage gevoelstemperaturen

In de nacht naar dinsdag kan het langs de noordzijde van de Alpen licht sneeuwen. Een koufront bereikt de noordelijke Alpen en vooral in Oostenrijk en de oostkant van Zwitserland gaat wat winterse neerslag vallen. Grote hoeveelheden zullen het niet zijn en het is vooral de regio Salzburg waar de meeste verse sneeuw gaat vallen. Veel meer dan 5 centimeter zal het niet zijn. Later in de week volgt een serieuzere portie verse sneeuw.

De dinsdag begint de dag met iets minder wind, maar is deze nog altijd erg aanwezig. In de ochtend klaart het op veel plekken op en zal de zon zich vaak laten zien. Vooral in het zuiden is er nauwelijks bewolking te zien, maar de harde noordwestenwind op de bergtoppen blijft het onaangenaam maken en de gevoelstemperatuur ligt behoorlijk laag. Later in neemt de bewolking in de Noord-Alpen toe en koelt het verder af. Ook waait er nog steeds een krachtige westen- tot noordwestenwind. 

Relatieve koude luchtmassa’s liggen aan de noordkant de komende dagen en zorgen voor lage gevoelstemperaturen. Dankzij Föhn liggen de temperaturen aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam duidelijk hoger. (bron: Wetterzentrale.de, Temp anomalie 850hPa ECMWF)

Omstreeks donderdag staat de straalstoom loodrecht op de Noord-Alpen gericht. Rekening gehouden moet worden met een krachtige Nordstau en stormachtig wind in de bergen. (bron: Wetterzentrale.de)

Woensdag, donderdag en vrijdag veel verse sneeuw in de Noord-Alpen

De tweede weekhelft verloopt turbulent. De straalstroom komt loodrecht op de Alpen te staan en zorgt voor een krachtige Nordstau. Het kan deze dagen soms stormachtig gaan waaien en er wordt ook veel verse sneeuw verwacht. In delen van Oostenrijk kan meer dan een halve meter verse sneeuw gaan vallen. Door de combinatie van veel wind en verse sneeuw gaat ook het lawinerisico toenemen. In de loop van het weekend neemt de sneeuwval geleidelijk af en wordt rustig weer. Met name in de West-Alpen houden het vaker droog.

Schematische weergave van de Noordstau/Nordfohn-situatie komende week.

Later in de week gaat er meer verse sneeuw vallen. In veel delen van Oostenrijk kan ruim een halve meter cumulatief gaan vallen met zwaartepunten Vorarlberg en Salzburg.

Vooruitzicht: geleidelijke weersverbetering dankzij hogedrukgebied

Na een koude week met mogelijk veel verse sneeuw volgt een weersverbetering. Een hogedrukgebied lijkt zich in het volgende weekend opnieuw te ontwikkelen. Dit kan zorgen voor een rustiger en stabieler weertype. De oostelijke Alpen blijven langer te maken houden met winterse neerslag, maar in de West-Alpen klaart het steeds vaker op. Bovendien lijken de koude luchtmassa’s dichtbij de Alpen te blijven en dat is gunstig voor de sneeuwcondities. Wel gaat het lawinerisico toenemen de komende periode. Kortom, op de korte en midden-lange termijn blijven de voorzichten winters in de Alpen.

(Visited 2.362 times, 1 visits today)
Advertentie
Advertentie

Skivakantie incl. skipas


Advertentie

Crans Montana

Een prachtig gevarieerd skigebied in Zwitserland 

Ben je op zoek naar een prachtig skigebied, geschikt voor zowel gevorderden als beginners, met een goede variatie aan pistes, lekker eten op de piste en sneeuwzekerheid? Ga dan deze winter eens naar Crans Montana in de Zwitserse Alpen. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Fabelachtig mooie wandelingen vanuit Hotel Golserhof in Zuid-Tirol

Fabelachtig mooie wandelingen vanuit Hotel Golserhof in Zuid-Tirol

Hotel Golserhof (****Superior) boven de daken van Meran is de perfecte zomerbestemming voor natuurliefhebbers en levensgenieters. Het aanbod omvat vier begeleide wandelingen per week, gratis gebruik van wandeluitrusting, persoonlijk advies van wandelspecialisten en talloze insidertips. En dat alles te midden van een netwerk van 600 kilometer aan goed onderhouden wandelpaden...
Lees verder
De Helly Hansen zomercollectie is multi-inzetbaar voor elk avontuur

De Helly Hansen zomercollectie is multi-inzetbaar voor elk avontuur

In Noorwegen is een actief buitenleven onlosmakelijk verbonden met de cultuur. Dit vormt dan ook de inspiratie voor de Fjord til Fjell collectie van het Noorse merk Helly Hansen. De voorjaars- en zomercollectie voor 2024 bestaat uit multi-inzetbare items voor elk avontuur. De lijn transformeert dan ook moeiteloos van het...
Lees verder

Advertentie

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

Advertentie

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Advertentie

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier