Advertentie 

Woensdag en donderdag trekken fronten met sneeuw over de Alpen. Vanaf vrijdag ontstaat een enorme tweedeling. Storm in het noorden, veel neerslag in het grensgebied tussen Italië met Oostenrijk en Zwitserland.

Veel overlast door de sneeuw in het Zwiterse kanton Tessin. Door de stuwing vanuit het zuiden valt er flink wat sneeuw. Bron: Johans (Alpen)weer op X.

Nelson

Lagedrukgebied Nelson maakt de dienst uit op de weerkaarten in het westen van Europa, en beïnvloed ook het weer in de Alpen. Met een stevige zuidwestelijke stroming vallen de Alpen woensdag en donderdag ten prooi aan twee fronten behorende bij Nelson. Het eerste front is een koufront en deze trekt vandaag (woensdag) van zuidwest naar noordoost over het bergmassief.

Dit levert vooral aan de zuidkant van de Alpen, geholpen door de stuwwerking, veel sneeuw op. Vochtige lucht vanuit het Middellandse-zee gebied botst op de zuidelijke bergen, gaat gedwongen stijgen en sneeuwt door condensatie uit. De meeste sneeuw is voor het grensgebied tussen Italië, Frankrijk en Zwitserland. Daar valt tussen de 20 en 40 centimeter sneeuw, lokaal is meer dan 50 centimeter mogelijk!

Weerkaart voor morgen, Nelson en zijn fronten bepalen het weer in het westen van Europa. Bron KNMI.

Mede door het koufront valt de sneeuw tot in de dalen. Door het front neemt de föhn waar de noordkant van de Alpen de afgelopen dagen mee te maken heeft gehad iets gas terug. Ook daar gaat wat sneeuw vallen en daalt de sneeuwvalgrens naar een hoogte tussen 800 en 1100 meter. De hoeveelheden zijn met een aantal centimeter een stuk beperkter.

Morgen komt een tweede koufront en zal het een herhaling van zetten zijn. In het zuiden wederom de meeste sneeuwval. Na passage van dit tweede front ligt donderdagavond aan de noordkant gemiddeld tussen de 5 en 10 centimeter verse sneeuw. Aan de zuidzijde van de Alpen gaat het totaal om tientallen centimeters verse sneeuw, met aan de westkant uitschieters van meer dan 70 centimeter.

Föhnstorm

Op vrijdag slaat het weerbeeld om en ontstaat een tweedeling in de Alpen. Tussen hogedruk boven het Europese continent en lagedruk op de Atlantische oceaan richt zich een stevige zuidelijke stroming op de Alpen. Van origine tropische lucht, vanuit het noorden van Afrika gaat, samen met een hoop Sahara stof op transport richting de Alpen.

Aan de noordzijde ontstaat een flinke föhnstorm. Vooral op vrijdag en zaterdag zal deze flink huishouden met windstoten van meer dan 120 kilometer per uur op de toppen. Geholpen door het föhn effect kan de temperatuur aan de noordkant, in de al zachte lucht, nog verder oplopen. In de dalen komt de 20 graden grens in zicht. In de nachten blijft het kwik ook in de dubbele cijfers in het dal. In steden als Salzburg en München kan het 22 graden worden. Fijne wintersportcondities zullen door de hoge temperaturen lager, en de harde wind hogerop, een lastig verhaal zijn tijdens Pasen.

Flinke windstoten op de toppen van de Alpen. De föhn komt vrijdag en zaterdag tot een hoogtepunt. Bron: I’m Weather.com.

Veel neerslag in het zuiden van de Alpen

Door de blijvende aanvoer van vochtige lucht vanuit het Middellandse-zee gebied gaat de stuwwerking aan de zuidkant van de Alpen gewoon door. Helaas zal de sneeuwvalgrens door de zachte lucht ook daar enorm gaan stijgen. Deze stijgt op vrijdag naar 2000 tot 2200 meter. Sneeuwval zal daarmee enkel voor het hooggebergte zijn weggelegd. Het zwaartepunt van de neerslag richt zich vooral op de het grensgebied van Italië met Zwitserland en Oostenrijk. In totaal valt daar tot en met dinsdag lokaal meer dan 230 millimeter. Aan de zuidkant, vooral hogerop, sneeuw genoeg. Maar ook daar met Pasen lastige condities vanwege de neerslag.

De totale hoeveelheid neerslag tot dinsdag, berekend door het Amerikaanse model. In het zuiden lokaal meer dan 200 millimeter aan neerslag. Bron IMWeather.com

Na het Paasweekend

Ook na Pasen blijft het wisselvallig en zacht in de Alpen. Storingen weten de bergen regelmatig te vinden. Mogelijk dat een enkele keer de sneeuwvalgrens iets lager uitvalt in de koude achterkamer van een storing, maar langer koud weer, met ook lager nog volop sneeuw zit voorlopig niet in de weerkaarten. Blijf Alpenweerman de komende dagen volgen voor meer verwachtingen richting het Paasweekend. Ondanks dat het seizoen op zijn einde loopt, komen we nog met nieuwe weerupdates. Fijne dag en tot de volgende!

Tot slot nog een plaatje vanuit Zwitserland, daar sneeuwt het nog wel even door. Bron: Johans (Alpen)weer op X.

Wil jij dit seizoen nog naar Ischgl? Bekijk dan de interessante aanbiedingen in dit artikel.


(Visited 2.874 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier