Alpen | Sneeuwchaos in Oostenrijk. Zonnig en koud winterweer volgt snel
Een noordelijke stuwing zorgt nog altijd voor winterse neerslag in Oostenrijk. Het lawinegevaar is hier sterk gestegen en de grote sneeuwhoeveelheden zorgen voor chaos op veel plekken. Elders in de Alpen is het droog, maar staat er een harde Föhnwind. Na het weekend volgt een weersverbetering. Onder de invloed van een hogedrukgebied laat de zon zich vaak zien, maar blijven de Alpen te maken houden met koude luchtmassa’s.
Hoog lawinegevaar!
Er is de afgelopen paar dagen veel sneeuw gevallen in met name Oostenrijk. Ook afgelopen nacht is er op veel plekken tot weer 50 centimeter aan verse sneeuw gevallen. De grote sneeuwhoeveelheden zorgen ook voor problemen en is het lawinegevaar sterk toegenomen. Er zijn al veel ongelukken gebeurt en een skier is vrijdag overleden onder de sneeuw door een lawine in Fieberbrunn.
Door de grote hoeveelheden verse sneeuw geldt op dit moment op veel plekken een hoog lawinegevaar. Voor grote delen van Oostenrijk geldt een lawineerisico van 4 uit 5 vandaag. Bron: Lawine.report
Aangeraden wordt de pistes niet te verlaten. In de bergen geldt op veel plekken een lawinegevaar van 4 op de schaal van 5 op zaterdag. Dit geldt met name voor het Vorarlberg en Tirol.
Ook zorgt de sneeuwval voor chaos op sommige wegen door de gladheid. Enkele wegen zijn afgesloten of er is veel vertraging op dit moment.
Stormachtige zaterdag
Vandaag waait er nog steeds een harde tot stormachtige wind van noordwest naar noord in de Alpen. Het zwaartepunt van de sneeuwval verplaatst zich verder richting het oosten waar Salzburg en Karinthie vandaag vooral met sneeuwval en wind te maken krijgen. Op andere plekken is het zwaar bewolkt en soms slecht zicht.
Dit weekend valt er nog steeds winterse neerslag in delen van Zwitserland en Oostenrijk. De meeste sneeuw valt in het Vorarlberg waar nog zo’n 20 centimeter kan vallen de komende uren.
De sneeuwvalgrens varrieert sterk en ligt hoger dan de afgelopen dagen. Op zaterdag komt deze op veel plekken boven de 1000 meter te liggen waardoor er in de dalen ook regen gaat vallen.
Er valt niet alleen sneeuw, maar ook regen vandaag. De sneeuvalgrens varieert sterk en komt tijdelijk ook ruim boven de 1000 meter te liggen. Dat betekent dat het op veel plekken nat gaat worden en het sneeuwdek aangetast gaat worden.
In de Zuid-Alpen en de West-Alpen is het een andere weerbeeld. In de Franse Alpen, in delen van Zwitserland, en in de Dolomieten schijnt de zon vaak. Hier is de afgelopen dagen veel minder sneeuw vallen. Wel moet rekening gehouden worden met veel wind (Föhn) aan de zuidelijke kant van de Alpen.
Op zaterdag waait het nog stormachtig en is er sprake van een krachtige Nordföhn in de Alpen. Bron: meteocentrale.ch
Op het satelietbeeld van 3 februari is goed het contrast te zien tussen de West-Alpen en Oost-Alpen. Door de noordelijke stuwing heeft vooral Oostenrijk te maken met meer bewolking en sneeuwval. Elders is het droog en zonnig. (bron: NASA Worldview)
Zondag minder wind en koud
Op zondag staat er minder wind en blijft het vaker droog in Oostenrijk. De meeste zon is te vinden op andere plekken in de Alpen net als de afgelopen dagen. Het is wel koud vandaag met een temperatuur die op 2000 meter onder de min 10 graden komen te liggen. Het lawinegevaar blijft nog altijd hoog. In het Vorarlberg kunnen nog enkele lichte sneeuwbuien voorkomen en in het dal wat regen vallen. Rondom de Alpenhoofdkam staat een harde wind uit een noordwestelijke tot noordelijke richting.
Vanaf maandag toenemende invloed hoge druk
Op maandag zorgt de toenemende invloed van een hogedrukgebied voor een snelle weersverbetering. In de ochtend is het nog een mix van bewolking en zon, maar laat gaat de zon steeds krachtiger schijnen. In de Franse Alpen kan er nog een kleine sneeuw bui vallen in de nacht van maandag op dinsdag. Verder staat er een stuk minder wind, maar moet nog altijd rekening gehouden worden met een verhoogd lawinerisico.
Een groot hogedrukgebied breidt zich vanaf maandag uit boven een groot deel van Midden-Europa.
De Alpen bevinden zich de komende week in relatief koude luchtmassa’s. In de nachten kan het flink gaan afkoelen en streng vriezen. (bron: ECMWF temp. anomalie 850hPa via Wetterzentrale.de)
Dinsdag schijnt de zon volop en is er weinig bewolking. In de dalen komt er nog Hochnebel voor en in de Oost-Alpen neemt later de bewolking wat toe. Verder staat er een zwakke tot matige wind. In de nacht wordt strenge vorst verwacht
Woensdag en donderdag verandert er weinig aan het weerbeeld. Het blijft overwegend zonnig en de gehele Alpen profiteren van hogedrukweer. Er staat weinig wind en overdag kunnen de temperaturen wel boven nul uitkomen. In de nachten blijft het flink vriezen. Later in de week neemt de wind geleidelijk toe vanuit het oosten en zuidoosten.
Kortom, de vakantiegangers die komende week naar de Alpen gaan kunnen goed winterweer verwachten met veel zon.
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.