Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De komende dagen kleurt het op veel plekken in de Alpen eindelijk weer wit. Meerdere storingen zorgen periodiek voor verse sneeuw aan het begin van de week. De sneeuwvalgrens daalt en veel Alpendalen zullen ook weer even wit gaan worden. In de loop van de week wordt meer neerslag verwacht, maar stijgt de sneeuwvalgrens ook weer. Het lawinegevaar stijgt daarmee ook weer.

De winter keert eindelijk terug in de Alpen. Na een lange zachte periode valt er deze week aardig wat sneeuw in de Alpen. Aan het begin van de week wordt er een behoorlijke hoeveelheid verse sneeuw verwacht in de bergen. Oorzaak hiervoor zijn lagedrukgebieden met bijhorende storingen. Hogerop kan ruim een halve meter tot zelfs een meter sneeuw gaan vallen deze week!

Ook afgelopen jaren lager er begin januari soms weinig sneeuw zoals hieronder in Innsbruck, maar daar kwam toen in januari verandering in.

Een vergelijking van de sneeuwcondities met het webcambeeld richting de Patscherkofel bij Innsbruck begin januari van 2023, 2018 en 2016 (Bron: foto-webcam.eu). Hoewel het vroeger zeer bijzonder zou zijn, is niet uniek dat er begin januari zo weinig sneeuw ligt als we kijken naar afgelopen decennia. De winter in 2017/2018 begon ook met weinig sneeuw, maar toen viel er in januari een dik sneeuw in de Noord-Alpen. Meer over de sneeuwarmoede winter 2023 lees je hier.

Gisterenochtend viel er al de eerste neerslag in de West-Alpen. Dit was een bescheiden hoeveelheid van enkele centimeters. Afgelopen nacht volgende een tweede koufront en breidde de neerslag zicht uit. Ook in de Dolomieten is inmiddels weer aardig wat verse sneeuw gevallen.

Vandaag trekt een actief koufront van west naar oost over de Alpen. De eerste neerslag bereikt in de vroege ochtend de West-Alpen. In de Franse en Zwitserse Alpen gaat zo’n 15 tot 30 centimeter sneeuw vallen de komende uren. De sneeuwvalgrens heeft ook de daling ingezet en komt op veel plekken onder 1000 meter te liggen later zelfs onder de 800 meter. Tijdens intensieve neerslagperiodes kan het soms ook op lagere hoogtes wit gaan worden. Daarbij kan de wind soms flink in kracht gaan toenemen.

Vervolgens trekt de neerslag verder door naar het oosten en krijgt ook Oostenrijk te maken met winterse neerslag. De aanvoer draait richting het noordwesten. Met deze noordwestelijke stuwing gaat vooral het Vorarlberg profiteren van verse sneeuwval waar de sneeuwhoeveelheden kunnen oplopen tot 30 cm. Op andere plekken in Oostenrijk zijn de hoeveelheden bescheidener van 10 tot 20 cm. 

Vanuit het westen gaat de sneeuwvalgrens steeds verder omlaag vandaag en komt te liggen op 750-1000 meter.

Een actief koufront trekt op maandagochtend van west naar oost. Op maandagochtend heeft ook Oostenrijk te maken met sneeuwval.

Op de hoge resolutie kaart van het ICON-D2 model zien wat de gehele Alpen de afgelopen uren en vanochtend weer wat verse sneeuw erbij hebben gekregen. De komende uren valt er ook in Oostenrijk weer wat sneeuw hoewel de sneeuwhoeveelheden bescheidener zijn. 

Achter het koufront klaart het in de loop van vanmiddag op veel plekken tijdelijk op. In de nacht naar dinsdag draait de wind richting het noordwesten. Een noordwestelijk stuwing zorgt dan voor opnieuw neerslag aan de noordkant van de Alpen.

Dinsdag belooft het eerst een winterse dag te worden. In de ochtend zijn er nog wat winterse buien, maar nemen deze wel steeds meer af. In veel dalen kan het dinsdagochtend even wit zijn. Het is grotendeels droog, maar de bewolking overheerst op veel plekken.

In de loop van dinsdagmiddag bereikt een warmtefront de West-Alpen. Deze gaat gepaard met (winterse) neerslag, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. Tegen de avond breidt de neerslag zich verder uit naar het oosten. Deze storing gaat er wel toe leiden dat de sneeuwvalgrens omhoog gaat. 

Met het passeren van het warmtefront gaat in de nacht van dinsdag naar woensdag de sneeuwvalgrens weer omhoog. In de West-Alpen kan deze weer uitkomen op 1800-1900 meter. 

Woensdag belooft het een interessante dag te gaan worden. De sneeuwvalgrens komt steeds hoger te liggen en een volgende storing weet de Alpen te bereiken. Er valt opnieuw neerslag, maar dit zal niet alleen in de vorm van sneeuw zijn. De sneeuwvalgrens ligt dan in de West-Alpen rond de 1500 tot 1800 meter. Daaronder kan ook weer regen gaan vallen. Veel van de sneeuw die er is gevallen zal dan ook weer gaan smelten. Voor de sneeuwcondities hogerop in de bergen is het wel gunstig.

Stijgend lawinegevaar!

De sneeuwcondities gaan de komende dagen weer verbeteren en dan vooral op grote hoogte kan er een dik pak sneeuw gaan vallen. Dat betekent ook dat het lawinerisico flink gaat toenemen. De combinaties van veel wind en een oud sneeuwdek kan soms voor gevaarlijke omstandigheden gaan zorgen. 

Hoog in de bergen prima skicondities

In de hoger gelegen gebieden waren de sneeuwcondities op de pistes helemaal niet verkeerd afgelopen periode. Zoals bijvoorbeeld in Solden kon prima geskied worden. Met de verse sneeuwval zal het komende dagen alleen nog maar beter gaan worden. 

Vooruitzichten

Ook op donderdag en vrijdag wordt er opnieuw verse sneeuw verwacht. Een volgend koufront trekt van west naar oost over de Alpen. Dat betekent dat er opnieuw wat verse sneeuw gaat vallen en ook de sneeuwvalgrens weer tijdelijk omlaag gaat. De luchtmassa’s zijn wel warmer dan begin van de week. Dat bekent dat veel dalen wel groen zullen blijven, maar veel skigebieden hogerop gaan profiteren. 

Ondanks dat er eindelijk weer wat sneeuw gaat vallen weet de winter nog niet echt terrein te gaan winnen. De Alpen blijven te maken houden met een sterke zonale stroming, maar gaat de straalstroom wel steeds wat lager naar het zuiden afzakken. Pas na het volgende weekend stijgt de kans op wat kouder winterweer of een hogedruksituatie zoals we in de langetermijn modellen gisteren al hebben besproken. Daarover nog veel onzekerheid. Wordt vervolgd en meer daarover in een nieuw weerbericht morgen!

Meer lezen over wintersport? Kijk dan ook eens op Snowrepublic.nl

(Visited 8.235 times, 1 visits today)
Advertentie
Advertentie

Skivakantie incl. skipas


Advertentie

Crans Montana

Een prachtig gevarieerd skigebied in Zwitserland 

Ben je op zoek naar een prachtig skigebied, geschikt voor zowel gevorderden als beginners, met een goede variatie aan pistes, lekker eten op de piste en sneeuwzekerheid? Ga dan deze winter eens naar Crans Montana in de Zwitserse Alpen. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Kies voor puur natuur en geniet van de Zuid-Tiroolse herfst in Algund

Kies voor puur natuur en geniet van de Zuid-Tiroolse herfst in Algund

Als de zomer voorbij is en de oogst binnen is gehaald, liggen de voorraad- en wijnkelders propvol met Zuid-Tiroolse kwaliteitsproducten. Terwijl de noordkant van de Alpen al in het herfstgrijs baadt, kun je hier nog feestvieren en lekkernijen proeven in de wijn- en appelboomgaarden, in de boerencafés en op de herfstmarkten van Algund. Dat...
Lees verder
Wildernisgebieden en uitdagende wandelingen in Wildkogel-Arena

Wildernisgebieden en uitdagende wandelingen in Wildkogel-Arena

De Wildkogel‑bergliften maken deel uit van de "Beste Oostenrijkse zomerkabelbanen". De gondels brengen je vanuit Neukirchen am Großvenediger en Bramburg am Wildkogel naar de mooiste panoramaberg van Oberpinzgau. De Wildkogelbahn in Neukirchen is zelfs tot 26.10.2024operationeel, zodat je tot ver in de herfst wandelingen kunt maken bij aangename temperaturen, zacht licht en een heldere lucht voor mooie vergezichten....
Lees verder

Advertentie

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

Advertentie

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Advertentie

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier