Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen: Tot en met morgen hebben de Alpen te maken met een zuidwestelijke hoogtestroming met neerslag in het zuiden en föhn in het noorden. Vanaf woensdag draait de windrichting naar noorwest alvorens de hoge druk invloed zich vanaf donderdag gaat uitbreider over het Alpengebied.

Dat het winterseizoen nu echt begonnen is in de Alpen zien we terug op de vele webcambeelden vanuit de Alpen. De hogere toppen zijn al volop in sneeuw gehuld en dit weekend heeft zelfs het eerste niet gletsjer skigebied z’n deuren geopend. In Kitzbühel hebben ze afgelopen weekend de eerste pistes geopend na veel sneeuw te hebben opgeslagen in een sneeuwdepot van de zomer. In combinatie met de sneeuwval afgelopen week en de zon die volop scheen zag het er allemaal prachtig uit!

Het ziet er winters uit op zo’n 1900 m in Kitzbühel

Mooi hochnebel velden in het dal bij de Resterkogel in Kitzbühel.

Inmiddels is ook al de eerste officiele wereldbeker wedstrijd van het jaar geskied op de gletsjer in Sölden. Winter is coming!

Maar ook in de lager gelegen gebieden, prachtige herfstkleuren in combinatie met de witte toppen. Prachtig plaatje gemaakt door Alpenweerman Maarten Minkman in Innsbruck.

De dag begint vanmorgen grotendeels droog met hier en daar een enkel buitje in de zuidelijke Alpen. In de West Alpen laat de zon zich ook nog regelmatig zien tussen de wolken door.

Met de zuidwestelijke hoogtestroming hebben de zuidelijke Alpen vandaag te maken met behoorlijk wat laaghangende bewolking. Met name in de zuidwestelijke staugebieden kan er wat neerslag vallen vandaag waarbij de hoeveelheden niet erg groot zullen zijn. Het meest onbestendig is het vandaag in de bergen bij de Middellandse zee met af en toe een bui. Ten noorden van de Alpenhoofdkam ziet het er vandaag een stuk beter uit met hooguit wat hogere bewolking. Ook zal de zon hier regelmatig tevoorschijn komen en waait er een stevige en warme wind. Het zicht is over het algemeen goed.  In de oostelijke Alpen hebben ze in de lager gelegen gebieden wel te maken met af toe behoorlijk hardnekkige nevel velden. Ben hier dus voorzichtig. De temperatuur is door de zuidwestelijke hoogte stroming vrij zacht met een nulgraden grens van boven de 3000 m.

In de nacht dinsdag trekt er dan vanuit het westen in een flink tempo een koufront over de Alpen heen. Het eerst zijn de Franse Alpen aan de beurt en later op de dag passeert deze ook de oostelijke Alpen. In het oosten begint de dag nog behoorlijk vriendelijk met zonneschijn welke in de middag dan gaat verdwijnen en plaats maakt voor meer bewolking en neerslag. In de middag begint de bewolking in de zuidelijke Alpen dan inmiddels al weer op te lossen. In de nacht naar woensdag kan het in de noordelijke oost Alpen dan af en toe behoorlijk doorregenen (op grotere hoogte sneeuw >2600m) met een flink lagere temperatuur. Richting woensdag is het in de zuidelijke Alpen dan door föhn condities weer opgeklaart en laat de zon zich weer zien.

ecmopeu00_120_1

Komend weekend ligt er een krachtig hoge drukgebied boven centraal Europa en belooft het een aantal dagen prachtig weer tegaan worden.

Vanaf donderdag knapt het weer dan in de gehele Alpen langzaam steeds verder op. Als eerste de zuidelijke Alpen, dan de westelijke Alpen alvorens het dan ook in de noordlijke Alpen richting vrijdag steeds beter gaat worden. Richting het weekend neemt de hoge druk invloed dan steeds verder toe en belooft het een aantal dagen prachtig weer te worden met veel zonneschijn.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 382 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer