De voorpagina van Alpenweerman.nl met de sneeuwverwachtingskaart liegt er vandaag niet om. Tot en met zondag gaat er gewoon een dikke bak sneeuw vallen in de Alpen en dan met name de Zuidelijke en Westelijke Alpen. Het zwaartepunt van de sneeuwval (tot bijna 1 meter!) ligt in de Italiaanse zuidelijke binnenboog op de grens met Zwitserland en Frankrijk.

Wat doet de sneeuwvalgrens?

Misschien nog wel belangrijker is te vermelden op welke hoogte al die sneeuw dan gaat vallen. Vandaag en morgen ligt de sneeuwvalgrens in de Zuidelijke Alpen relatief hoog, tot tegen de 2000 meter. Vanaf vrijdag stroomt duidelijk koudere lucht de Alpen binnen en zakt de sneeuwvalgrens zienderogen. Met name vrijdag en zaterdag kan onder invloed van de neerslag die die dagen valt de sneeuwvalgrens flink dalen tot mogelijk zelfs onder de 1000 meter. Dit belooft wat voor de mensen die houden van winterse plaatjes!

Cocktail van storm Ciarán en Genua laag

Morgen en vrijdag

De sneeuwval heeft alles te maken met een flinke stormdepressie (Ciarán is de naam!) die op de Atlantische Oceaan klaarligt. Deze depressie gaat morgen en vrijdag het weer bepalen voor grote delen van Europa. Aan de voorzijde van de depressie verkeren de Alpen vandaag en aan het begin van morgen nog grotendeels onder invloed van hoge druk en daarmee relatief rustig weer. Dit verandert in de loop van morgen met het botsen van het koufront op de Alpen. Hierdoor zal niet alleen sneeuw vallen in de westelijke Alpen.

De koude lucht die het meeneemt over de Middelandse Zee triggert de vorming van een zogenaamd ‘Genua-laag’, die mediterraanse vochtige lucht tegen de Zuidkant van de Alpen zal stuwen, wat voor sneeuw gaat zorgen in de hele Zuidelijke Alpen. Vrijdagmiddag biedt een tijdelijke adempauze in de sneeuwval in een vergelijkbare setting als vandaag (zie afbeelding hieronder).

weerkaart van vannacht naar donderdagnacht, de stilte voor de storm bron: KNMI

Zaterdag en zondag

Na de sneeuwpauze op vrijdagmiddag en -nacht volgt zaterdagmiddag een herhaling van zetten en knalt een nieuw front vanuit de Atlantische Oceaan op de Westelijke Alpen en zorgt de vorming van een Genua-laagje voor sneeuw langsheen de Zuidelijke Alpen.

Tot en met zondag gaat er gewoon een dikke bak sneeuw vallen in de Alpen, zien de bomen daar er straks net zo uit als op de foto?

Storm Ciarán

Interessant is om te vermelden dat we storm Ciarán ook terug zien in het Föhndiagram op donderdag als een flinke piek in het drukverschil tussen de Alpenzijden. Dat de sneeuwval zich gaat concentreren op de Alpen ten zuiden van de hoofdkam is dan ook af te lezen aan het Föhndiagram.

Woensdag, donderdag en zaterdag waait er een stevige Südfohn wat duidt op südstau aan de zuidkant van de Alpen maar ook flinke wind en oplopende temperaturen aan de noordkant.

Al met al weerkaarten om je vingers op de eerste dag van november bij af te likken! – Vrijdag komt Sander weer met een update en een verwachting voor het weer na het weekend, blijft het winters in de Alpen en gaat de sneeuwvalgrens ook zakken tot in de diepe dalen?

Ben je op zoek naar een bijzondere wintersportreis dit jaar? Kijk dan ook eens op Sneeuwtrips.nl

(Visited 2.557 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!