Advertentie



 

Een lagedrukgebied boven West-Frankrijk zorgt voor een sterke zuidwestelijke stroming richting de Alpen. Vooral de West-Alpen worden beïnvloed door de toevoer van vochtige en onstabiele lucht. De afgelopen dagen viel veel neerslag aan de west- en zuidwestkant van de Alpen. Vanaf morgen zorgt een tussenhoog voor rustiger weer en lopen de temperaturen op richting het weekeinde.

Na regen komt zonneschijn. Buien West-Alpen nemen af en temperaturen gaan omhoog de komende dagen.

Grote verschillen de afgelopen dagen tussen het oosten en het westen van de Alpen. Sinds afgelopen zondag is er veel regen gevallen met name in Zwitserland. In de omgeving van Binn in het zuiden van Zwitserland viel de meeste neerslag en werd 179.2 mm binnen 72 uur op het weerstation gemeten. Dat is bijna 2 keer zoveel dan normaal in de hele maand juni. In het oosten van de Alpen daarentegen was het heet met tropische temperaturen. Later in de middag ontstonden ook hier aan aantal onweersbuien ‘Wärmegewitter’. Ook wisselvallig was het in de Pyreneeën daar viel zelfs sneeuw op 1600 m.

Grote verschillen de afgelopen dagen tussen het oosten en het westen van de Alpen. Op het satellietbeeld van gisteren was ook te zien de bewolking boven het westen en opklaring in het oosten. (bron: NASA Worldview)
Eerste balans van de hevige regen en onweer van 2de pinksterdag 2019. Meest regen Binntal, Simplonsüdseite, Maggiatalund Urserental. (via meteocentrale)

Vandaag blijft het nog wisselvallig in de West-Alpen. Afgelopen nacht heeft het nog flink doorgeregend en dat gaat vanochtend nog even door. Ook de rest van de dag blijft het wisselvallig en bewolkt, maar neemt de regenintensiteit langzaam af. De sneeuwvalgrens ligt rond 2700 tot 3000 m. In de middag wordt het op steeds meer plaatsen droog en klaart het op. Het langst bijft het wisselvallig in het zuiden van Zwitserland en het noordwesten van Italië. De temperaturen liggen iets hoger dan de dag ervoor. Wel staat er een harde tot stormachtige wind vanuit het zuidwesten.

In de Oost-Alpen ziet het weerbeeld er vriendelijker uit. Er is meer ruimte voor de zon, maar de atmosfeer is wel onstabiel. Lokaal kunnen er in de loop van de middag ook hier buien tot ontwikkeling komen met daarbij ook onweer. Het is vooral de zuidkant van de Alpenhoofdkam waar de buien het eerste tot ontwikkeling komen. Aan de noordkant van de Alpen staat een lichte Zuidföhn en lopen de temperaturen op. Op veel plaatsen aan de noordkant gaan de temperaturen weer naar de 30 graden vandaag.

De nasleep van de overstroming in Verbano, noordwest Italië op 11 juni. 160-170 mm neerslag werd gemeld. (Foto: Dati Meteo Asti)

Sneeuw op deRefugi Niu de l’Àliga, Tosa d’Alp, in Spanje op 2550 m in de Pyreneeën op  11 juni (via Météo Pyrénées)

Morgen, op donderdag stabiliseert de atmosfeer zich. De straalstroom die de afgelopen dagen zorgde voor een sterke scheiding tussen de oost en west Alpen zorgde zwakt af en er wordt plaatst gemaakt voor een tussenhoog. De dag begint in de gehele Alpen zonnig en de temperaturen lopen langzaam op. In de middag neemt de hoge bewolking iets toe, maar neerslag wordt er niet verwacht. Het wordt warm met en de vorstgrens stijgt naar de 4000 m. Verder staat er minder wind dan de afgelopen dagen.

Op vrijdag een vergelijkbaar weerbeeld en gaan de temperaturen nog iets verder omhoog. De neerslagkansen nemen wel weer iets toe en in de loop van de middag kunnen in de West-Alpen en dan vooral in de delen van de Franse Alpen, het zuiden van Zwitserland en NW Italie weer buien tot ontwikkeling komen. De Oost-Alpen blijven uitgesloten van deze buien en daar blijft het droog. Daarbij zorgt een Zuidföhn dat de temperaturen flink kunnen gaan oplopen op vrijdag aan de noordkant van de Alpen.

Een lagedrukgebied boven Frankrijk trekt langzaam richting het noorden. Op donderdag zorgt een tussenhoog voor rustiger weer en hogere temperaturen in de Alpen. (ECMWF 500hPa voor donderdag 13 juni, via Wetterzentrale.de)
Vanaf donderdag lopen de temperaturen op in de gehele Alpen. Ook vrijdag in het weekend liggen de temperaturen boven de normaal. De hoogste temperaturen afwijking gelden voor het noorden van Oostenrijk (ECMWF temp afwijking 850 hPa, vrijdag 14 juni.

In het weekend neemt de onstabiliteit toe en wordt het wisselvalliger. Verspreid over de hele Alpen vallen er buien met opnieuw de meeste neerslag aan de westkant van de Alpen. Extreme buien zoals de afgelopen dagen worden er nog niet verwacht. Het is vooral een afwisseling van buien en ook droge zonnige perioden. Ook is het niet koud en de temperaturen blijven hoog. Ook op zondag blijft het nog wisselvallig en doet de temperatuur wel een stapje terug waardoor dichter rond de normaal komt te liggen.

Temperatuur op 2m in Geneve volgens de verschillende weermodellen. In de West-Alpen gaan de temperaturen omhoog morgen richting de 20 graden in Geneve en op vrijdag richting de 25 graden. Op de lange termijn wordt het weer iets koeler (multimodel verwachting prikpunt Geneve, via Kachelmannwetter.de)
Temperatuur op 2m in Innsbruck volgens de verschillende weermodellen. In de Oost-Alpen blijft het nog warm en komen de temperaturen dagelijks uit tegen de 30 graden. In de loop van het weekend wordt het weer koeler. (multimodel verwachting prikpunt Innsbruck, via Kachelmannwetter.de)

Vooruitzichten
In het weekend een afwisseling van zon en buien. Het wordt wisselvallig en ook na het weekend is het nog afwachten of het stabiele zomerweer terugkomt. Als we nog iets verder vooruit kijken naar de experimentele 4-weekse verwachting van het ECMWF zien we dat in de tweede helft van juni het in heel Europa warm gaat worden. De temperaturen liggen overal ver boven de normaal. Het is altijd de vraag hoe betrouwbaar deze verwachtingen zijn, maar toch lijkt het een eerste signaal dat we mogelijk een warme periode kunnen gaan verwachten.

ECMWF 4-weekse verwachting: eerst normale temperaturen, maar in de loop van juni (na grofweg de 17e) toenemende kans op waarden (ruim) boven normaal. Daarbij aanvankelijk weinig neerslag, pas later mogelijk vaker onweer. (ECMWF)

Mocht je de komende dagen een wandeltocht gaan maken in de Alpen dan is het goed om te weten dat er de afgelopen maanden is ontzettend veel sneeuw gevallen. Tot en met mei zijn er nog sneeuwbuien geweest en omdat het ook anders de koude kant is geweest is veel van de sneeuw nog altijd niet gesmolten. Afgelopen dagen zijn er veel ongelukken gebeurd en wordt op dit moment gewaarschuwd als je de bergen in gaat.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 386 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier