Alpenweer – Avond Update / Vlog

Avond Update weer modellen

Hier volgt in de loop van de avond druppelsgewijs een update van de laatste ECMWF en GFS model uitdraai. Gaat het markant verzachten vanaf de Atlantische Oceaan of zal de continentale kou toch tegengas gaan geven.

GFS
In grote lijnen is het model consistent met de ochtend uitdraai en daarmee ook de geleidelijk inzettende Atlantische verzachting. De koudere fase tijdens de kerst wordt vooral door de OPER berekend, een groot aantal ensemble leden is duidelijk minder koud.

De onderstaande kaart voor de 1e kerstdag moeten we dus nog maar even met een “korreltje zot” nemen.

De verzachting na de kerst wordt ook nu weer door het model en een groot aantal ensemble leden berekend en daarmee moet de Alpen noordkant vanaf woensdag 27-12 rekening gaan houden met een markante verzachting in alle hoogtes. Teven zal de Südföhn weer van zich doen gaan spreken. Sneeuwvalgrens (voor zover natuurlijk van toepassing met de Föhn dan tussen de 2200 a 3000 meter)

GFS T850 hPa anomalie, woensdag 27-12. Maar lierfst 8 tot 12 graden boven “normaal” aan de Alpennoordkant

De westelijke Alpen zuidkant krijgt te maken met een inzettende Südstau(neerslag /sneeuw, lagere delen regen) Met het langzaam uitzakken en oostwaarts trekken van de hoogte as krijgen we vanaf vrijdag te maken met een zeer scherpe scheidingslijn met de koudere lucht in het westen en de veel zachtere (föhn) lucht in het westen

Scherpe T850 hPa gradient vanaf vrijdag – zaterdag (blauw is 0 gradenT850hPA isotherm)

ECMWF
Ook het Europese model is consistent en gaat in grote lijnen mee met het GFS model. De operationele uitdraai van vanavond gaat met de inval van koudere lucht tot over de Alpen niet mee omdat deze als het ware wordt overlopen door de zachtere lucht aan de trog voorzijde /het Atlantische laag.

ECMWF voor woensdag 12h00

Op eerste kerstdag zou dit al voor een eerste Südföhnfase kunnen gaan zorgen met markant zachter weer aan de Alpennoordkant. Woensdag zien we ook bij dit model de temperatuur gradiënt tussen west en oost verder toenemen en daarmee ook de druktegenstelling. Ook nu is een sterke Südföhn fase en Südstau onvermijdelijk.

Donderdag  vrijdag probeert ook nu weer de koudere lucht naar het oosten toe door te drukken, in hoeverre dit lukt en in welk tempo is nog onduidelijk.

Tot zover deze avond update, nieuwe ronde weerkaarten morgenochtend. Fijne avond en truste voor straks! Ciao

Hieronder nog de VLOG van vanmiddag door Johann vanuit een diep winters Rosswald in de Walliser Alpen

Witte kerst Alpen gegarandeerd, mooie (sneeuw)kantjes gaan eraf

In de Alpen en de Middelgebergtes vanaf 700 meter is de kans op een witte kerst 80 tot 100%.  Dit hoge percentage hebben we te danken aan de sneeuw die die de laatste dagen tot in de lagere delen en dalen is gevallen. Op sommige plaatsen ligt er tot in de laagste delen een gesloten sneeuwdek van 10 tot 30 cm en lokaal ook nog meer. Naar mate je hoger komt neemt ook het sneeuwdek ook toe. In in de hogere delen van de Alpen ligt 50 tot 100 cm oplopend tot 200  a 300 cm in de Staugebieden van de noordelijke en westelijke Alpen. Tijdens de kerst wordt nieuwe sneeuw verwacht!

Met de verse sneeuw die nog gaat vallen en de navolgende hogedruk zal daaraan weinig tot niets meer veranderen behalve dan dat de sneeuw kan gaan “zetten” en daardoor aan volume wat zal afnemen. Ook het sneeuwdek in de lagere delen zal naar alle waarschijnlijkheid tot en met kerst intact blijven (inversie), enkel daar waar de zwakke december zon de boel overdag nog even weet op te warmen zal het sneeuwdek wat gaan slinken en is het maar net de vraag hoeveel sneeuw er ligt.

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected].


Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties