Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Frisse start van de dag

Een heldere hemel afgelopen nacht zorgt ervoor dat het vooral in de oostelijke Alpen behoorlijk kan afkoelen deze ochtend wat zorgt voor een koude start met op veel plekken in het hooggebergte temperaturen tussen de -10 en -15 graden celsius. De sterren steken al mooi af tegen de witte pistes in onder andere Obertauern:

Webcam van gisteravond 21u. bron: foto-webcam.eu

Sneeuw vanuit het westen

In het westen van de Alpen is het beduidend minder koud. Hier valt deze ochtend de eerste sneeuw. Doorheen de ochtend trekt een koufront langzaam vanuit het westen de Alpen in. Zie hiervoor ook onze neerslagkaart per uur.

Het koufront lag vannacht nog boven Frankrijk en beweegt in rap tempo richting het westen van de Alpen

Waar de neerslag zich eerst nog concentreert op het noordwesten breidt deze uit naar het westen en zuidwesten. Na de middag volgen ook de zuidkant in de richting van het oosten. Hoe verder naar het oosten hoe zwakker de neerslag. Dit is goed te zien in de totale sneeuwvalkaart hier rechtsonder. In het zuidwesten kan boven op de berg tot morgen tot wel 30 cm sneeuw vallen. In het oosten moeten ze het doen met de restjes en is het niet meer dan enkele centimeters. Met de sneeuwvalgrens donderdagmiddag rond de 1500 meter zit het voor veel hoger gelegen skigebieden in het zuidwesten wel goed!

Vrijdag, sneeuw uit het westen

Terwijl vrijdag opnieuw vroeg in de nacht een koufront vanuit het westen op de westelijke en zuidwestelijke Alpen botst, zakt de sneeuwvalgrens naar rond de 1000 meter. Dit koufront en de gepaard gaande neerslag gaat voor een laag poeder zorgen die met die van vandaag meegeteld in het westen kan oplopen tot bijna 40 cm. In de overige gebieden in de Alpen valt beduidend minder. In het oosten, waar ruimte is voor zonnige momenten, komt het sneeuwdek boven de 1100 m niet boven de 10cm uit.

sneeuwvalgrens daalt met het koufront van vrijdag nog eens tot ~1100m

Zaterdag kortstondig opklaringen en zondag nieuwe sneeuwaanval

Zaterdagmiddag vertrekken de laatste sneeuwbuien uit het oosten en klaart het onder invloed van hoge druk in het hele Alpengebied op. Dit is echter van korte duur voor het zuidwesten van de Alpen. Vanuit het zuidwesten schuift namelijk van zaterdag op zondag opnieuw een front in wat aldaar voor veel sneeuw gaat zorgen.

Het oosten lijkt het daarbij ditmaal helemaal droog te houden. Aandachtspunt bij de sneeuwval is, omdat er een zachtere zuidwesterwind waait, de omhoog geschoven sneeuwvalgrens. Deze ligt zo rond de 1800-2000 meter.

Conclusie: tot maandag volop sneeuw voor het westen en zuidwesten!

Na het weekend

Of we dit wisselvallige weertype vasthouden met het ene koude front na het andere of dat we met het switchen van windrichting naar de zuidwesthoek definitief een zachtere fase in gaan is nog zeer de vraag, we houden het in de gaten! Vrijdag is Sander er weer om licht in de duisternis van alle weermodellen en -berichten te scheppen.

(Visited 1.290 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier