Frisse start van de dag

Een heldere hemel afgelopen nacht zorgt ervoor dat het vooral in de oostelijke Alpen behoorlijk kan afkoelen deze ochtend wat zorgt voor een koude start met op veel plekken in het hooggebergte temperaturen tussen de -10 en -15 graden celsius. De sterren steken al mooi af tegen de witte pistes in onder andere Obertauern:

Webcam van gisteravond 21u. bron: foto-webcam.eu

Sneeuw vanuit het westen

In het westen van de Alpen is het beduidend minder koud. Hier valt deze ochtend de eerste sneeuw. Doorheen de ochtend trekt een koufront langzaam vanuit het westen de Alpen in. Zie hiervoor ook onze neerslagkaart per uur.

Het koufront lag vannacht nog boven Frankrijk en beweegt in rap tempo richting het westen van de Alpen

Waar de neerslag zich eerst nog concentreert op het noordwesten breidt deze uit naar het westen en zuidwesten. Na de middag volgen ook de zuidkant in de richting van het oosten. Hoe verder naar het oosten hoe zwakker de neerslag. Dit is goed te zien in de totale sneeuwvalkaart hier rechtsonder. In het zuidwesten kan boven op de berg tot morgen tot wel 30 cm sneeuw vallen. In het oosten moeten ze het doen met de restjes en is het niet meer dan enkele centimeters. Met de sneeuwvalgrens donderdagmiddag rond de 1500 meter zit het voor veel hoger gelegen skigebieden in het zuidwesten wel goed!

Vrijdag, sneeuw uit het westen

Terwijl vrijdag opnieuw vroeg in de nacht een koufront vanuit het westen op de westelijke en zuidwestelijke Alpen botst, zakt de sneeuwvalgrens naar rond de 1000 meter. Dit koufront en de gepaard gaande neerslag gaat voor een laag poeder zorgen die met die van vandaag meegeteld in het westen kan oplopen tot bijna 40 cm. In de overige gebieden in de Alpen valt beduidend minder. In het oosten, waar ruimte is voor zonnige momenten, komt het sneeuwdek boven de 1100 m niet boven de 10cm uit.

sneeuwvalgrens daalt met het koufront van vrijdag nog eens tot ~1100m

Zaterdag kortstondig opklaringen en zondag nieuwe sneeuwaanval

Zaterdagmiddag vertrekken de laatste sneeuwbuien uit het oosten en klaart het onder invloed van hoge druk in het hele Alpengebied op. Dit is echter van korte duur voor het zuidwesten van de Alpen. Vanuit het zuidwesten schuift namelijk van zaterdag op zondag opnieuw een front in wat aldaar voor veel sneeuw gaat zorgen.

Het oosten lijkt het daarbij ditmaal helemaal droog te houden. Aandachtspunt bij de sneeuwval is, omdat er een zachtere zuidwesterwind waait, de omhoog geschoven sneeuwvalgrens. Deze ligt zo rond de 1800-2000 meter.

Conclusie: tot maandag volop sneeuw voor het westen en zuidwesten!

Na het weekend

Of we dit wisselvallige weertype vasthouden met het ene koude front na het andere of dat we met het switchen van windrichting naar de zuidwesthoek definitief een zachtere fase in gaan is nog zeer de vraag, we houden het in de gaten! Vrijdag is Sander er weer om licht in de duisternis van alle weermodellen en -berichten te scheppen.

(Visited 1.253 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!