Alpenweer – Und es grüsst der Föhn | Extremen spitsen zich toe!

Algemeen; aan de voorzijde van een Atlantische hoogtetrog en een depressie boven het Iberische Schiereiland wordt met de start van de nieuwe week zeer zachte en aan de zuidkant toenemend vochtige lucht aangevoerd. Noordelijk van de Alpen gaat een in kracht toenemende Föhn voor droge en zeer zachte condities zorgen. In de tweede helft van de week geleidelijk weer minder zacht. In het weekend op koufront ook aan de noordkant weer neerslag / sneeuw en verdere afkoeling

Veel neerslag (sneeuw) zuidkant, voorjaarsachtige noordkant inclusief Föhnstorm

Met zuidwestelijke hoogtewinde en geleidelijke wat föhnige condities konden we gisteren vooral in de bergen profiteren van rustigere en zonnigere weer en prima sneeuw en wintersport condities. Mede door de droge lucht en de dalende dauwpunten (föhn / droge lucht) bleef de sneeuw ondanks de al wat oplopende en positieve temperaturen van goede kwaliteit. Met de aanvoer van de zeer zachte lucht vanuit zuidelijke breedtegraden steeg het kwik aan de noordkant van de Alpen lokaal al tot 15 graden. In de bergen en op de pistes gisteren alles top, een impressie van de sneeuw en pistes vanuit de Oberwalliser Alpen (Rosswald / Aletsch Arena, met dan aan Francien Bakker / Joost Laros)

Rosswald

Aletsch

 

In de loop van de dag begonnen de drukverschillen tussen de noord en zuidkant verder toe te nemen en daarmee ook de Südföhn. Tegelijkertijd begonnen zich in de centrale zuidelijke Alpen (Zwitserland – Tessin) de vochtige luchtmassa’s vanuit het zuiden alweer te stuwen met in de avond regen en boven de 1200 a 1400 meter sneeuw.

In de middag aantrekkende Föhn boven de Simplon

Föhn
Dit laag zal in samenspel met het afsnoeren van een hoogtelaag vanuit de hoogtetrog richting de westelijke Middellandse Zee  ervoor gaan zorgen dat de drukverschillen nog verder gaan oplopen. Tevens wordt er zeer zacht lucht vanuit het noorden van Afrika (brongebied zuiden van Algerije en Libië) aangevoerd en het moge duidelijk zijn dat we vanuit deze contreien geen kou hoeven te verwachten.

Backward trajextories waarop te zien is van waaruit de luchtmassa’s (op verschillende hoogtes) komen. Met dank aan Andreas Hostettler @wintimet

Met de föhn en de aanvoer van de zeer zachte lucht evolueren we de eerste dagen van de nieuwe week dan ook naar extreem zacht winterweer. Dat geldt speciaal voor de Alpennoordkant alwaar de temperaturen door de Südföhn nog een extra push zullen gaan krijgen. Op het 850 hPa vlak stijgt het kwik aan de noordkant met föhn tot 12 a 14 graden en richting de oostelijke Alpen lokaal ook nog hoger.

Föhnstorm
In de noordelijke föhngebieden en dalen (Rheintal) zien dan 20+ graden mogelijk en ook elders is het met 12 tot 16 graden zeer zacht. Met een drukgradiënt tussen zuid en noord oplopend tot 14 a 15 hPa zal de föhn stormkracht gaan bereiken met in de bergen windstoten met orkaankracht (120 tot 160 km/h)

Grote verschillen de komende dagen tussen noord en zuid! T850 hPa Arpege model

Südstau
Heel anders het verhaaltje voor de Alpenzuidkant, zonder föhn en met de vochtige luchtmassa’s die tegen de centrale zuidelijke Alpenhoofdkam stuwen is het er een stuk minder zacht. Met 3 tot 8 graden op het 850 hPa vlak is ook dit echter nog steeds zeer zacht. De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 1600 en 1900 meter en deels regent het tot 2100 meter! Door inzettende en geleidelijk intensiverende Südstauneerslag kan in de meer geisoleerde en beschutte dalen en regionen door neerslag afkoeling de sneeuwvalgrens tot 1500 a 1200 meter gedrukt worden.

Tot en met woensdag gaat er met zwaartepunt langs de centrale westelijke zuidkant weer het nodige aan neerslag vallen. Het ECMWF model berekent  tot woensdagavond in de Südstau regionen 150 tot 200 mm aan neerslag.

ECMWF neerslag tot en met vrijdag

In het hooggebergte vanaf 2000 meter 50 tot 100 cm aan sneeuw en hogerop ook nog meer 120 tot 150 cm. Ook het Amerikaanse GFS model komt met soortgelijke neerslag en sneeuwhoeveelheden.

ECMWF neerslag / sneeuw verdeling en accumulatie komende 5 dagen
GFS (AWR-WRF) neerslag / sneeuw verdeling en accumulatie komende 5 dagen

De Alpennoordkant houdt t tot en met donderdag droog en föhnig opgeklaard, Het blijft ook dan nog extreem zacht. In de loop van de donderdag trekt de föhn nogmaals aan op nadering van een van het westen uit naderend koufront!

Terwijl de zuidkant hogerop zich dus mag gaan verheugen op weer een dump kunnen de noordelingen genieten van voorjaarsachtige toestanden. Voor de wintersport en de pistes zullen de hogere temperaturen niet veel problemen geven. De dauwpunten blijven meest negatief en in het hooggebergte vanaf 2000 met meest waardes tussen de -10 en -5 graden zal de sneeuw ook van goed kwaliteit blijven.

Globaal overzicht dauwpunt temperatuur Oostenrijk voor dinsdag 14h00. Veel blauw als uiting voor negatieve waardes

Meer problemen zal de  föhnstorm gaan geven en het is maar de vraag in hoeverre en waar de liften nog gebruikt kunnen gaan worden. Dit kan per regio enorm schelen en het is dus zaak om de berichtgevingen van de diverse skigebieden en Bergbahnen te raadplegen alvorens je op stap gaat!

Kouder, ook weer sneeuw noordkant
Een koufront zal in de loop van de vrijdag en zaterdag van west naar oost over de Alpen trekken en overal een afkoeling gaan geven. Op passage van het koufront is het met de föhn aan de noordkant dan snel gedaan en er gaat ook aan de noordkant weer neerslag vallen.

Omdat zich vrijdag tevens een apart laag vanaf de Atlantische Oceaan afsplitst en via het zuiden van de Alpen naar het noordoosten trekt zal ook in de Südstau de neerslag vrijdag nogmaals intensiveren. Met een jetstream die eindelijk weer eens ten zuiden van de Alpen komt te liggen en met het instromen van koudere Atlantische luchtmassa’s gaan vooral in de bergen de temperaturen flink omlaag en kan het tot 1200 a 800 meter sneeuwen. De zuidkant krijgt post frontaal zaterdag te maken met een opstekende Nordföhn. Zaterdag gaat een tussenhoog van west naar oost dan overal een weersverbetering geven

Begin volgende week volgt dan met een meer zonaal stromingspatroon en een warmtefront (sector) weer een portie wat zachtere lucht. Met de jet in de buurt en de nog langere verwachtingstermijn is het nog even afwachten in hoeverre we in de zachtere lucht verzeild zullen gaan raken.

Kerstdagen weer kouder met stijgende sneeuwkansen 
Dat geldt ook voor de kerstdagen wanneer het weer de beurt is aan een koufront en koudere (sneeuw)lucht! Met een weer zuidelijker doorstaande meanderende jet en lagedrukgebieden met hun neerslag (sneeuw) gaat dus vanaf kerstavond en met de kerst nog heel spannend worden!

Meer daarover via onze sociale media updates en de volgende weerberichten hier op de site. Blijf volgen zou ik zeggen en voor nu een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit Rosswald in Oberwallis

 

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

https://www.avalanches.org/

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op [email protected].

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties