Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Door een krachtig lage drukgebied wat ten westen en zuidwesten van de Alpen rond tolt hebben de Alpen te maken met een krachtige zuidelijke stroming waarbij er in de zuidelijke Alpen zeer veel neerslag kan gaan vallen. Dat gaat gepaard met een stormachtige wind en in het noorden een krachtige südföhn. Gevaarlijk bergweer!

Eerst zal de sneeuwvalgrens behoorlijk hoog liggen, later zakt deze en krijgen we het beeld wat we afgelopen week ook zagen. Witte toppen en groene dalen. Helaas zal de zon wel wat minder te zien zijn dan op deze foto van afgelopen week.

Vandaag wordt met een zuidwestelijke hoogtestroming zeer vochtige en warme lucht aangevoerd richting de Alpen. Op onderstaand radarbeeld zien we dat de neerslag al ingezet is in de zuidelijke en westelijke Alpen.

Radarbeeld deze ochtend rond 9 uur. Bron: Wetteronline.de

Deze lucht zal als een soort spons worden uitgeknepen tegen de Alpen aan en men moet op grote schaal, vooral in de zuidelijke en westelijke Alpen rekening houden met langdurige zware neerslag waar ook onweer bij kan zitten. Het wordt zeer onstuimig met ook een stormachtige wind in de bergen. Zeer gevaarlijk weer om op pad te gaan in de bergen, dus blijf beneden of zoek een veilige plek op. In het noorden blijft het droger en staat een krachtige südföhn. Op grote schaal gaat er tussen de 100 en 250 mm regen vallen binnen 24 uur. Lokaal gaat dit zelfs richting de 350 tot 400 mm! Door de in eerste instantie hoge sneeuwvalgrens zal een groot deel als regen naar beneden komen. Dit kan lijden tot overstromingen of zelfs enkele aardverschuivingen. De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie rond de 3400 m hoogte. Deze zal in de nacht naar zaterdag langzaam zakken richting de 2600 – 2800 m met het binnentrekken van het koufront. Op grote hoogte kan zomaar een pak sneeuw vallen van meer dan 100 – 150 cm. Dit kan ook gelijk zorgen voor veel lawines.

Een krachtig lage druk gebied ligt boven het westen van Frankrijk en zorgt voor een zuidelijke aanvoer richting de Alpen met veel warme en vochtige lucht. Er zal daarbij ook een stormachtige Südföhn ontstaan.
In het noorden wordt de temperatuur door de südföhn flink opgestuwd en wordt het behoorlijk warm. Vanuit het westen zien we al koelere lucht naderen die op zaterdag de Alpen binnentrekt en de sneeuwvalgrens doet zakken.

Zaterdag trekt het koufront verder oostwaarts en koelt het overal sterk af. Er valt nog steeds veel neerslag met een stormachtige wind, maar in de loop van de middag zal deze langzaam in kracht afnemen. Door de koelere temperaturen zakt de sneeuwvalgrens uiteindelijk naar 1800-2000 m hoogte. In het noorden van de Alpen valt het allemaal mee met de neerslag en is het vooral föhnig welke ook langzaam in kracht gaat afnemen. In de middag wordt het op de meeste plaatsen vanuit het westen dan ook droog met hier en daar opklaringen. Er kan weer een flink pak sneeuw van 30-50cm bijvallen op zaterdag.

Grote hoeveelheden neerslag worden er de komende48 uur verwacht met uitschieters richting de 400mm of misschien nog wel meer!

Zondag volgt dan weer een nieuwe storing vanuit het westen en is het wisselvalliger. Met name in de westelijke en zuidelijke Alpen valt dan neerslag met vanaf 2000 m sneeuwval. Het is in de bergen oppassen geblazen met de grote hoeveelheden sneeuw die de dagen ervoor gevallen zijn. Het lawine gevaar zal dan ook sterk zijn toegenomen mede door de vervrachting van sneeuw door de wind, dus ga niet zo maar het hooggebergte in! In het noorden en noordoosten is het vriendelijke weer door de föhnige condities.

Het lage drukgebied blijft rondtollen bij de Britse eilanden waardoor de Alpen een westelijke zonale aanvoer houden waardoor er steeds weer neerslag en vanaf 2000 m ook sneeuw zal vallen.

Op maandag en dinsdag is het in het westen en zuiden meeste bewolkt en stuwt er weer neerslag vanuit het zuiden en westen tegen de Alpen aan. In het noorden blijft het droger met föhnige condities.

Ook de dagen daarna blijft het wisselvallig met regelmatig neerslag met in de bergen ook sneeuwval. Een typisch zonaal stromingspatroon. De temperaturen liggen laag genoeg om regelmatig sneeuwval boven de 2000 m te geven. Het sneeuwdek zal hier dan langzaam steeds wat groeien. De stroming is meest westelijk en zal soms wat meer noordwestelijk zijn en soms meer zuidwestelijk. Afhankelijk daarvan profiteren de noordelijke of zuidelijke Alpen hier dan van. Hoe dit in detail verder gaat daar over de komende dagen meer. Voor nu alvast een fijn weekend!

(Visited 1.092 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Alpen – Zware neerslag met hogerop ook sneeuwval en storm”

  • Ricardo
    2 oktober 2020 at 10:07

    Als dat maar niet teveel schade geeft 🙁

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer