De komende dagen kleurt het op veel plekken in de Alpen eindelijk weer wit. Meerdere storingen zorgen periodiek voor verse sneeuw aan het begin van de week. De sneeuwvalgrens daalt en veel Alpendalen zullen ook weer even wit gaan worden. In de loop van de week wordt meer neerslag verwacht, maar stijgt de sneeuwvalgrens ook weer. Het lawinegevaar stijgt daarmee ook weer.

De winter keert eindelijk terug in de Alpen. Na een lange zachte periode valt er deze week aardig wat sneeuw in de Alpen. Aan het begin van de week wordt er een behoorlijke hoeveelheid verse sneeuw verwacht in de bergen. Oorzaak hiervoor zijn lagedrukgebieden met bijhorende storingen. Hogerop kan ruim een halve meter tot zelfs een meter sneeuw gaan vallen deze week!

Ook afgelopen jaren lager er begin januari soms weinig sneeuw zoals hieronder in Innsbruck, maar daar kwam toen in januari verandering in.

Een vergelijking van de sneeuwcondities met het webcambeeld richting de Patscherkofel bij Innsbruck begin januari van 2023, 2018 en 2016 (Bron: foto-webcam.eu). Hoewel het vroeger zeer bijzonder zou zijn, is niet uniek dat er begin januari zo weinig sneeuw ligt als we kijken naar afgelopen decennia. De winter in 2017/2018 begon ook met weinig sneeuw, maar toen viel er in januari een dik sneeuw in de Noord-Alpen. Meer over de sneeuwarmoede winter 2023 lees je hier.

Gisterenochtend viel er al de eerste neerslag in de West-Alpen. Dit was een bescheiden hoeveelheid van enkele centimeters. Afgelopen nacht volgende een tweede koufront en breidde de neerslag zicht uit. Ook in de Dolomieten is inmiddels weer aardig wat verse sneeuw gevallen.

Vandaag trekt een actief koufront van west naar oost over de Alpen. De eerste neerslag bereikt in de vroege ochtend de West-Alpen. In de Franse en Zwitserse Alpen gaat zo’n 15 tot 30 centimeter sneeuw vallen de komende uren. De sneeuwvalgrens heeft ook de daling ingezet en komt op veel plekken onder 1000 meter te liggen later zelfs onder de 800 meter. Tijdens intensieve neerslagperiodes kan het soms ook op lagere hoogtes wit gaan worden. Daarbij kan de wind soms flink in kracht gaan toenemen.

Vervolgens trekt de neerslag verder door naar het oosten en krijgt ook Oostenrijk te maken met winterse neerslag. De aanvoer draait richting het noordwesten. Met deze noordwestelijke stuwing gaat vooral het Vorarlberg profiteren van verse sneeuwval waar de sneeuwhoeveelheden kunnen oplopen tot 30 cm. Op andere plekken in Oostenrijk zijn de hoeveelheden bescheidener van 10 tot 20 cm. 

Vanuit het westen gaat de sneeuwvalgrens steeds verder omlaag vandaag en komt te liggen op 750-1000 meter.

Een actief koufront trekt op maandagochtend van west naar oost. Op maandagochtend heeft ook Oostenrijk te maken met sneeuwval.

Op de hoge resolutie kaart van het ICON-D2 model zien wat de gehele Alpen de afgelopen uren en vanochtend weer wat verse sneeuw erbij hebben gekregen. De komende uren valt er ook in Oostenrijk weer wat sneeuw hoewel de sneeuwhoeveelheden bescheidener zijn. 

Achter het koufront klaart het in de loop van vanmiddag op veel plekken tijdelijk op. In de nacht naar dinsdag draait de wind richting het noordwesten. Een noordwestelijk stuwing zorgt dan voor opnieuw neerslag aan de noordkant van de Alpen.

Dinsdag belooft het eerst een winterse dag te worden. In de ochtend zijn er nog wat winterse buien, maar nemen deze wel steeds meer af. In veel dalen kan het dinsdagochtend even wit zijn. Het is grotendeels droog, maar de bewolking overheerst op veel plekken.

In de loop van dinsdagmiddag bereikt een warmtefront de West-Alpen. Deze gaat gepaard met (winterse) neerslag, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. Tegen de avond breidt de neerslag zich verder uit naar het oosten. Deze storing gaat er wel toe leiden dat de sneeuwvalgrens omhoog gaat. 

Met het passeren van het warmtefront gaat in de nacht van dinsdag naar woensdag de sneeuwvalgrens weer omhoog. In de West-Alpen kan deze weer uitkomen op 1800-1900 meter. 

Woensdag belooft het een interessante dag te gaan worden. De sneeuwvalgrens komt steeds hoger te liggen en een volgende storing weet de Alpen te bereiken. Er valt opnieuw neerslag, maar dit zal niet alleen in de vorm van sneeuw zijn. De sneeuwvalgrens ligt dan in de West-Alpen rond de 1500 tot 1800 meter. Daaronder kan ook weer regen gaan vallen. Veel van de sneeuw die er is gevallen zal dan ook weer gaan smelten. Voor de sneeuwcondities hogerop in de bergen is het wel gunstig.

Stijgend lawinegevaar!

De sneeuwcondities gaan de komende dagen weer verbeteren en dan vooral op grote hoogte kan er een dik pak sneeuw gaan vallen. Dat betekent ook dat het lawinerisico flink gaat toenemen. De combinaties van veel wind en een oud sneeuwdek kan soms voor gevaarlijke omstandigheden gaan zorgen. 

Hoog in de bergen prima skicondities

In de hoger gelegen gebieden waren de sneeuwcondities op de pistes helemaal niet verkeerd afgelopen periode. Zoals bijvoorbeeld in Solden kon prima geskied worden. Met de verse sneeuwval zal het komende dagen alleen nog maar beter gaan worden. 

Vooruitzichten

Ook op donderdag en vrijdag wordt er opnieuw verse sneeuw verwacht. Een volgend koufront trekt van west naar oost over de Alpen. Dat betekent dat er opnieuw wat verse sneeuw gaat vallen en ook de sneeuwvalgrens weer tijdelijk omlaag gaat. De luchtmassa’s zijn wel warmer dan begin van de week. Dat bekent dat veel dalen wel groen zullen blijven, maar veel skigebieden hogerop gaan profiteren. 

Ondanks dat er eindelijk weer wat sneeuw gaat vallen weet de winter nog niet echt terrein te gaan winnen. De Alpen blijven te maken houden met een sterke zonale stroming, maar gaat de straalstroom wel steeds wat lager naar het zuiden afzakken. Pas na het volgende weekend stijgt de kans op wat kouder winterweer of een hogedruksituatie zoals we in de langetermijn modellen gisteren al hebben besproken. Daarover nog veel onzekerheid. Wordt vervolgd en meer daarover in een nieuw weerbericht morgen!

Meer lezen over wintersport? Kijk dan ook eens op Snowrepublic.nl

(Visited 7.882 times, 12 visits today)

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Alpen | Sneeuwchaos in Oostenrijk. Zonnig en koud winterweer volgt snel

Alpen | Sneeuwchaos in Oostenrijk. Zonnig en koud winterweer volgt snel

Een noordelijke stuwing zorgt nog altijd voor winterse neerslag in Oostenrijk. Het lawinegevaar is hier sterk gestegen en de grote sneeuwhoeveelheden zorgen voor chaos op veel plekken. Elders in de Alpen is het droog, maar staat er een harde Föhnwind. Na het weekend volgt een weersverbetering. Onder de invloed van...
Lees verder
Een 5-sterren wintersporthotel voor alle leeftijden

Een 5-sterren wintersporthotel voor alle leeftijden

Als het AMONTI & LUNARIS-tijd is, dan gaan kinderogen stralen. Vergeet het leven van alledag: alles draait nu rond ontspanning en plezier voor het hele gezin. In dit 5-sterrenresort beleef je onvergetelijke familiedagen. Een mooiere tijd is nauwelijks denkbaar. In het AMONTI & LUNARIS wellnessresort kunnen ze als geen ander...
Lees verder

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer