Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen;  de komende dagen staat het weer in de Alpen onder invloed van hogedruk. Dinsdag zou een zwak koufront met wat meer bewolking de noordoostelijke Alpen kunnen schampen. Een volgende koufront en kouder intermezzo staat waarschijnlijk voor het weekend op het weermenu.

Kaiserwetter

Ondanks dat gisteren de luchtdruk in de Alpen weer flink was opgelopen en we met hogedruk te maken hadden deed het weerbeeld toch heel anders aan. De bewolking overheerste veelal en er viel zelfs neerslag of buien met lokaal 5 tot 10 en in het zuiden (Tessin) tot 15 mm.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte

Wat meer zon en deels ook zonnig weer troffen we aan in delen van de oostelijke en vooral ook de Franse Alpen. Verantwoordelijk voor de bewolking en buiige neerslag was een kleinschalige hoogtetrog die komende vanaf de Benelux via Z Duitsland en Oostenrijk naar Slowenie trok.

Prachtige staalblauwe hemel en zon gisteren wel in het Kleinwalsertal. Foto Haus Walser Berge via Twitter Haus Walser Berge @HausWalserBerge L

Na passage van het systeem begon het in de avond en nacht weer flink op te klaren en kon het kwik onder een heldere hemel flink onderuit gaan. De zondag gaat dan ook koud van start met op veel plaatsen lichte en lokaal ook matige en zelfs strenge vorst (10 tot -15 graden).

Na een koude start belooft het vandaag Kaiserwetter te gaan worden en gaan ook de temperaturen in de lift. Beeld St. Anton Galzig (2090m)

Meer zon en zachter
Vandaag overdag is dan de beurt aan de zon die overuren kan gaan maken. De zuidelijke ALpen hebben vooral in de ochtend eerst nog te maken met (lagere) bewolking en Hochnebel. Omdat het zwaartepunt van de hogedruk wat verder naar oost Europa doortrekt en de hoogte-as eveneens tot over de oostelijke Alpen doorschuift gaat er met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming ook nog eens zachtere lucht binnenstromen en gaat het kwik van west naar oost in alle hoogtes een graad of 5 tot 8 in de lift.

Tevens wordt het föhnig en met de zon en föhn kan het kwik tot 15 a 18 graden gaan oplopen. In de bergen stijgt het kwik op 2000 meter geleidelijk naar een graad of 3 en de vorstgrens naar 2000 tot 2200 meter. In de oostelijke Alpen eerst nog kouder.

De vorstgrens gaat vandaag flink in de lift en zal rond de 2500 meter blijven de komende week (prikpunt noordelijke Alpen)

Lenteweer
Ook de komende week staat in het teken van hogedruk welke zicht uitstrekt vanaf de Azoren over midden Europa tot over oost Europa. Met de hoogte-as die meest ten noorden van de Alpen verloopt en een polaire jet die via het noorden van de Britse Eilanden tot over het zuiden van Scandinavie verloopt mogen we ons gaan instellen op droog, zonnig en zacht lenteweer.

ECMWF met de hogedruk (warme hoogterug) en aanvoer van zachte lucht vanuit het zuidwesten

De middag temperaturen zullen tussen de 16 en 20 graden gaan uitkomen en de vorstgrens rond de 2500 meter in de noordelijke en 2800 meter in de westelijke Alpen.

Een wonderschoon plaatje welke niet beter het weerbeeld voor de komende dagen uitbeeld. Met dank aan Odette ter Braak vanuit Mittelberg Kleinwalsertal / Haus Walser Berge Twitter Odette via @odetteterbraak

Vanaf vrijdag gaat vanuit het noorden veel koudere lucht vanaf de pool naar het zuiden en zuidoosten uitstromen. Het is echter nog onduidelijk in hoeverre en of deze veel koudere droge polaire lucht de Alpen ook daadwerkelijk zal kunnen bereiken. De kans van slagen daarop zal bepaald gaan worden door de posities van de sturende druksystemen te weten een richting Scandinavie opbouwend hoog /hoogterug en een hoogtelaag boven zuidwest Europa.

ECMWF voor zondag 00h00 met de strijd tussen de koude lucht uit het noorden en zachtere lucht uit het zuiden

De diverse model output wisselt per dag en sinds gisteren ook per run en ook de diverse ensemble oplossingen bieden nog geen uitkomst over het verloop. Het GFS is vanmorgen weer wat sneller met de afkoeling en laat dit al op de vrijdag -zaterdag gebeuren. Het ECMWF laat dit vanmorgen begin volgende week gebeuren. In beide gevallen lijkt de veel koudere lucht vooral de noordelijke oostelijke Alpen te gaan treffen.

Gisteravond was er van de aanvankelijk overtuigende koudere inval met vele koude leden nog slechts 1 lid over dat voor kouder weer in de Zwitserse Alpen ging
Vanmorgen dan weer duidelijk meer leden met een koudere oplossing

Het lijkt tevens maar een kort koude intermezzo te worden van slechts 2 tot 3 dagen, vrij snel gaat de zachtere lucht vanuit zuidelijke breedtegraden dan weer voor zachter lenteweer zorgen. Hoe het één en ander zich precies zal gaan ontwikkelen is aandacht voor de komende dagen. Daarover dan de komende dagen meer.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaat

Voor de wintersport(ers) zal het hoe dan ook allemaal niet veel meer uitmaken. Inmiddels heeft ook de Franse regering de corona handdoek in de ring gegooid en is ook in de Franse skigebieden een vervroegd einde gekomen aan het wintersport seizoen 2019-2020.

Tot zover, een heel fijne ZONdag gewenst en geniet van de warmte en lentezon! Schijnt goed te zijn in de strijd tegen de verdere verbreiding van het corona virus. Ciao

Zie ook de Blog van gisteren m.b.t het Corona virus en weer – Hier

Alpenweerman HD webcams in OberwallisHIER

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 220 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer