Advertentie 

Al de hele maand februari is het in de Alpen flink te zacht voor de tijd voor jaar. Regelmatig stijgt het kwik in de dalen ruim boven 10 graden uit, en zelfs op de bergen vriest het nauwelijks. Ook is het vaak groen tot ver op de berg. Toch was het de afgelopen twee dagen wat koeler. Er viel sneeuw tot ongeveer 1500 meter en hierdoor waren de skipistes tijdelijk een stuk beter, maar de hoeveelheden in de meest populaire skigebieden bleven helaas beperkt.

Ondertussen komt flink zachte lucht alweer in opmars vanuit het zuidwesten. Met een wind die naar het zuidwesten draait wordt vanaf donderdag opnieuw flink zachte lucht aangevoerd richting de Alpen. Op 1500 meter hoogte stijgt de temperatuur geleidelijk richting 10 graden of lokaal nog wat meer, en de vorstgrens stijgt naar ruim 3000 meter.

Regionaal kan het kwik oplopen naar 17 of 18 graden

Kortom tot op de hoogste bergtoppen komt het kwik boven nul. Gelukkig schijnt op beide dagen de zon uitbundig, enkel vrijdag komen in Zwitserland en de Franse Alpen wat sluierwolken voor. 

Doordat de aangevoerde lucht zo warm is kan het in de lagere dalen lenteachtig worden. In steden zoals Innsbruck of Bolzano worden temperaturen van boven 15 graden verwacht, regionaal kan het kwik zelfs oplopen naar 17 of 18 graden. Dat zijn temperaturen die normaler zijn eind april of in mei. 

Zaterdag draait de wind van zuidwest naar noordwest, en een zwak koufront bereikt de Alpen. Vrijwel overal gaat deze overgang geruisloos met slechts wolkenvelden. Maar in Oostenrijk volgt een regenachtige zaterdag, waarbij sneeuw pas vanaf 1500 meter valt. Zondag is het overal droog met een mix van wolkenvelden en zon.

Sneeuw in Zwitserland

Met het draaien van de windrichting wordt ook elders minder warme lucht aangevoerd. De vorstgrens daalt over het algemeen naar 1700 meter in Oostenrijk tot 2000 meter in de Franse Alpen. Daarmee is het nog altijd te zacht voor de tijd van het jaar, echter zal het op de hoger gelegen skipistes toch tijdelijk een stuk beter zijn. 

Maandag volgt een tweede actievere storing. Vooral in de Zwitserse Alpen volgt sneeuwval van betekenis, maar ook nu ligt de sneeuwvalgrens nog flink hoog voor februari met 1400 meter. In de actuele computerberekeningen valt er veelal 10 tot 20 centimeter in Zwitserland, elders valt minder verse sneeuw. 

Bekijk alle weerkaarten op Alpenweerman.nl/weerkaarten

Stijgende vorstgrens

Helaas is het minder warme en wisselvallige weer maar van korte duur. Rond dinsdag draait de stroming opnieuw terug naar het zuidwesten. Hierdoor blijft zachte oceaanlucht de Alpen bereiken. De vorstgrens stijgt geleidelijk weer, alleen is de lucht niet zo zacht als deze donderdag en vrijdag. Op 1500 meter ligt het kwik vaak tussen 2 en 5 graden boven nul. De hoogste waarden worden vooral aan de noordoostkant van de Alpen bereikt door lei-werking van de bergen. 

Later in de week en richting het nieuwe weekend wordt de aanvoer vanuit het zuidwesten onstabieler en vochtiger. Vooral de Franse en Italiaanse Alpen moeten rekening houden met grote neerslaghoeveelheden waarbij de sneeuwvalgrens vaak hoog ligt. De Zwitserse en Oostenrijkse Alpen profiteren dan van de neerslag schaduw, hier ontstaat een (warme) föhn. Voor exacte details is het helaas nu nog te vroeg. 

Bekijk alle weerkaarten op Alpenweerman.nl/weerkaarten

Koud en sneeuwrijk einde van de krokusvakantie?

Het is nog ver en onzeker, maar voorzichtig komen er signalen naar voren dat de voorjaarsvakantie wel eens koud en sneeuwrijk zou kunnen eindigen. Tijdens het laatste weekend van de voorjaarsvakantie (24-25 februari) stijgt de kans op sneeuwval tot in alle dalen naar ongeveer 60%. Dat is ook gelijk het weekend van de grote uittocht uit de skigebieden. De kans dat je tot die tijd sneeuwkettingen nodig hebt is dus uitermate klein, maar ze zijn verplicht in de Alpenlanden. Dus je zult ze altijd in de auto moeten hebben.

Door: Jeroen Elferink van WeerPlaza | Hoofdfoto: Edwin Hagenouw, Snowrepublic.nl


Advertentie

Innsbruck

Wintersport in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke wintervakantie. Hier kan je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen twintig minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Het historische centrum met zijn beroemde bezienswaardigheden ligt op een steenworp van dertien skigebieden. Een skitocht of winterwandeling is dus nooit ver weg in Innsbruck. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

(Visited 9.321 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier