Advertentie 

Algemeen: Een lage drukgebied boven Groot Brittanië schuift de komende dagen steeds verder richting het midden van Europa op. Daarbij bereikt een koufront woensdag en donderdag de Alpen wat voor afkoeling en soms zeer hevige buien zal zorgen.

De dag begint vandaag op veel plekken nog met redelijk weer met wat wolkenvelden en wat zonneschijn. Alleen in de centrale Alpen komen op dit moment al stevige regen- en onweers- buien voor. Met name in de Italiaanse Alpen ten noorden van Milaan onweert het deze ochtend stevig.

Hier in de Italiaanse Alpen vlakbij Merano, ziet het er vanochtend dreigend uit met stevige onweersbuien

Verder naar het noordoosten hier in Zell am See in Oostenrijk is het op dit moment nog mooi weer en lijkt er vooralsnog weinig aan de hand.


Verder naar het oosten is het inmiddels wel al bewolkt en regenachtig geworden zoals hier op de Zugspitze (grens Oostenrijk en Duitsland)

Het voelt op veel plekken vandaag in eerste instantie nog er zwoel/benauwd en warm aan. In de loop van vandaag trekt er een koufront de westelijke Alpen binnen. Dit zorgt voor soms zeer intensieve buien met ook onweer erbij. Het zicht in de bergen is daarbij erg slecht. Met name in de zuidwestelijke Alpen is het is eerste instantie het meest heftig. Verder naar het noordwesten zijn in eerste instantie ook nog wat opklaringen te zien, maar ook hier komt het tot buien met een enkele klap onweer. Later in de middag worden de buien dan ook hier steeds heftiger. Verder naar het oosten, is tot in de middag de zon nog veel te zien. Later in de middag wordt het hier echter ook steeds meer bewolkt en komen er meer en meer buien. De kans op onweer is hier wel veel lager in vergelijking met de westelijke en zuidelijke Alpen. Door het koufront daalt de temperatuur iets en komt de sneeuwvalgrens uit tot onder de 3000 m, met in sommige gevallen kan deze zelfs dalen tot 2600 m. De weerdiensten hebben in de Franse Alpen vandaag code GEEL afgegeven en in de Italiaanse Alpen zelfs code ROOD voor zeer zware buien! Bent U vandaag dus op uw hoede als U in de bergen op pad bent! Houdt de lokale berichtgeving dan ook goed in de gaten!

Het lage drukgebied boven het midden van Europa zorgt voor slecht weer in het grootste deel van west-Europa. Met een west tot zuidwestelijke stroming wordt er vochtige en koele lucht richting het Alpengebied gevoerd met pittige regen- en onweers- buien tot gevolg.

Morgen hebben dan ook de oostelijke Alpen te maken het zware buien, flinke wind en slecht zicht. Ook hier daalt de temperatuur en zakt de sneeuwvalgrens tot zo’n 2600-3000 m. Hierbij kan er ook onweer voorkomen. De grootste kans hierop zal zijn in de zuidoostelijke Alpen, maar noordelijker is een klap onweer zeker niet uitgesloten. Verder naar het westen in de Franse Alpen en Zwitserland blijft het morgen koel en komen er nog buien voor met een sneeuwvalgrens van rond de 2500 m. In de westelijke Italiaanse Alpen is het in de ochtend meest zonnig. In de middag kunnen dan wel weer enkele (onweers)buien ontwikkelen.

Op vrijdag blijft het in de oostelijke Alpen nog lang onbestendig en koel. In de middag wordt het dan net als in de westelijke Alpen wisselend bewolkt en meest droog met een flinke wind. In de namiddag kan er hier en daar misschien wel weer een enkele bui tot ontwikkeling komen.

In het weekend naderd er dan vanuit het noordwesten een koufront wat met name in de noord er west Alpen voor slecht weer gaat zorgen

In het weekend schuift er dan een nieuw front de Alpen binnen, waarbij op zaterdag wederom zware buien met onweer kunnen voorkomen met een sneeuwvalgrens van rond de 3000 m. Later op de dag begint het dan vanuit het zuidwesten wel weer langzaam op te klaren. Op zondag is het dan met name in de noord Alpen koel en nat. In de zuidelijke Alpen blijft het meest droog en zonnig door de Nordföhn. In de zuidoostelijke deel van de Alpen moet men echter wel rekening houden met neerslag.

Na het weekend lijkt de temperatuur langzaam weer wat omhoog te gaan, maar de verwachting is nog erg onzeker. Dit wordt zeker vervolgd in volgende weerberichten. Voor nu een fijne woensdag voor iedereen!

(Visited 1.351 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen: Zware buien op komst – code GEEL en ROOD voor delen van de Alpen”

  • Johann
    28 juni 2017 at 17:07

    Thx Sander! Vandaag in Arbatax Sardinie met veel zon en 32 tot 35 graden weer een heerlijke stranddag. Vannacht en vanmorgen op passage KF wat meer bewolking en een verdwaalde spat gehad. Wel meer wind dan de voorgaande dagen. Zomerse groeten vanuit Sardegna

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier