Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen; hoog – Ramesh -vandaag met kern boven Tsjechie bepaalt het weerbeeld in de Alpen en droogt de atmosfeer vanaf bovenaf steeds verder af. Terwijl in de bergen de zon volop schijnt en het zeer mild is hebben de lagere delen en dalen te maken met vochtigere en ook koelere luchtmassa’s. Volgende week geleidelijk wat minder zacht

Gisteren hadden we in het gehele Alpengebied te maken met rustig hogedrukweer. Met een oostelijke stroming werd in de onderste lagen van de atmosfeer relatief koele en ook vochtige continentale lucht aangevoerd.

Niet alleen in de bergen leverde dit heel fotogeniek plaatjes op maar ook vanuit de ruimte. De onderstaande zeer gedetailleerde foto’s laten dit heel fraai zien. Met dan aan Lukas Lehner @MeteoLukas via twitter

Oberwallis en Obergoms met o.a. de Grote Aletsch Gletsjer
De Oostenrijkse hogere bergtoppen komen nog net boven de Hochnebel uit

Door de sterke subsidentie inversie binnen het hoog vormde zich in de lagere delen en dalen mist en Hochnebel. Deze bleek veelal de gehele dag hardnekkig met een bovengrens tussen de 1700 en 2500 meter.

Hardnekkig Hochnebel gistermiddag ook boven het Gantertal gezien vanaf Rosswald (1800m)

Onder de Hochnebel was het grijs en grauw, daarboven scheen de zon volop en was het zeer mild. Met het Hochnebelmeer en in de droge lucht kon met genieten van heerlijke panorama`s en vergezichten of gewoon in de nog warme zon een goed boek lezen.

Chalet Berfriede Rosswald – Francien Bakker, genieten boven de Hochnebel in de nog warme november zon

Hogedruk open end

De komende dagen verandert er maar bar weinig aan het geblokkeerde stromingspatroon. Helaas voor de winter en sneeuwfans ligt de blokkade voor onze contreien te ver oostelijk. Met de hogedruk boven oost Europa en west Rusland en lage druk boven de Atlantische Oceaan hebben we meest te maken met een zuidelijke hoogtestroming.

Vandaag vrijdag start de dag weer met volop zon in de bergen en lokaal boven de dalen en in het laagland weer mist en Hochnebel. Omdat de stroming wat meer de ZO hoek opzoekt zal de Hochnebel en mist minder uitgesproken zijn en veelal oplossen. Het is zacht met maxima van 6 tot 13 en in middelbare hoogtes en al naar gelang zon tot 16 graden

Vandaag en het weekend eerste dagen doet een “warme” hoogterug” er thermisch gezien nog een schepje bovenop. Met name de warme hoogterug en het hoge 500 hPa geopotentiale vlak (circa 5800 meter) zorgen er voor dat het ook in de hogere Alpen zeer zacht voor de tijd van het jaar is. De vorstgrens bevindt zich vandaag op circa 3100 meter en op 2000 meter wordt het een graad of 6.

Radarbeeld Alpen 09h30. Via WetterOnline.de
Hochnebel vanmorgen St johann gezien vanuit Pongau-Buchau-Hutte
Lokaal grote versschillen, mooi is de oplossende bovengrens te zien in Kufsteinblik – Kaisergebirge

Dit weekend wordt het zelfs nog wat warmer met op 850 hPa (1500 meter) temperaturen die tot 14 graden oplopen, in de Alpen stijgt de vorsgrens tot 3200 a 3400 meter.

Hogedruk versus hoogtelaagje

Volgende week verandert er grosso modo niet veel aan het geblokkeerde stromingspatroon en de overwegend zuidelijke hoogtestroming. Wel zien we de warmbloedige hoogterug geleidelijk naar het oosten verder trekken en afzwakken. Daardoor zullen de temperaturen over de gehele linie maar vooral in de bergen niet meer zo heel hoog gaan uitkomen en daalt de vorstgrens tot circa 2500 a 2200 meter later in de week.

Het Europese model ECMWF laat in de loop van de volgende week vanuit een wat dichterbij komende Atlantische hoogtetrog een apart laag richting het Europese continent afsnoeren.

ECMWF voor zaterdag 14 november met het afgesnoerde hoogtelaagje precies boven de Zwitserse Alpen

Dit zou in de tweede helft van de week via Nederland naar de Alpen moeten trekken. Mocht dit gaan gebeuren dan zou het wat neerslag kunnen gaan opleveren en in de Alpen wat vanaf 1000 meter wat sneeuw.

ECMWF 850 hPA met de 0 graden isotherm op 1500 meter. Sowieso wordt het in de loop van de volgende week als het aan het ECMWF model ligt geleidelijk kouder (minder zacht)

De kenners weten het echter wel. Dit soort ontwikkelingen met afsnoerende hoogtelaagjes zijn met name ook op deze langere termijn een zeer onzekere factor. Uitgaande van bijvoorbeeld het GFS model zien we hier niets van terug en blijft het gewoon droog en (zeer) zacht. Hieronder nog de nieuwe GFS ensembles prikpunt partnergebied Innsbruck (Tirol)

Afijn, toch iets om de komende dagen in de gaten te houden want wie weet is het een eerste signaal van het “doorbreken” van het vastgeroeste stromingspatroon boven onze hoofden.

Vanuit een weer zonnig Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst. Blijf volgen en graag weer tot een volgende keer. Ciao

(Visited 187 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier