Avond Update weer modellen

Hier volgt in de loop van de avond druppelsgewijs een update van de laatste ECMWF en GFS model uitdraai. Gaat het markant verzachten vanaf de Atlantische Oceaan of zal de continentale kou toch tegengas gaan geven.

GFS
In grote lijnen is het model consistent met de ochtend uitdraai en daarmee ook de geleidelijk inzettende Atlantische verzachting. De koudere fase tijdens de kerst wordt vooral door de OPER berekend, een groot aantal ensemble leden is duidelijk minder koud.

De onderstaande kaart voor de 1e kerstdag moeten we dus nog maar even met een “korreltje zot” nemen.

De verzachting na de kerst wordt ook nu weer door het model en een groot aantal ensemble leden berekend en daarmee moet de Alpen noordkant vanaf woensdag 27-12 rekening gaan houden met een markante verzachting in alle hoogtes. Teven zal de Südföhn weer van zich doen gaan spreken. Sneeuwvalgrens (voor zover natuurlijk van toepassing met de Föhn dan tussen de 2200 a 3000 meter)

GFS T850 hPa anomalie, woensdag 27-12. Maar lierfst 8 tot 12 graden boven “normaal” aan de Alpennoordkant

De westelijke Alpen zuidkant krijgt te maken met een inzettende Südstau(neerslag /sneeuw, lagere delen regen) Met het langzaam uitzakken en oostwaarts trekken van de hoogte as krijgen we vanaf vrijdag te maken met een zeer scherpe scheidingslijn met de koudere lucht in het westen en de veel zachtere (föhn) lucht in het westen

Scherpe T850 hPa gradient vanaf vrijdag – zaterdag (blauw is 0 gradenT850hPA isotherm)

ECMWF
Ook het Europese model is consistent en gaat in grote lijnen mee met het GFS model. De operationele uitdraai van vanavond gaat met de inval van koudere lucht tot over de Alpen niet mee omdat deze als het ware wordt overlopen door de zachtere lucht aan de trog voorzijde /het Atlantische laag.

ECMWF voor woensdag 12h00

Op eerste kerstdag zou dit al voor een eerste Südföhnfase kunnen gaan zorgen met markant zachter weer aan de Alpennoordkant. Woensdag zien we ook bij dit model de temperatuur gradiënt tussen west en oost verder toenemen en daarmee ook de druktegenstelling. Ook nu is een sterke Südföhn fase en Südstau onvermijdelijk.

Donderdag  vrijdag probeert ook nu weer de koudere lucht naar het oosten toe door te drukken, in hoeverre dit lukt en in welk tempo is nog onduidelijk.

Tot zover deze avond update, nieuwe ronde weerkaarten morgenochtend. Fijne avond en truste voor straks! Ciao

Hieronder nog de VLOG van vanmiddag door Johann vanuit een diep winters Rosswald in de Walliser Alpen

Witte kerst Alpen gegarandeerd, mooie (sneeuw)kantjes gaan eraf

In de Alpen en de Middelgebergtes vanaf 700 meter is de kans op een witte kerst 80 tot 100%.  Dit hoge percentage hebben we te danken aan de sneeuw die die de laatste dagen tot in de lagere delen en dalen is gevallen. Op sommige plaatsen ligt er tot in de laagste delen een gesloten sneeuwdek van 10 tot 30 cm en lokaal ook nog meer. Naar mate je hoger komt neemt ook het sneeuwdek ook toe. In in de hogere delen van de Alpen ligt 50 tot 100 cm oplopend tot 200  a 300 cm in de Staugebieden van de noordelijke en westelijke Alpen. Tijdens de kerst wordt nieuwe sneeuw verwacht!

Met de verse sneeuw die nog gaat vallen en de navolgende hogedruk zal daaraan weinig tot niets meer veranderen behalve dan dat de sneeuw kan gaan “zetten” en daardoor aan volume wat zal afnemen. Ook het sneeuwdek in de lagere delen zal naar alle waarschijnlijkheid tot en met kerst intact blijven (inversie), enkel daar waar de zwakke december zon de boel overdag nog even weet op te warmen zal het sneeuwdek wat gaan slinken en is het maar net de vraag hoeveel sneeuw er ligt.

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.


Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 1.280 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpenweer – Avond Update / Vlog”

 • Jan van soest
  18 december 2017 at 19:42

  Nou, niet zo fraai dus aan de Noorkant!
  Balen hoor, bomen zonder sneeuw en het wintergevoel is weg!
  Hoop dat de Zuidkant het beter krijgt!

 • Josiane
  18 december 2017 at 19:58

  goedenavond Johan,, valt Tirol, meer bepaald het zugspitz gebied ook in die zachte sector ?, laat ons hopen dat de kaarten nog een beetje veranderen en het niet te warm word zodat de sneeuw toch een beetje intact blijft,,maak er nog een fijne winterse avond van, groetjes uit belgie van Josiane

  • Johann
   18 december 2017 at 20:09

   Ook in Tirol en met name de noordelijke delen gaat het een heel stuk zachter worden en gaan de mooie winterse sneeuw kantjes er in de lagere delen af. Tot het zover is gaat er vanaf 1200 tot 1300 meter nog sneeuw bijvallen. Natuurlijk zal het sneeuwdek gaan inkrimpen, enerzijds door het “zetten” van de sneeuw en anderzijds ook door de hogere temperaturen resp. de föhn. Toch zal het met de schade wel mee vallen want ondanks de hoger temperaturen is de lucht droog en met de negatieve dauwpunten zal de sneeuw, en dat geldt met name in de beschutte delen en dalen niet al te veel lijden. Regen en veel wind zijn daarentegen slecht voor sneeuw en speciaal voor een nog niet goed gezet sneeuwdek. Laten we hopen dat dat niet gaat gebeuren en we uiteindelijk weer naar een een winterse fase evolueren. Fijne avond en lG aus dem Oberwallis

 • Josiane
  18 december 2017 at 20:25

  Hoi Johan, hartelijk dank voor je antwoord, ik hoop ook dat het mee valt maar genieten gaan we zeker doen, zo snel zal de sneeuw niet verdwijnen zeker,,is nog een aantal dagen voor de zachtere lucht zou komen en niet is zo veranderlijk als het weer 😀, groetjes uit belgie,,

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!