Algemeen: Door een krachtig lage drukgebied wat ten westen en zuidwesten van de Alpen rond tolt hebben de Alpen te maken met een krachtige zuidelijke stroming waarbij er in de zuidelijke Alpen zeer veel neerslag kan gaan vallen. Dat gaat gepaard met een stormachtige wind en in het noorden een krachtige südföhn. Gevaarlijk bergweer!

Eerst zal de sneeuwvalgrens behoorlijk hoog liggen, later zakt deze en krijgen we het beeld wat we afgelopen week ook zagen. Witte toppen en groene dalen. Helaas zal de zon wel wat minder te zien zijn dan op deze foto van afgelopen week.

Vandaag wordt met een zuidwestelijke hoogtestroming zeer vochtige en warme lucht aangevoerd richting de Alpen. Op onderstaand radarbeeld zien we dat de neerslag al ingezet is in de zuidelijke en westelijke Alpen.

Radarbeeld deze ochtend rond 9 uur. Bron: Wetteronline.de

Deze lucht zal als een soort spons worden uitgeknepen tegen de Alpen aan en men moet op grote schaal, vooral in de zuidelijke en westelijke Alpen rekening houden met langdurige zware neerslag waar ook onweer bij kan zitten. Het wordt zeer onstuimig met ook een stormachtige wind in de bergen. Zeer gevaarlijk weer om op pad te gaan in de bergen, dus blijf beneden of zoek een veilige plek op. In het noorden blijft het droger en staat een krachtige südföhn. Op grote schaal gaat er tussen de 100 en 250 mm regen vallen binnen 24 uur. Lokaal gaat dit zelfs richting de 350 tot 400 mm! Door de in eerste instantie hoge sneeuwvalgrens zal een groot deel als regen naar beneden komen. Dit kan lijden tot overstromingen of zelfs enkele aardverschuivingen. De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie rond de 3400 m hoogte. Deze zal in de nacht naar zaterdag langzaam zakken richting de 2600 – 2800 m met het binnentrekken van het koufront. Op grote hoogte kan zomaar een pak sneeuw vallen van meer dan 100 – 150 cm. Dit kan ook gelijk zorgen voor veel lawines.

Een krachtig lage druk gebied ligt boven het westen van Frankrijk en zorgt voor een zuidelijke aanvoer richting de Alpen met veel warme en vochtige lucht. Er zal daarbij ook een stormachtige Südföhn ontstaan.
In het noorden wordt de temperatuur door de südföhn flink opgestuwd en wordt het behoorlijk warm. Vanuit het westen zien we al koelere lucht naderen die op zaterdag de Alpen binnentrekt en de sneeuwvalgrens doet zakken.

Zaterdag trekt het koufront verder oostwaarts en koelt het overal sterk af. Er valt nog steeds veel neerslag met een stormachtige wind, maar in de loop van de middag zal deze langzaam in kracht afnemen. Door de koelere temperaturen zakt de sneeuwvalgrens uiteindelijk naar 1800-2000 m hoogte. In het noorden van de Alpen valt het allemaal mee met de neerslag en is het vooral föhnig welke ook langzaam in kracht gaat afnemen. In de middag wordt het op de meeste plaatsen vanuit het westen dan ook droog met hier en daar opklaringen. Er kan weer een flink pak sneeuw van 30-50cm bijvallen op zaterdag.

Grote hoeveelheden neerslag worden er de komende48 uur verwacht met uitschieters richting de 400mm of misschien nog wel meer!

Zondag volgt dan weer een nieuwe storing vanuit het westen en is het wisselvalliger. Met name in de westelijke en zuidelijke Alpen valt dan neerslag met vanaf 2000 m sneeuwval. Het is in de bergen oppassen geblazen met de grote hoeveelheden sneeuw die de dagen ervoor gevallen zijn. Het lawine gevaar zal dan ook sterk zijn toegenomen mede door de vervrachting van sneeuw door de wind, dus ga niet zo maar het hooggebergte in! In het noorden en noordoosten is het vriendelijke weer door de föhnige condities.

Het lage drukgebied blijft rondtollen bij de Britse eilanden waardoor de Alpen een westelijke zonale aanvoer houden waardoor er steeds weer neerslag en vanaf 2000 m ook sneeuw zal vallen.

Op maandag en dinsdag is het in het westen en zuiden meeste bewolkt en stuwt er weer neerslag vanuit het zuiden en westen tegen de Alpen aan. In het noorden blijft het droger met föhnige condities.

Ook de dagen daarna blijft het wisselvallig met regelmatig neerslag met in de bergen ook sneeuwval. Een typisch zonaal stromingspatroon. De temperaturen liggen laag genoeg om regelmatig sneeuwval boven de 2000 m te geven. Het sneeuwdek zal hier dan langzaam steeds wat groeien. De stroming is meest westelijk en zal soms wat meer noordwestelijk zijn en soms meer zuidwestelijk. Afhankelijk daarvan profiteren de noordelijke of zuidelijke Alpen hier dan van. Hoe dit in detail verder gaat daar over de komende dagen meer. Voor nu alvast een fijn weekend!

(Visited 1.133 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Zware neerslag met hogerop ook sneeuwval en storm”

  • Ricardo
    2 oktober 2020 at 10:07

    Als dat maar niet teveel schade geeft 🙁

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!