Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; aan de voorzijde van een Atlantische hoogtetrog en een depressie boven het Iberische Schiereiland wordt met de start van de nieuwe week zeer zachte en aan de zuidkant toenemend vochtige lucht aangevoerd. Noordelijk van de Alpen gaat een in kracht toenemende Föhn voor droge en zeer zachte condities zorgen. In de tweede helft van de week geleidelijk weer minder zacht. In het weekend op koufront ook aan de noordkant weer neerslag / sneeuw en verdere afkoeling

Veel neerslag (sneeuw) zuidkant, voorjaarsachtige noordkant inclusief Föhnstorm

Met zuidwestelijke hoogtewinde en geleidelijke wat föhnige condities konden we gisteren vooral in de bergen profiteren van rustigere en zonnigere weer en prima sneeuw en wintersport condities. Mede door de droge lucht en de dalende dauwpunten (föhn / droge lucht) bleef de sneeuw ondanks de al wat oplopende en positieve temperaturen van goede kwaliteit. Met de aanvoer van de zeer zachte lucht vanuit zuidelijke breedtegraden steeg het kwik aan de noordkant van de Alpen lokaal al tot 15 graden. In de bergen en op de pistes gisteren alles top, een impressie van de sneeuw en pistes vanuit de Oberwalliser Alpen (Rosswald / Aletsch Arena, met dan aan Francien Bakker / Joost Laros)

Rosswald

Aletsch

In de loop van de dag begonnen de drukverschillen tussen de noord en zuidkant verder toe te nemen en daarmee ook de Südföhn. Tegelijkertijd begonnen zich in de centrale zuidelijke Alpen (Zwitserland – Tessin) de vochtige luchtmassa’s vanuit het zuiden alweer te stuwen met in de avond regen en boven de 1200 a 1400 meter sneeuw.

In de middag aantrekkende Föhn boven de Simplon

Föhn
Dit laag zal in samenspel met het afsnoeren van een hoogtelaag vanuit de hoogtetrog richting de westelijke Middellandse Zee  ervoor gaan zorgen dat de drukverschillen nog verder gaan oplopen. Tevens wordt er zeer zacht lucht vanuit het noorden van Afrika (brongebied zuiden van Algerije en Libië) aangevoerd en het moge duidelijk zijn dat we vanuit deze contreien geen kou hoeven te verwachten.

Backward trajextories waarop te zien is van waaruit de luchtmassa’s (op verschillende hoogtes) komen. Met dank aan Andreas Hostettler @wintimet

Met de föhn en de aanvoer van de zeer zachte lucht evolueren we de eerste dagen van de nieuwe week dan ook naar extreem zacht winterweer. Dat geldt speciaal voor de Alpennoordkant alwaar de temperaturen door de Südföhn nog een extra push zullen gaan krijgen. Op het 850 hPa vlak stijgt het kwik aan de noordkant met föhn tot 12 a 14 graden en richting de oostelijke Alpen lokaal ook nog hoger.

Föhnstorm
In de noordelijke föhngebieden en dalen (Rheintal) zien dan 20+ graden mogelijk en ook elders is het met 12 tot 16 graden zeer zacht. Met een drukgradiënt tussen zuid en noord oplopend tot 14 a 15 hPa zal de föhn stormkracht gaan bereiken met in de bergen windstoten met orkaankracht (120 tot 160 km/h)

Grote verschillen de komende dagen tussen noord en zuid! T850 hPa Arpege model

Südstau
Heel anders het verhaaltje voor de Alpenzuidkant, zonder föhn en met de vochtige luchtmassa’s die tegen de centrale zuidelijke Alpenhoofdkam stuwen is het er een stuk minder zacht. Met 3 tot 8 graden op het 850 hPa vlak is ook dit echter nog steeds zeer zacht. De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 1600 en 1900 meter en deels regent het tot 2100 meter! Door inzettende en geleidelijk intensiverende Südstauneerslag kan in de meer geisoleerde en beschutte dalen en regionen door neerslag afkoeling de sneeuwvalgrens tot 1500 a 1200 meter gedrukt worden.

Tot en met woensdag gaat er met zwaartepunt langs de centrale westelijke zuidkant weer het nodige aan neerslag vallen. Het ECMWF model berekent  tot woensdagavond in de Südstau regionen 150 tot 200 mm aan neerslag.

ECMWF neerslag tot en met vrijdag

In het hooggebergte vanaf 2000 meter 50 tot 100 cm aan sneeuw en hogerop ook nog meer 120 tot 150 cm. Ook het Amerikaanse GFS model komt met soortgelijke neerslag en sneeuwhoeveelheden.

ECMWF neerslag / sneeuw verdeling en accumulatie komende 5 dagen
GFS (AWR-WRF) neerslag / sneeuw verdeling en accumulatie komende 5 dagen

De Alpennoordkant houdt t tot en met donderdag droog en föhnig opgeklaard, Het blijft ook dan nog extreem zacht. In de loop van de donderdag trekt de föhn nogmaals aan op nadering van een van het westen uit naderend koufront!

Terwijl de zuidkant hogerop zich dus mag gaan verheugen op weer een dump kunnen de noordelingen genieten van voorjaarsachtige toestanden. Voor de wintersport en de pistes zullen de hogere temperaturen niet veel problemen geven. De dauwpunten blijven meest negatief en in het hooggebergte vanaf 2000 met meest waardes tussen de -10 en -5 graden zal de sneeuw ook van goed kwaliteit blijven.

Globaal overzicht dauwpunt temperatuur Oostenrijk voor dinsdag 14h00. Veel blauw als uiting voor negatieve waardes

Meer problemen zal de  föhnstorm gaan geven en het is maar de vraag in hoeverre en waar de liften nog gebruikt kunnen gaan worden. Dit kan per regio enorm schelen en het is dus zaak om de berichtgevingen van de diverse skigebieden en Bergbahnen te raadplegen alvorens je op stap gaat!

Kouder, ook weer sneeuw noordkant
Een koufront zal in de loop van de vrijdag en zaterdag van west naar oost over de Alpen trekken en overal een afkoeling gaan geven. Op passage van het koufront is het met de föhn aan de noordkant dan snel gedaan en er gaat ook aan de noordkant weer neerslag vallen.

Omdat zich vrijdag tevens een apart laag vanaf de Atlantische Oceaan afsplitst en via het zuiden van de Alpen naar het noordoosten trekt zal ook in de Südstau de neerslag vrijdag nogmaals intensiveren. Met een jetstream die eindelijk weer eens ten zuiden van de Alpen komt te liggen en met het instromen van koudere Atlantische luchtmassa’s gaan vooral in de bergen de temperaturen flink omlaag en kan het tot 1200 a 800 meter sneeuwen. De zuidkant krijgt post frontaal zaterdag te maken met een opstekende Nordföhn. Zaterdag gaat een tussenhoog van west naar oost dan overal een weersverbetering geven

Begin volgende week volgt dan met een meer zonaal stromingspatroon en een warmtefront (sector) weer een portie wat zachtere lucht. Met de jet in de buurt en de nog langere verwachtingstermijn is het nog even afwachten in hoeverre we in de zachtere lucht verzeild zullen gaan raken.

Kerstdagen weer kouder met stijgende sneeuwkansen 
Dat geldt ook voor de kerstdagen wanneer het weer de beurt is aan een koufront en koudere (sneeuw)lucht! Met een weer zuidelijker doorstaande meanderende jet en lagedrukgebieden met hun neerslag (sneeuw) gaat dus vanaf kerstavond en met de kerst nog heel spannend worden!

Meer daarover via onze sociale media updates en de volgende weerberichten hier op de site. Blijf volgen zou ik zeggen en voor nu een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit Rosswald in Oberwallis

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.840 times, 1 visits today)
Advertentie

12 Reactie op “Alpenweer – Und es grüsst der Föhn | Extremen spitsen zich toe!”

 • Richard
  16 december 2019 at 10:26

  Ik hoop enorm dat Leogang vrijdag of zaterdag zeker boven de 1000 mtr nog een opfris beurt krijgt, ook zal de piste weel goed blijven Toch ?

 • Johann
  16 december 2019 at 10:29

  Geen zorgen maken Richard, pistes en sneeuw blijven goed en met een beetje geluk gaat er zaterdag en zondag weer sneeuw bijvallen!

 • Nol
  16 december 2019 at 11:09

  Dag Johann,

  Bedankt voor dit weerbericht. Wij twijfelen over ons vertrek naar Hinterglemm. We willen wellicht op donderdagavond aanrijden, zodat we de vrijdag al kunnen skien. Echter zie ik dat de storm/windkracht dan flink is, verwacht jij op vrijdag nog steeds een zware storm of zullen er dan hoogstwaarschijnlijk geen liftafsluitingen meer zijn?

  • Johann
   16 december 2019 at 11:21

   Voor Hinterglemm zal het met de Föhn(storm) wel meevallen! Natuurlijk blijft de harde wind wel een thema. In de loop van de vrijdag middag -avond en de nacht op zaterdag van west naar oost op passage schlagfartig Föhneinde en inzettende neerslag die meer en meer in sneeuw overgaat. De dan overwegend westenwind blijft echter stevig doorstaan. In hoeverre de Bergbahnen en liften last zullen ondervinden kan ik, mede door de nog lange tijd maar vooral ook omdat ik het gebied niet ken, niet goed inschatten.

   • Nol
    16 december 2019 at 11:27

    Bedankt voor de verheldering, we wachten het komende dagen af en hopelijk toch nog wat mooie skidagen krijgen!

 • Talitha
  16 december 2019 at 13:03

  Hoe gaat het komend weekend met de temperaturen in Frankrijk? Wij vertrekken vrijdag naar La Norma….. Ze geven regen op vanaf het weekend tot Kerst, gaat dat inderdaad gebeuren?

  • Johann
   16 december 2019 at 13:26

   De kans dat dat idd gaat gebeuren is vrij groot tot groot. Uitgaande van de laatste model uitdraai deze week steeds weer perioden met regen(buien) met een sneeuwvalgrens meest tussen de 1800 a 2000 meter. Vanaf vrijdag tot en met het weekend tijdelijk kouder. Juist in de nieuwe week en in aanloop naar de kerstdagen volgen dan weer zachtere vochtigere luchtmassa’s met opnieuw een vrij hoge sneeuwvalgrens (1700 tot 1900m) Kerstavond en tijdens de kerstdagen dan wrs weer kouder met sneeuw!

 • Talitha
  16 december 2019 at 13:55

  Jammer….. Regen op wintersport is niet wat we allemaal willen natuurlijk! Maar het is niet anders… Bedankt voor je reactie.

 • Leo
  16 december 2019 at 18:48

  Wij vertrekken zaterdag naar Maria Alm. Gaat het daar ook sneeuwen in het weekend?

  • Johann
   16 december 2019 at 19:05

   Yep! Uitgaande van de laatste model uitdraai in de loop van de late vrijdagavond / nacht op zaterdag Föhneinde en inzettende neerslag die in de nanacht dan wel de vroege ochtend in sneeuw zal overgaan. Wrs houdt de sneeuwval tot in de namiddag aan. Temperatuur dalend naar 0 graden overdag voor Maria Alm (796m)

 • Marga
  20 december 2019 at 14:08

  Hallo Johann wij zijn onderweg naar Hopfgarten Wat kunnen we daar nog verwachten? Hoop geen regen……

  • Johann
   20 december 2019 at 15:33

   Ben bang dat jullie het vooreerst nog met regen zullen moeten doen. De sneeuwvalgrens daalt vanavond en in de nacht van 1800 naar circa 1200 meter. Morgen nog wat kouder in de loop van de dag dan sneeuw tot 1000 meter en lokaal ook nog lager (800 – 700 meter) Hoe dan ook goede reis en fijne dagen in Tirol

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier