Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; het “Spaans” (hoogte)laag – Martina – ligt vandaag met zijn kern boven de Tyrreense Zee en trekt verder richting de Balkan . Terwijl in de westelijk Alpen aan de oostflank van het systeem koudere en wat drogere lucht binnen stroomt hebben de oostelijke Alpen te maken met wat minder koude maar ook vochtigere lucht die aan de oostflank vanuit het zuidoosten naar het noorden toe uitstroomt. In het verder vervolg windt dan ook hier de koudere lucht weer terrein.

Aanhoudend winters, in oosten eerst nog sneeuw

Ook gisteren hadden in de Alpen weer met grote weer verschillen te maken. Met de föhn werd het steeg het kwik lokaal weer tot 10 a 12 graden. Elders was het een stuk kouder en dat gold speciaal in de gebieden (dalen) onder de Hochnebel en of mist. Verder weer die mix van wolken en wolken velden en opnieuw weer wat sneeuwval in het zuiden van de Alpen.

Ober blau, unten grau in de Berner Alpen – Foto Jeffrey Laan
In Oberwallis was het overwegend zonnig en de sneeuw heeft zich de laatste week goed gezet. Foto Rosswald
Rosswald
Aletsch Arena

Het wisselende weerbeeld wordt veroorzaakt door een hoogtelaag dat vanaf het Iberische Schiereiland komend langzaam naar de Balkan trekt. Aan de oostflank van het systeem wordt vochtigere lucht vanaf de Middellandse Zee naar het noorden toe getransporteerd, aan de westflank wordt juist weer koudere polaire vanuit het noorden richting het zuiden.

Vooral in de wat zachtere maar ook vochtigere lucht  is de bereidheid voor de bewolking als ook sneeuwval groot. Dit geldt in het bijzonder in die gebieden aan de zuidkant waar de lucht aan nog eens stuwt.

Inmiddels is het (hoogte) laag met zijn kern doorgeschoven tot de Tyrreense Zee (Corsica – Sardinië) en beïnvloedt het vooral nog de oostelijke Alpen. Hier is het meest bewolkt en steeds weer kan er wat sneeuw vallen.

Omdat de hoogte as van het laag ten oosten van de Alpen is doorgeschoven is de föhn  geen thema meer en is het ook met de thermische hoogstandjes voorbij en wordt er van het noorden uit weer duidelijk koudere lucht aangevoerd. Deze is echter ook een stuk droger zodat in het westen en zuidwesten de neerslagkansen klein zijn en meest blijft het er gewoon droog.

De meeste kans op zon is dan ook voor de westelijke Alpen weggelegd en in het bijzonder voor de westelijke zuidkant alwaar de Nordföhn de lucht extra zal afdrogen. Op 2000 meter wordt het – 4 tot – 7 graden en op 3000 meter.

Hochnebel vanmorgen boven het Rhonedal in Oberwallis – Bellwald

In het verder verloop trekt het hoogtelaag verder naar het oosten weg en met een naar noordoost draaiende hoogtestroming wordt dan ook in de zuidelijke oostelijke Alpen weer droger en zonniger.

Sneeuwval cumulatief tot en met vrijdag (model Arpege)

Langs de oostelijke Alpennoordkant kan door naar noord gedraaide wind vooral in de Stau nog wat sneeuw vallen. Omdat in de onderste lagen van de atmosfeer wat koelere en ook vochtigere lucht aanwezig is nemen de Hochnebel en mistkansen aan de noordkant wel weer toe.

ECMWF voor vrijdag onder een vlakke drukverdeling en weinig drukgradient

In het weekend verblijven we in een soort “niemands land” en met weinig drukgradiënt en zwakke hogedruk is er ook weinig stroming. Het wet weerbeeld zal zich presenteren in de vorm van een mix van wolken, zon, en lokaal kan wat (lichte) smeeuw vallen. Qua temperaturen verandert er niet veel. De meeste kans op zon is voor het zuiden weggelegd, de meeste kans op bewolking voor de noordkant, hier ook de meeste kans op wat sneeuw.

Begin volgende week krijgen we te maken met een meer zonaal stromingspatroon (west) en gaan de temperaturen geleidelijk wat omhoog.

In de loop van de zondagavond en op maandag gaat een koufront vanuit het westen de sneeuwkansen weer wat doen toenemen. Prefrontaal wordt dan ook wat zachter lucht aangevoerd die de Alpen echter niet goed zal kunnen bereiken

Echt zacht gaat het dan ook nog net worden omdat de Atlantische storingen niet goed bij machte zijn om een vuist te maken en we aan de koude kant van de vrij zuidelijk koersende jetstream verblijven. Wel zullen de “verpieterende” storingen periodiek meer bewolking gaan geven en er kan dan ook wat sneeuw gaan vallen.

Of rond het midden van de volgende week een wat actiever front behorende bij een IJsland depressie dan een duidelijke verzachting en neerslag gaat opleveren is nog onzeker (ECMWF)

GFS ensembles centrale Alpennoordkant

Daarover de komende dagen dan meer. Vanuit een licht bewolkt Rosswald met een temperatuur van – 4 graden een fijne dag gewenst en tot morgen maar weer. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert ook  – Wereldwijde Weathercard Service

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Lawine gevaar in de zuidoostelijke Alpen ORANJE en door de nieuwe sneeuwval deels ROOD. Elders GEEL

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.198 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer