Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Een sterke westelijke stroming is een voorbode van een naderende weersverslechtering. Een frontensysteem trekt dit weekend over de Alpen en gaat zorgen voor onstuimig weer. De wind gaat flink in kracht toenemen en de sneeuwvalgrens stijgt soms richting de 2000 meter. Begin van de week blijft het turbulent en stroomt zachte lucht naar de Alpen. Rekening gehouden moet worden met sterke sneeuwsmelt. Later in de week koelt het weer af en laat de zon zich weer vaker zien dankzij toenemende hoge druk.

Deze foto werd rond 12:00 vandaag genomen in Ischgl, Tirol. Op dit moment zijn het goede sneeuwcondities en schijnt de zon nog volop. Later vandaag wordt ook hier neerslag verwacht. (foto: Maarten Minkman)

In het Oostenrijkse St. Anton begon de dag ook met rustig weer en was er Hochnebel in de dalen te zien. Met het overtrekkende front (gemaskeerd koufront) zal de koude lucht in de dalen dit weekend worden ‘opgeruimd’ (bron: foto-webcam.eu) 

Weeromslag met toenemende (noord)westenwind

In de video-update vanuit Ischgl gisteren was de te zien dat er nog enkele sneeuwbuien vielen. Vandaag staat echter in de teken van een weersverandering. In de Oost-Alpen begint de dag nog met redelijk rustig weer en is er veel ruimte voor de zon. In de dalen is hier en daar Hochnebel te vinden en liggen de temperaturen onder nul. 

In de West-Alpen is het een ander beeld en krijgen ze hier als eerste te maken met een overtrekkende storing in de middag. Vanuit het noordwesten bereikt een neerslaggebied de Franse en Zwitserse Alpen. Aanvankelijk ligt te sneeuwvalgrens tussen de 1200 en 1400 meter, maar zal deze in de nacht naar zondag steeds verder stijgen richting de 2000 meter.

Een storing trekt vandaag van west naar oost over de Alpen. De eerste neerslag bereikt in de middag de West-Alpen. De Oost-Alpen krijgen vooral in de nacht naar zondag te maken met de neerslag. 

In de nacht van zaterdag naar zondag staat er een krachtige westelijke tot noordwestelijke wind in de Alpen. Ook de komende dagen blijft het nog turbulent weer in de Alpen. 

In Oostenrijk komt de (winterse) neerslag vooral pas in de nacht en vroege zondagochtend. De sneeuwvalgrens varieert sterk en ligt tussen de 1400 en 2000 meter. In de Zuid-Alpen valt minder neerslag, maar neemt de hoge bewolking sterk toe en is er ook sprake van Föhn. 

Zondag en maandag veel wind en regen

Zondag begint de dag op de meeste plaatsen met veel bewolking. Aanvankelijk is het meestal bewolkt en regent of sneeuwt het vaak. In de oostelijke helft van Oostenrijk bestaat het risico op gladde wegen als gevolg van ijzel. Zo nu en dan komt de zon tevoorschijn, maar blijft de bewolking overheersen.  

De sterke sneeuwsmelt kan leiden tot hoogwater in veel beken en rivieren!

Begin de nieuwe week trekken nieuwe storingen over de Alpen, die gaan zorgen voor soms veel neerslag. In Frankrijk en Zwitserland worden op dit moment al weerwaarschuwing uitgegeven voor de grote hoeveelheid regen en risico op hoogwater: https://www.meteoalarm.org/en/live/ Met name de regen op sneeuw kan zorgen voor sterke sneeuwsmelt.

Ook begin van de nieuwe week is het wisselvallig en valt er regelmatig neerslag. De temperatuur stijgt soms flink waarbij vooral in de West-Alpen de sneeuwvalgrens soms ruim boven de 2000 meter komt te liggen.

Daarbij blijft er sprake van een stevige westenwind en is het op veel plaatsen Föhnig. De meeste neerslag wordt verwacht in de West-Alpen met hoeveelheden die kunnen oplopen tot ruim 200 mm in slechts een paar dagen tijd.  

De totale hoeveelheid neerslag gaat flink oplopen de komende dagen. Met name in de Franse Alpen kunnen neerslaghoeveelheden verwacht worden van ruim 200 mm!

Later in de week en volgend weekend zorgt toenemende hoge druk voor een weersverbetering in de Alpen. De wind neemt af en de zon laat zich weer vaker zien.

Trend: toenemende invloed hogedrukgebied

Na een aantal wisselvallige en soms onstuimige dagen volgt later in de week een weersverbetering. De temperaturen zetten een daling in waarbij de sneeuwvalgrens daalt naar zo’n 1000 meter. 

Omstreeks donderdag en vrijdag neemt een hogedrukgebied in kracht toe. Dit gaat zorgen voor rustiger weer en minder wind. Ook zal de zon zich weer steeds vaker gaan laten zien. Uitzondering zijn de dalen waar rekening moet worden gehouden met soms hardnekkige Hochnebel

Kortom, de komende dagen is het even afzien in de Alpen en hopelijk gaat niet al te veel van het sneeuwpakket verloren dat er nu ligt. Tot nu toe is het een prima seizoenstart geweest en ligt er op dit moment meer sneeuw dan voorgaande jaren.

(Visited 3.164 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier