klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Het loopt nog niet storm, maar zo af en toe valt er weer eens wat sneeuw in de Alpen. Ook deze week trekken zo nu en dan storingen over de Alpen die sneeuw brengen, echter nog niet in grote hoeveelheden.

Grote verschillen

Vandaag zien we grote verschillen in de Alpen. Een koudeputje zorgt vanochtend voor neerslag in Zwitserland, waarbij het boven ongeveer 1500 meter in de vorm van sneeuw zal zijn. In de loop van de middag gaat de activiteit eruit en wordt het een stuk droger. In totaal kan er zo’n 10-25 cm vallen. Een groot verschil met Oostenrijk waar de zon in de noordelijke Alpen volop schijnt.

Sneeuw valt er vooral in de Zwitserse Alpen, terwijl in Oostenrijk de zon flink schijnt. In Salzburg is het om 10:45 zelfs al 16 graden. Bron: wetteronline

Af en toe sneeuw

Het zonnige en zachte weer van de laatste tijd zijn we wel een beetje kwijt. Vanuit het westen trekken geregeld storingen het Europese vasteland op wat in de Alpen dan voor enige sneeuwval zal gaan zorgen. De hoeveelheden zijn niet bijzonder groot, maar zeker boven de 2000 meter wordt de sneeuwlaag laagje voor laagje aangevuld.

Morgen, dinsdag, verloopt de dag over het algemeen meest droog. Tegen de avond trekt een storing de west-Alpen binnen en trekt gedurende de avond en nacht naar woensdag oostwaarts om vervolgens woensdagochtend verder oostwaarts te trekken de Alpen uit. Dit levert in de meeste gebieden een cm of 10 op, regionaal tot 20 cm. De lucht is vrij zacht waardoor de sneeuwvalgrens niet veel verder dan 2000 meter zal uitkomen.

Woensdag verloopt vervolgens weer meest droog met ook ruimte voor de zon. Later in de week trekt zo nu en dan weer een (zwakke) storing over, waardoor er verspreid weer wat sneeuw kan gaan vallen. De aangevoerde lucht wordt dan wel langzaam wat kouder, waardoor de sneeuwvalgrens voorzichtig tot onder de 1500 meter kan gaan zakken.

In totaal zal aan het einde van de week de sneeuwhoeveelheden opgelopen kunnen zijn tot 30-40 cm op een aantal plaatsen. Veel meer gebieden moeten het met duidelijk minder doen. Het is in ieder geval een begin en langzaam zullen ook steeds meer skigebieden hun deuren de komende weken gaan openen.

Wisselvallig in de Benelux

Nederland heeft een koude nacht beleeft, waarbij de eerste officiële vorst op 1,5 meter hoogte werd gemeten. In Ell vroor het -1,1 graden en aan de grond zelfs bijna matig. Dankzij rustig weer onder invloed van een hogedrukgebied kon het flink afkoelen. De komende dagen is er echter geen sprake van koude nachten. Vanuit het zuidwesten trekken geregeld storingen over de Benelux met zo nu en dan ook flink wat wind. Overdag is het daarbij vaak 11 tot 14 graden, gedurende de nachten is het 6 tot 8 graden. Het is dus eerder herfst dan winter in de Benelux.

(Visited 956 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer